Vágólapra másolva!
Bár az Arsenal kettős győzelemmel, 5-1-es összesítéssel jutott tovább a Celtic ellen a Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörében, a skótok nehezen nyugszanak bele abba, hogy a visszavágón a londoni csapat egy jogtalan büntetővel szerzett vezetést. A videofelvételek alapján valóban úgy tűnik, Eduardo feldobta magát, a skótok pedig azt szeretnék elérni, hogy az UEFA tiltsa el a brazil-horvát csatárt.

Látszólag sima ügynek tűnik az Arsenal-Celtic BL-párharc: az angolok 2-0-ra nyertek Glasgow-ban, ezzel megágyaztak a továbbjutásnak, amit egy hazai pályán elért 3-1-es sikerrel biztosítottak be.

Ennél azonban árnyaltabb a kép, a londoni visszavágón ugyanis a 26. percben, 0-0-s állásnál egy erősen vitatott tizenegyest kapott az Arsenal: Eduardo egy kényszerítőzés után szépen hozta helyzetbe magát két védő között, aztán megpróbálta elhúzni a labdát Boruc mellett, aki visszahúzta a kezét, és nem érte el a csatárt, Eduardo viszont látványosan feldobta magát, Mejuto Gonzalez játékvezető pedig büntetőt ítélt.

Boruc és a többi Celtic-játékos már az eset után verbálisan támadták Eduardót, akit ez nem zavart, és higgadtan gólra váltotta a büntetőt, de a kedélyek nem nyugodtak a lefújás után sem. A védő Glenn Loevens a közelben volt az esetnél, így tisztán láthatta, mi történt: "Boruc nem bántotta Eduardót, szomorú, hogy a bíró megadta, de ilyen a futball. Ha nincs ez az eset, és marad 0-0 a meccs, akkor még lehetett volna némi esélyünk, ezzel azonban elvesztette értelmét a párharc."

A Skót Labdarúgó Szövetség ügyvezetője, Gordon Smith jóval erősebben fogalmazott Loevensnél, és azt szeretné elérni, hogy az UEFA tiltsa el a brazil-horvát származású támadót a műesés miatt.

"Eduardo a színészkedésével tiszteletlen volt a játék iránt. Mióta vezető beosztásban dolgozom, azon tevékenykedem mind Skóciában, mind a nemzetközi szövetségeknél, hogy minél szigorúbban járjunk el a műesések ellen, amely az egyik legnagyobb fenyegetést jelenti a játék tisztaságára. A szerdai incidens ismét megerősítette, hogy szükség lenne a technika segítségére a vitatott esetek megítélésében, és mindenkinek óriási a felelőssége abban, hogy a fiatalok ne a rossz példákat lessék el a nagyoktól."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=al1U0LgFGJslSRCC


Massimo Donati, a Celtic olasz középpályása, aki a skótok szépítő gólját szerezte az Emirates-stadionban, is az eltiltás mellett kardoskodik. "Ha a tévéfelvételen egyértelműen látszik, hogy Eduardo színészkedett, akkor az UEFA-nak el kell őt tiltania két mérkőzésre." Donati a litván Saulius Mikoliunas esetét hozta fel példaként, aki 2007-ben a skótok elleni Eb-selejtezőn hasonló módon harcolt ki büntetőt, és őt akkor a videofelvételek alapján két meccsre elmeszelte az UEFA.

Érdekes a másik oldal véleménye, Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere úgy fogalmazott, nem nevezné műesésnek Eduardo mutatványát, ugyanakkor a visszajátszások megtekintése után elismerte, hogy jogtalan volt a tizenegyes, bár nem volt biztos abban, hogy Boruc térde nem találkozott a csatár lábával.

"Nem hiszem, hogy Eduardo reklamált volna, ha a bíró nem ítél büntetőt. Sosem mondtam azt a játékosomnak, hogy dobja fel magát, de vannak olyan esetek, amikor egy csatár inkább magától elesik, mert nem akar ütközni a kapussal" - mondta Wenger, aki azért igyekezett tompítani az eset élét azzal, hogy csapata egyébként is közel állt az első gól megszerzéséhez, nem a büntető döntötte el a párharcot.

Wenger nem csak védett, hanem vissza is szúrt, igaz, nem a Celticet kritizálta, amikor felemlegetett egy, az Arsenal kárára befújt büntetőt. "Amikor 2008-ban, a Liverpool elleni negyeddöntőn, Ryan Babel feldobta magát, és Gerrardék ezzel a büntetővel döntötték el a párharcot, senki nem kért bocsánatot tőlünk és közel sem volt ekkora visszhangja az esetnek, pedig az is színészkedés volt."

Tony Mowbray, a Celtic edzője egyébként meglepően higgadtan értékelt, és elismerte, hogy a jobbik csapat jutott tovább, és nem az ominózus büntető döntötte el a párharcot. Az esetnek mindenesetre lehet folytatása, és nem kizárt, hogy Eduardo utólag bűnhődik majd, főleg, hogy az UEFA jelezte, kivizsgálja az ügyet.