Vágólapra másolva!
A február 8-án Veszprémben brutálisan meggyilkolt kézilabdázó, Marian Cozma emlékére a Puskás Ferenc-stadionban rendezett magyar-román barátságos mérkőzésen 1-0-ra nyertek a vendégek, így ezúttal sem sikerült megtörni az ellenfél 28 éve tartó veretlenségi sorozatát.

Barátságos labdarúgó-mérkőzés:
Magyarország - Románia 0-1 (0-1)
Budapest, Puskás Ferenc-stadion, 16 ezer néző
v.: Vladimir Vnuk (szlovák)
Magyarország: Babos Gábor - Bodor Boldizsár (Vadócz Krisztián, 83.), Juhász Roland, Gyepes Gábor (Fehér Csaba, 74.), Vanczák Vilmos - Halmosi Péter, Dárdai Pál (Tóth Balázs, 76.), Hajnal Tamás - Huszti Szabolcs (Rudolf Gergely, 46.), Dzsudzsák Balázs (Gera Zoltán, 46.) - Torghelle Sándor (Priskin Tamás, 78.).
Románia: Danut Dumitru Coman - Ovidiu Dananae (Vasile Maftei, 39.), Mihai Nesu, Cristian Chivu (Marius Constantin, 82.), Matei Mirel Radoi (Dorin Nicolai Goian, 60.)- Tiberiu Ghioane, Bogdan Mara (Mihai Roman, 75.), Ionel Danciulescu (Romeo Surdu, 46.), Iulian Apostol - Maximilian Nicu (Paul Constantin Codrea, 60.), Ciprian Andrei Marica.
gól: Ghioane (42.)
sárga lap: Fehér (85.), Juhász (88.), Rudolf (92.), illetve Roman (84.)

A magyar válogatott erős ellenféllel kívánt megküzdeni az őszi vb-selejtezők előtti utolsó barátságos mérkőzésen, s Erwin Koeman szövetségi kapitány szerint Románia tökéletes választás volt: Chivuék játékstílusa hasonlít a portugálokéhoz, így fel lehet mérni, hogy mire lehet majd képes a magyar csapat a Carlos Queiroz válogatottja elleni kettős párharc során. Bár a románok - Szerbia, Franciaország, Litvánia és Ausztria mögött - mindössze a Feröer-Szigeteket előzik meg a 7. vb-selejtezős csoportban, játékerejüket kár bizonygatni, hiszen a FIFA-világranglistán 27.-ek (a magyarok 43.-ak), és 1990 óta három vébén és ugyanennyi Eb-n vettek részt.

1981 óta nem sikerült nyerni

A korábbi összecsapások nem sok jót ígértek Koemanék számára, hiszen a magyar együttes utoljára 1981-ben - Mészöly Kálmán kapitánykodása alatt - Fazekas László góljával tudott nyerni a vb-selejtezőn. Az eddigi utolsó magyar gólt Hrutka János szerezte, aki 1998 októberében az 1-1-re végződött Európa-bajnoki selejtezőn szabadrúgásból volt eredményes. Az ezt követő négy mérkőzésen még gólt sem tudtak szerezni a magyarok (három 2-0-s vereség), és a legnagyobb verést a legutolsó találkozás során kapták: a 2004-ben rendezett, ciprusi barátságoson 3-0-ra nyert Románia. Lothar Matthäus akkori csapatából a mostani Koeman-keretnek csak Gera Zoltán és Bodnár László a tagja.

A románok elleni összkép mégsem rossz, hiszen az eddigi 19 összecsapásból - öt döntetlen és négy vereség mellett - tízet is megnyertek a magyarok. Az 1940-es években ötször találkozott a két csapat, amely között akadt 7-2-es és 9-0-s diadal is.

A kocka azóta - a román kapitány szerint legalábbis - olyannyira fordult, hogy Razvan Lucescu 7-0-s román sikert ígért édesapjának, a Sahtar Donyeckkel 2009-ben az utolsó UEFA-kupát megnyerő Mircea Lucescunak. Igaz, később hozzátette a vezetőedző, hogy a nagy gólarányú győzelemre sok esélye azért nincs fiatal csapatának.

