Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) eltiltotta az angol Chelsea labdarúgócsapatát a következő két átigazolási szezonból, mivel 2007-ben szabálytalanul igazolta le az akkor 16 esztendős Gaël Kakutát a francia Lens-tól. Mindez azt jelenti, hogy 2011-ig senkit nem igazolhat a Premier League legutóbbi bronzérmese.

A büntetést azért kapta a londoni klub, mert 2007-ben Gaël Kakuta leigazolásakor vitába keveredett a francia Lens csapatával. A Chelsea ugyanis arra ösztönözte a fiatal francia csatárt, hogy szegje meg a Lens-nal érvényes megállapodását, és igazoljon Londonba.

A FIFA egyúttal 780 ezer euró megfizetésére kötelezte Kakutát, valamint négy hónapra eltiltotta őt a futballtól. A Chelsea-nek 130 ezer eurós kártérítést kell fizetnie a Lens-nak.

"A határozat értelmében a Chelsea sem angol, sem külföldi futballistákat nem igazolhat le az elkövetkező két egymást követő átigazolási időszak teljes időtartama alatt" - áll a FIFA közleményében.

Az angol csapat ennek megfelelően legközelebb 2011 januárjában szerződtethet új labdarúgót. A Chelsea a döntés kihirdetését követően közleményben jelezte: "A lehető legmagasabb szinten fellebbez az ítélet ellen."

Kakuta-cselek az U17-es válogatottban:


A 18 esztendős Gaël Kakuta igazi csúcstehetség, miután a Chelsea-hez igazolt, rögtön az év játékosának választották a labdarúgóakadémián.

A Chelsea ifjúsági csapatának a gólkirálya lett 24 meccsen lőtt 12 góllal, pedig nem is klasszikus befejező csatár, általában a támadók mögött játszik középpályásként, avagy mellettük szélsőként.

A folytatásban szintén remekelt az ifisták FA-kupájában, a Port Vale ellen például mesterhármast ért el, és végül hat góllal zárt a kupasorozatban. Az U17-es francia válogatottal Eb-ezüstérmet nyert. Nemrég professzionális szerződést kapott a Chelsea-től.