Vágólapra másolva!
Dzsudzsák Balázs Románia ellen fáradtan futballozott, a válogatott kikapott 1-0-ra, az Ajax ellen viszont két álomgólt szerzett, a PSV pedig 4-3-ra nyert. A 22 éves balszélsőnek klubcsapatában jobban megy a játék, a nagy álma mégis az, hogy kijusson a focivébére, ezért lemondana akár a holland bajnoki és az Európa Liga-címről is. Nagyon drukkol a Lokinak, de nem térne haza focizni, legfeljebb ellenfélként.

- Átlagos sztárallűrnek számítana, hogy nem hívsz vissza, mégis visszahívtál. Nem érzed magad sztárnak?
- Mivel egy nagy múltú csapatban játszhatok, ezért sztárnak nevezhetem magam, de nem szeretnék sztárallűrökkel kitűnni. Nem akarok elszállni, elég volt nekem, amikor tavaly, Huub Stevens edzősködése idején a földnek csapódtam.

- Hányadik interjúdat adod vasárnap óta?
- Nem számoltam, de nagyon sokan kerestek telefonon és személyesen is, rengeteg gratulációt kaptam. Örülök, hogy kíváncsiak a véleményemre, és büszke vagyok az Ajax elleni teljesítményemre.

- Az Ajax kezdőcsapatát elnézve, ez az amszterdami csapat mintha fényévekre lenne az 1995-ös BL-győztestől. Nagy értéke van még egy Ajax elleni sikernek?
- Akármilyen játékosok is szerepelnek benne, a visszhangok alapján azt mondom, hogy az egész világ figyelte a vasárnapi meccsünket. Mivel még nem rajtolt el mindegyik európai focibajnokság, különös figyelem övezte a PSV-Ajaxot, mivel ez volt a szezon első nagy európai rangadója, ráadásul sok gól is esett. Ami számomra külön öröm, hogy a híradásokban a nevemet is megemlítették.

- Nem csoda, hiszen te voltál a mezőny legjobbja. Nem félsz attól, hogy életed talán legjobb meccse után egy gyengébb periódus következhet?
- Tisztában vagyok azzal, hogy nem lehet minden meccsen két gólt rúgni, ám mindenképp szeretném megtalálni az egyensúlyt a vasárnapi és az átlagos játékaim között. Nem szeretném, ha például csütörtökön labdába sem érnék a tel-avivi Európa Liga-meccsünkön. Olyan ez, mint egy bajnoki cím - megnyerni könnyebb, mint megvédeni, én is tudom, hogy a folytatásban mennyire nehéz lesz a mostani produkciómat megismételni. De maximalista vagyok, és tudom, hogy a pályán minden alkalommal meg kell halni a sikerért.

Remekelt az Ajax ellen:


- A PSV-nek még így is csak öt pontja van három kör után. Az előző szezonban csak negyedik lett a csapat, idén bajnokesélyes egyáltalán?
- Vízválasztó volt az Ajax elleni meccs, hiszen ha kikapunk, hét pont lenne a hátrány az amszterdamiakkal szemben, ám nem szabad elfelejteni, hogy az ezüstérmes Twentével, idegenben - az én gólommal - szintén rangadón döntetleneztünk. Igaz, a Velvo elleni, hazai 3-3 nem volt bekalkulálva.

- Mi kellene ahhoz, hogy ismét olyan legyen a PSV, mint az 1988-as, Ronald Koeman-féle BEK-győztes csapat?
- Sok alázattal és közös munkával most egy jó csapatot kezdtünk el építeni, úgy érzem, Fred Rutten edző érkezése az első lépés az újabb diadalok felé. Az új tréner a keret huszonnegyedik játékosával is megtalálja a tökéletes hangnemet, ami most különösen fontos, mert három hátvédünk is kidőlt, így eddig keveset foglalkoztatott játékosoknak kell majd helytállniuk az Európa Ligában.