Sokan balhétól tartottak

Sokan tartottak attól, hogy esetleg megismétlődnek az Európa Liga 2. selejtezőkörében, júliusban megrendezett Steaua-Újpest mérkőzésen történt incidensek. A bukaresti mérkőzésen a Steaua szurkolói az egyik lelátón kifeszítettek egy magyarokat gyalázó transzparenst, a budapesti visszavágón pedig a mérkőzés félidejében kisebb rendbontás alakult ki a stadionban, a magyar és a román szurkolók is petárdákat dobáltak át a másik csapat szurkolóinak szektorába. A visszavágó magyarországi előestéjén ráadásul bombariadó volt a románok szállodában, ezt megelőzendő a szerdai válogatott összecsapás előtt a vendégek állítólag átvizsgáltatták a hoteljüket.

"Az nem lehet, hogy a fiam emlékének szentelt mérkőzést egyesek meggyalázzák! Ha szabad kérnem valamit mindkét válogatott szurkolóitól: ha valaki csúnyán viselkedik a lelátón, fordítsanak hátat neki" - mondta Petre Cozma a sportnapilapnak.

Forrás: MTI
A kezdő sípszó előtt a Puskás-stadionban mindenki Cozmára emlékezett

Az MLSZ hétfőn nyílt levelet intézett a szurkolókhoz, arra kérve őket, hogy sportszerűen és kulturáltan viselkedjenek a lelátón, és a két ország zászlaján kívül semmiféle transzparenst, táblát, feliratot ne vigyenek magukkal, mert az ezzel kapcsolatos rendszabályokat következetesen be fogják tartani és tartatni, az emlékezés megzavaróit pedig el fogják távolítani a stadionból.

Hogy nem mindenki értett egyet ezzel, az már a meccsnap délelőttjén kiderült, az Összmagyar Szurkolók Szövetsége ugyanis közleményt adott ki, mely szerint az MLSZ felhívásával durván megtiporta a szólásszabadságot, és sok - az eseménytől emiatt távolmaradó - szurkolótól elvette egy nagyszerű sportemberre történő megemlékezés lehetőségét.

Szigorú ellenőrzések, kevés román drukker

Egy órával a mérkőzés előtt több száz szurkoló foglalta el a helyét a Puskás Ferenc-stadionban, a környéken pedig érződött, hogy a szervezők fokozottan ügyelnek a rendre. A létesítmény körül rengeteg rendőr teljesített szolgálatot, a szurkolók pedig ekkor békésen ültek a helyükön, s úgy tűnt, betartják az MLSZ kérését, és a nemzeti zászlón kívül semmit nem hoztak magukkal.

A stadionban látható volt, hogy a biztonsági erők külön hangsúlyt fektetnek a válogatott mérkőzésre járó ultrák törzshelyéül szolgáló, a maratoni kapu mellett lévő szektorok őrzésére. A találkozóra az előzetes hírek szerint kétszáz román szurkoló érkezését várták, ám legfeljebb feleannyian voltak a vendégszektorban.

Cozmára emlékeztek

Marian Cozmára emlékeztek a játékosok, sportvezetők és szurkolók a mérkőzés előtt. A futballisták a meggyilkolt kézilabdázó 8-as mezszámával ellátott "Love" (Szeretet) és "Stop Violence" (Megálljt az erőszaknak) feliratú pólóban vonultak ki a gyepre, majd a kezdőkörben felállva emlékeztek a Veszprémben tragikus körülmények között elhunyt sportolóra.

A játékosok mellett ott volt a kézilabdázó gyászoló édesapja, Petre Cozma is, valamit Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Bordás György, a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkára, Debreczenyi János, Veszprém polgármestere és Ioan Lupescu, a román szövetség ügyvezető igazgatója.

A tervezett egyperces néma felállás helyett vastapsban tört ki és Cozma nevét skandálta a közönség, a kivetítőn ezalatt végig a kézilabdázó képét lehetett látni. A pályáról levonuló Petre Cozmát szintén tapssal búcsúztatták a nézők, majd a két csapatkapitány, Hajnal Tamás és Cristian Chivu egy-egy válogatott mezt adott neki ajándékba.


A szurkolók most sem bírtak magukkal

Még a játékosok kivonulása előtt felhangzott a "ki nem ugrál, büdös román" kórus, a megemlékezés végén pedig a szurkolók egy része a cigánybűnözés szót kezdte kiabálni.

