Vágólapra másolva!
Rasmus Elm ismerős lehet a magyar futballszurkolók számára, ugyanis nincs két hónapja, hogy a 21 éves középpályás - aki azóta a holland AZ Alkmaarba igazolt - a svéd Kalmar játékosaként két gólt lőtt a Debrecennek. Elm a szombati magyar-svéd vb-selejtezőn összehozott egy 11-est, a meccs után mégis győzelmet ünnepelhetett a gólszerzés miatt a hasát fájlaló Zlatan Ibrahimoviccsal.

- Hogy tetszett a 94 perc? - kérdeztük a 2-1-es svéd sikerrel véget ért budapesti vb-selejtező után Rasmus Elmet.
- A mérkőzés legnagyobb részében mi irányítottuk a játékot, sok helyzetet kidolgoztunk, és remek meccset játszottunk a magyarokkal. A 11-es szerintem eléggé határeset volt, de a labdarúgás ilyen, végül nem ez döntötte el a találkozót, szerencsére a hajrában is be tudtunk találni.

- Svédország közelebb került Magyarországhoz a csoportban, de még nem előzte meg. Ön szerint meg fogja?
- Nagyon remélem, a mostani diadallal legalábbis sokat javultak az esélyeink.

- 1-1-nél gondolta volna, hogy megnyerik a meccset?
- Egész meccsen az járt a fejemben, hogy 'igen, ezt a mérkőzést meg tudjuk nyerni!' Megpróbáltunk mindent kiadni magunkból, végül a magyarokra rá tudtuk erőltetni az akaratunkat, és ez döntött a javunkra. A 94. percben csodás érzés volt látni, hogy Zlatanról a kapuba pattan a labda.

- Egyértelműen azzal a céllal jöttek Budapestre, hogy elvigyék a három pontot?
- Természetesen. De igaz ez a többi, még hátralévő meccsünkre is, a Málta, a Dánia és az Albánia ellenire is - mindet meg kell nyernünk, ha ott akarunk lenni a vébén.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Rasmus Elm, Tímár Krisztián, Zlatan Ibrahimovic

- Ki volt a magyar csapat legjobbja?
- Mi is a neve a gyors, alacsony játékosnak a középpályáról? Hajnal Tamás, igen, szerintem ő remek játékos, roppant labdabiztos és magas a játékintelligenciája.

- Ibrahimovic mondott valamit a meccs után?
- Ugyanazt, mint a többi játékos - nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült nyernünk.

- Mit mond önnek az a név, hogy Debrecen?
- Persze, emlékszem a magyar klubcsapatra, nyertünk Svédországban a Kalmarral, de kevés volt a 3-1-es siker, még egy gólt szereznünk kellett volna. Én kettőt lőttem, de mindhiába: sajnos ez sem volt elég a továbbjutáshoz. Azt a párharcot idegenben rontottuk el. Hallottam, hogy a Kalmar búcsúztatása után a magyarok bejutottak a Bajnokok Ligájába, ez is bizonyítja, hogy erős csapat a Debrecen, le a kalappal előtte, hogy sikerült elérnie a célját.

A szombat esti vb-selejtező után Elmhez hasonlóan a többi svéd játékos is egyedül sétálgatott a Puskás-stadion toronyépületének az aulájában, kivéve a legnagyobb csillagot, Zlatan Ibrahimovicot, akit legalább 10 testőr próbált átgyömöszölni az újságírók alkotta élő falon. Az Intertől a Barcához igazolt csatár ennek ellenére készségesen nyilatkozott a médiának, így az [origo]-nak is.

"Hamarabb eldönthettük volna a mérkőzést, nem kellett volna az utolsó percig várni, de most már nem problémázok ezen. Fantasztikus érzés, hogy ugyanannak a csapatnak, ugyanabban a stadionban, megint csak az utolsó pillanatban tudtam győztes gólt lőni. Hogy mégsem mutattam be nagy gólörömöt, annak az az oka, hogy a labda a gól előtt a hasamra pattant, így alig kaptam levegőt. A magyar csapatot erősnek tartom, de mi bebizonyítottuk, hogy a miénk még erősebb. A csoport sokkal nyíltabb lett, aminek most mi örülhetünk a legjobban. Nem ez volt életem legszebb gólja, de az egyik legfontosabb" - mondta diadalittasan a 28 éves támadó.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Talán még nem szállt el az összes magyar remény

A svéd szövetségi kapitány, Lars Lagerbäck azt állította, nem volt idegesebb a magyarok elleni mérkőzés előtt, mint bármely másik meccset megelőzően, de a lefújás után azért látszott rajta, hogy nagy kő esett le a szívéről.

"Elégedett vagyok a csapat teljesítményével, főleg a játékosok hozzáállását és harcosságát nem érheti kritika" - mondta a szakvezető, aki szerint a svédek rászolgáltak a sikerre. "Az utolsó percig nem éreztem úgy, hogy melletünk állna a szerencse, ha azonban egy csapat így tud küzdeni, akkor benne van a pakliban, hogy ily módon nyerje meg a mérkőzést."