Vágólapra másolva!
Nem csak a magyar labdarúgó-válogatott játszik nagyon fontos világbajnoki selejtezőt a hét végén: mivel a kvalifikációs sorozat a végéhez közeledik, így aztán egyre nagyobb jelentősége van minden mérkőzésnek. Az európai programból a Dánia-Portugália, a Svájc-Görögország, a Szlovákia-Csehország és a Franciaország-Románia mérkőzés emelkedik ki, de a legnagyobb rangadót Dél-Amerikában játsszák.

A világbajnoki selejtezők dél-amerikai sorozatában Argentína Brazíliát fogadja, márpedig a két futballnagyhatalom találkozóinak akkor is óriási a jelentőségük, ha csak barátságos mérkőzésen találkoznak.

Most viszont a tét sem kicsi, köszönhetően annak, hogy az argentinok az utóbbi időben nem remekeltek a vb-selejtezőkön, és így a válogatott csak a negyedik helyen áll a kvalifikációs sorozatban - márpedig az ötödiknek pótselejtezőt kell játszania.

Arról nem is beszélve, hogy az argentinok sorsolása kifejezetten kedvezőtlen: a hátralévő négy mérkőzés közül csak egy tűnik könnyűnek, a Peru elleni hazai találkozó, a többiben viszont benne van a vereség lehetősége, hiszen Diego Maradona csapata utazik még Paraguayba és Uruguayba is.

A brazilok elleni 90 perc így sorsdöntőnek ígérkezik: ha ezt a meccset megnyerik Lionel Messiék, akkor alighanem lendületből veszik a többi akadályt, ha viszont nem, akkor bizony gondjaik lehetnek. Nem csoda, hogy Messi kérte a Barcelona vezetőségét: engedjék el a Sporting Gijón elleni nyitófordulóról, és az argentin szupersztár ki is hagyta a hétfői találkozót, hogy már otthon készülhessen a nagy mérkőzésre, ami Maradona legnagyobb edzői próbatétele lesz.

A brazilokon kisebb a nyomás: az együttes vezeti a selejtezőcsoportot, és a nyári Konföderációs Kupa megnyerése a szövetségi kapitány, Dunga kritikusait is elhallgattatta. A válogatott egyik legnagyobb erősségét jelenleg a gyors kontrák jelentik, márpedig az argentinoknak is támadniuk kell - ami kedvezhet a braziloknak.

Az európai összecsapások közül a francia-román mérkőzés tűnik talán a legérdekesebbnek. Keleti szomszédunk számára ez a meccs jelenti az utolsó szalmaszálat: a románok jelenleg csak az ötödik helyen állnak a csoportban, és a hátralévő találkozókon nem hibázhatnak, ha oda akarnak érni a pótselejtezőt érő második helyre.

Ehhez képest nem túl jó hír a számukra, hogy nem számíthatnak legjobb játékosukra, Adrian Mutura, akit Razvan Lucescu szövetségi kapitány ugyan meghívott a keretbe, de a csatár sérülésére hivatkozva nem utazott haza. A franciák egy győzelemmel szinte biztossá tehetik a második helyüket, és marad esélyük arra, hogy utolérjék a csoportot vezető szerb gárdát. Thierry Henryék a legutóbbi három találkozójukat egyaránt 1-0-ra nyerték meg, ami kevésbé látványos, ám annál hatékonyabb futballt sejtet, hazai pályán pedig még nem veszítettek pontot.

Forrás: AFP

Robinho és Kaká

A Svájc-Görögország párosítás első pillantásra nem tűnik túlságosan izgalmasnak, azonban a 2. csoportban ez a két együttes áll az élen, ráadásul azonos pontszámmal - vagyis aki itt nyer, az fél lábbal már Dél-Afrikában érezheti magát. A svájciak augusztusban egy Olaszország elleni barátságos mérkőzéssel melegítettek, ami gól nélküli döntetlenre végződött, és mivel a görögöknek is inkább a védekezés az erősségük, kicsi a valószínűsége, hogy a csapatok egymásnak esnek majd.

A meccsnek külön pikantériát ad az edzők személye, hiszen a svájciaknál Ottmar Hitzfeld, a görögöknél pedig Otto Rehhagel a szakvezető, akik korábban a Bundesligában nagy riválisnak számítottak, és rengeteg alkalommal találkoztak egymással.

A szlovák és a cseh labdarúgók két évtizeddel ezelőtt még egy válogatottban játszottak, most viszont egymás ellen lépnek pályára, és a meccsnek (legalábbis a selejtezők eddigi eredményei alapján) északi szomszédunk az esélyese. Szlovákia ugyanis jelenleg vezeti a 3. csoportot, míg az elméletileg sokkal erősebb cseh válogatott csak az ötödik helyen áll.

A cseheknél már a harmadik szövetségi kapitány ül a kispadon a tavalyi Európa-bajnokság óta: Petr Radát a gyenge eredmények miatt menesztették, míg Frantisek Straka csupán egyetlen találkozón irányította a gárdát. Jelenleg Ivan Hasek gardírozza az együttest, akire az a nehéz feladat vár, hogy valahogy mégiscsak kivezesse a válogatottat a vébére.

A csehek így már nem veszíthetnek pontot, és mindenképpen jobb teljesítményt kell nyújtaniuk, mint a két együttes áprilisi meccsén, amikor a szlovákok Prágában nyertek 2-1-re. Hasek megpróbálja visszafordítani az idő kerekét azzal, hogy ismét meghívta a keretbe Jan Kollert és Tomás Rosickyt - pedig utóbbi sérülése miatt az Arsenalban még nem játszott ebben az idényben.

A magyar szurkolók szombat este fél szemmel alighanem Koppenhágára is figyelnek majd, hiszen csoportunkban Dánia-Portugália mérkőzést játszanak, és számunkra a legkedvezőbb eredmény alighanem a döntetlen lenne, de egy dán győzelem esetén sem lennénk elkeseredve.

A portugálok ugyanis jelenleg mögöttünk állnak, és szerdán ők látogatnak a Puskás Ferenc-stadionba, vagyis nem lenne hátrányos a magyar csapatnak, ha csökkennének ellenfele továbbjutási esélyei. Cristiano Ronaldóék azonban nagyon fogadkoznak, és a szövetségi kapitány, Carlos Queiroz előhúzta az eddig rejtegetett aduászt: meghívót küldött a lisszaboni Sporting brazil középcsatárának, Liedsonnak, aki tavaly októberben kapta meg a portugál útlevelet. Pepe és Deco mellett így már ő a harmadik brazil születésű labdarúgó a keretben.

A dánoknál a kapus személye jelent problémát: első számú jelöltjük, Thomas Sörensen sérülés miatt nem játszhat, helyettese, Jesper Christiansen pedig a hét végi bajnokin megsérült. Így aztán a mérkőzésen alighanem a Bröndby hálóőre, Stephan Anderson véd majd.

Ázsiában már a pótselejtezőre kerül sor, miután a két csoportból az első két-két helyezett - Ausztrália, Japán, a Koreai Köztársaság és a Koreai NDK - már kijutott a vb-re. A két harmadik, Bahrein és Szaúd-Arábia oda-visszavágós párharcának győztese lesz az óceániai selejtezőben diadalmaskodó Új-Zéland ellenfele a vb-részvételért. Az első meccset szombaton Bahreinben, míg a visszavágót négy nappal később Szaúd-Arábiában rendezik.