A román himnusz elejét és végét kifülyülte a magyar kemény mag, a többség azonban megtapsolta a vendégcsapatot is. A magyar zászlók között feltűnt egy árpádsávos is, ezt a rendezők levetették a kezdőrúgás előtt, később aztán visszakerült, és ott is maradt a találkozó végéig.

A meccs elején nem maradt el a szokásos "lesz még Erdély Magyarországé" rigmus, amely - további rasszista és irredenta jelmondatok mellett - időnként megismétlődött, ezt leszámítva rendbontás nélkül zajlott az első félidő.

A második játékrész elején a román drukkerek fáklyákat gyújtottak, egyet be is dobtak a pálya szélére. A biztonságiak azonnal megjelentek a vendégszektorban, és elejét vették az újabb akcióknak.

Ez történt a pályán

A meccsen elején rögtön egymásnak estek a csapatok, már az első percek pörgős tempóban zajlottak. Az első 20 percben a románok többet birtokolták a labdát, volt helyzetük is, ám a magyar védelem a helyén volt, és könnyedén semlegesítette a próbálkozásokat. A folytatásban már a magyarok is egyre gyakrabban feltűntek a román térfélen, volt magyar kapufa, a középpályások (Dárdai, Dzsudzsák és Huszti) pedig egyből igyekeztek lőni, amikor helyzetbe kerültek. Talán Dzsudzsák volt a legveszélyesebb magyar az első 45 percben, a balszélen többször is megkavarta a román védelmet.

A többször is jól kontrázó románok mégis vezetéshez juthattak, rossz volt látni, hogy a gólszerző a 16-oson belül több másodpercig gondolkodhatott azon, hogy hová helyezzen. A Koeman-csapat túl sokat ívelgetett, több rövid passz kellett volna az eredményesebb játékhoz, ráadásul az elvártnál kevesebb párharcot nyertek Hajnalék.

Forrás: MTI
Huszti 45 perc alatt mindent beleadott

A második félidő több ígéretes magyar támadással kezdődött, helyzetek is akadtak, fürgébben mozogtak és pontosabban is passzoltak a hazaiak, csak a kapu előtti befejezések nem voltak tökéletesek. Gera beállása kifejezetten jót tett a csapatnak, de a leginkább a védő Juhász volt elemében, aki fejjel és lábbal is eldönthette volna a meccset. A magyarok zsinórban rúghatták a szögleteket, és több ilyen után veszélybe is került a román kapu, ám gólt nem sikerült szerezniük Halmosiéknak.

Az utolsó 20 percben már kevés esély volt a győzelem kiharcolására, az iram visszaesett, a románok pedig taktikusan tartották előnyüket, egészen a lefújásig.

Koeman szerint reális a vereség

"Az eredmény csalódás, az első félidővel kifejezetten elégedetlen vagyok"- értékelt a mérkőzés után Erwin Koeman szövetségi kapitány. "A fordulást követően megmutattuk, hogy sokkal többre vagyunk képesek, agresszívebbek voltunk, voltak lehetőségeink, ám ezek sajnos kimaradtak. Minden vereségnél csalódott vagyok, de a második félidőben láttam biztató dolgokat. Tudtam, hogy nincs mindenki a legjobb állapotban, de az első 45 perc így is csalódás. Szenvedély és agresszivitás nélkül bajba lehet kerülni ezen a szinten. Régen kaptunk ki utoljára, de reális ez a vereség".

"Köszönöm a magyar szövetségnek, hogy létrehozta ezt az emlékmérkőzést" - nyilatkozta Razvan Lucescu, a román válogatott szövetségi kapitánya. "Két különböző félidőt produkáltunk. Az első félidőben jól játszottunk, szépen tartottuk a labdát, sikerült kicsit kibillenteni a magyarokat, és gólt is szereztünk. A második játékrészben már harcoltunk, önfeláldozóan küzdöttünk, ugyanakkor fegyelmezettek voltunk, így meg tudtuk nyerni a találkozót. A magyarok nagyon agresszívek voltak. A szurkolóink viselkedésével nem szeretnék foglalkozni, a lényeg a győzelem."