Vágólapra másolva!
A szerdai világbajnoki selejtezők között több olyan is van, amely már a párosítás miatt is rangadónak számít, ám a tét még tovább emeli a mérkőzés presztízsét. Anglia Horvátország, Szerbia pedig Franciaország legyőzésével juthat ki a vb-re, míg Paraguay argentin szövetségi kapitánnyal, Argentína ellen harcolhatja ki a részvételt - és hozhatja még kellemetlenebb helyzetbe Diego Maradonát.

Hét forduló után százszázalékos az angol válogatott a selejtezőkön, ám a vb-részvételt még mindig nem biztosította be. Fabio Capello csapatának szerdán azt a Horvátországot kell legyőznie, amelynek csak akkor marad esélye a pótselejtező elkerülésére, ha nyer a Wembleyben. A közelmúltban sikerült ez a bravúr a horvátoknak.

Két éve Slaven Bilic együttese már biztos Eb-indulóként győzött 3-2-re Londonban, az angolok a vereséggel lemaradtak a továbbjutásról. A horvátok ezúttal nem számíthatnak az eltiltott védőre, Vedran Corlukára, valamint a sérült Luka Modricra. A szerdán születésnapját ünneplő Modricot várhatóan a Schalke 04 középpályása, Ivan Rakitic pótolja majd, aki hétvégén Fehéroroszország ellen győztes gólt szerzett. Capello a csatársorán variálhat, az elmúlt két válogatott meccsén három gólt szerző Jermaine Defoe kerülhet Emile Heskey helyére Wayne Rooney mellé.

Franciaország Szerbia mögött négy ponttal második a hetes csoportban. Amennyiben szerdán Belgrádban legyőzik a hazaiak a franciákat, önálló nemzetként először jutnak ki világversenyre. Radomir Antic szövetségi kapitány kijelentette: nem fognak biztonságra játszani, ugyanakkor a várható 4-5-1-es felállás elsöprő támadójátékot sem ígér. Elöl a hórihorgas Nikola Zsigicet két, jó formában lévő szélső, Milos Kraszic és Milan Jovanovic játssza majd meg. Raymond Domenech csapata szombaton otthon ikszelt Romániával. Franck Ribéry és Karim Benzema csak csere volt, szerdán valószínűleg a Bayern München és a Real Madrid játékosa kezd majd Nicolas Anelka és Pierre-André Gignac helyett.

A 9. csoportban az utolsó fordulóra kerül sor. Hollandia már biztos győztes, Skócia, Norvégia és Macedónia pótselejtezős helyért küzd. Skóciának egy hazai iksz Hollandiával már elég a második helyhez, mégis győzelmi kényszerben vannak a skótok, mivel a legrosszabb csoportmásodik lemarad a pótselejtezőről. A hétvégén Macedónia ellen óriási gólt szerző James McFadden eltiltás miatt nem játszhat. A Norvéga-Macedónia összecsapás győztese pedig abban reménykedhet, hogy Hollandia nem veszi félvállról a tét nélküli skóciai találkozót.

Dél-Amerikában egyelőre csak Brazília biztos vb-résztvevő, szerdán Chile és Paraguay is felkerülhet az indulók közé. A chilei válogatott Brazíliába utazik, márpedig Luís Fabianóék jelenlegi formáját látva nehéz elképzelni a vendégek győzelmét. A brazilok tavaly szeptemberben Santiagóban is nyerni tudtak 3-0-ra, ugyanakkor a chilei együttes eddigi idegenbeli mérlege kifejezetten imponáló, hét meccsből négyet megnyert.

Argentin kapitány juttathatja vb-re Paraguayt az Argentína elleni mérkőzésen. Gerardo Martino együttese eddigi hét hazai meccséből hatot megnyert, ötször még csak gólt sem kapott, a brazilokat például 2-0-ra verte. A negyedik helyen álló argentinoknak kockáztatniuk kell, ami a hazai csapat kezére játszhat. A braziloktól elszenvedett 3-1-es vereség óta sokat kritizált Diego Maradona a hírek szerint több helyen is változtat a a hétvégi csapaton. Sérülés miatt biztosan kimarad Carlos Tévez, míg Sebastián Domínguez, Juan Sebastián Verón és Maxi Rodríguez taktikai okokból kerülhet ki a kezdőből. Lisandro Lópezre, Rolando Schiavira, Fernando Gagóra és Eduardo Salvióra viszont nagyobb feladatok várhatnak.

www.global-soccer.eu