- Erwin Koeman is elismerte a klubodban nyújtott klasszis teljesítményedet, ám hozzátette: szerinte fáradtan játszottál Románia ellen. Egyetértesz?
- Abszolút, volt is egy teszt a válogatottnál, amely kimutatta, hogy fáradt vagyok, ez alapján, négyszemközt megbeszéltük a kapitánnyal, hogy csak egy félidőt játszom a románok ellen. Koeman azt sem akarta, hogy a PSV-ben hátulütője legyen annak, ha végig a pályán tart, így frissebben készülhettem a rangadóra, a sikert tehát neki is köszönhetem.

Forrás: MTI

- Több szakértő szerint legutóbb azért volt gyengébb a válogatott, mert Koeman a ballábas középpályások közül nem mer kihagyni téged vagy Huszti Szabolcsot. Szerinted jó ez így, hogy Huszti játszik a jobb oldalon?
- Nincsen ebben semmi meglepő, hiszen ha megnézzük a világ nagy futballcsapatait - például a BL-címvédő Barcát -, bevett szokás az efféle kevergetés, gyakori, hogy a játékosok nem a saját posztjukon szerepelnek. Nem csoda, hogy Koeman számára fejtörést okoz a csapatösszeállítás, mert Szabi jó játékos, a kapitány a középpályán a bőség zavarával küzd. A szeptemberi vb-selejtezőkön nem lennék a helyében.

- Mit választanál, hogy a PSV holland bajnok és Európa Liga-győztes legyen 15 Dzsudzsák-góllal, vagy hogy kijusson a válogatott a focivébére Dzsudzsák pótselejtezős góljával?
- Mindenféleképpen az utóbbit, és nem is kell, hogy az én gólommal jussunk ki.

- A Loki milyen eredményt érhet el Szófiában?
- Nagyon szurkolok volt csapatomnak, remélem, a játékosoknak sikerül átérezniük, mekkora esélyük van, hiszen verhető ellenféllel állnak szemben. Nagy érvágás, hogy nem hazai pályán lesz a visszavágó, ám remélhetőleg lesznek 10-15 ezren a Puskásban. Talán az Újpest- és Fradi-drukkerek is úgy gondolkodnak majd, hogy nem a rivális, hanem egy magyar csapat sikeréért drukkolnak, és ugyanerre az összefogásra szükség lenne a budapesti világbajnoki selejtezőkön is.

Dzsudzsák a hét játékosa a goal.com-on

Az Ajax elleni duplájának és gólpasszának köszönhetően Dzsudzsák Balázst választották az elmúlt hét legjobb játékosának a goal.com szakírói. "Egyértelmű, hogy ő volt a mezőny legjobbja" - írta az internetes oldal holland tudósítója. "Miközben a többi futballista a sárga lapokat gyűjtögette és nem fogott ki túl jó napot, Dzsudzsák folyamatosan veszélyt jelentett cseleivel és távoli lövéseivel." A honlap szavazásán Dzsudzsák a Chelsea elefántcsontparti támadóját, Didier Drogbát és a szombaton az Arsenalban remeklő brazil Denílsont utasította maga mögé.


- Ha bejutna a Loki a BL-be, hazajönnél egy évre Debrecenbe?
- Ha haza akartam volna jönni, már beszélgettünk volna erről a debreceniekkel, hiszen vagyok olyan jóban velük, hogy ha így éreznék, akkor meg tudnánk állapodni. Jó lenne, ha bejutna a Loki, hiszen akkor nem arról kellene beszélni, hogy azért kaptunk ki, mert a Debrecen költségvetése 500-600 millió forint, míg a Levszkié 3 milliárd. Ráadásul a sikerrel párhuzamosan olyan anyagi lehetőséghez jutna az együttes, amely révén nemhogy meg tudná tartani a kulcsjátékosait, hanem újabbakat is vásárolhatna.

- A Tel-Aviv után elfogadnád a csoportkörben a Lokit?
- Naná! Persze azt jobban szeretném, hogy a BL-be jusson be, ám ha az Európa Ligában egy csoportba kerülnénk, annak nagyon-nagyon örülnék.

- Azért, mert így lenne pár tuti pontja a PSV-nek?
- Nem ezért, hiszen hazai pályán erősnek tartom a Lokit, egészen más oka van ennek. Egyszerűen azért vágynék egy csoportba a Debrecennel, mert jó lenne hazamenni.