Vágólapra másolva!
Halmosi Péter szerint meg lehet állítani Cristiano Ronaldót, a lényeg az, hogy az aranylabdás szélsőnek elmenjen a kedve a játéktól. Dárdai Pál úgy gondolja, a magyar válogatott ugyan nem sokat változott az elmúlt tizenegy évben, a szurkolók azonban megérdemlik, hogy ne kapjon ki ismét a csapat. 20.45-től Magyarország-Portugália.

A magyar válogatott szombaton az utolsó pillanatban kapott góllal 2-1-es vereséget szenvedett Svédországtól, s ugyan továbbra is a második helyen áll világbajnoki selejtezőcsoportjában, ez a jelen állás szerint még pótselejtezőt sem érne. A csoportmásodikok közötti sorrend persze még sokat változhat, a pozíció megőrzéséhez azonban az optimista számítások szerint is legalább további öt pontot kellene gyűjteni, ami már csak azért sem lesz könnyű, mert a válogatott eddig mindössze egyetlen pontot szerzett a csoportjának a nagycsapatai ellen (a dánokkal hazai pályán ikszelt, a svédektől kétszer kikapott), és a hátralévő mérkőzések egytől egyig roppant kemények: Dzsudzsákék szerdán Portugáliát fogadják, majd október 10-én Portugáliába, 14-én pedig Dániába utaznak.

A szerda esti ellenfél legnagyobb csillaga az aranylabdás Cristiano Ronaldo, akit nyáron 70 millió euróért vett meg a Real Madrid. Noha önmagában természetesen kevés a sikerhez, a 24 éves klasszis semlegesítése kulcsfontosságú lehet. Amennyiben a svédek elleni meccshez hasonlóan Halmosi Péter lesz a balhátvéd, elsősorban rá hárul majd a feladat, hogy ne engedje kibontakozni a világ legdrágább és legjobban kereső futballistáját.

A Hull City légiósa a Premier League-ben játszott már az akkor még a Manchester Unitedet erősítő Ronaldo ellen, és korábban, még a Debrecen futballistájaként a 2005-ös BL-selejtezőn is farkasszemet nézett az akkor még csak 20 éves világsztárral (a MU kétszer 3-0-ra verte a Lokit).

"Nem volt annyira rossz ellene játszani. Persze előfordulhat, hogy épp nem volt kedve brillírozni, de az is lehet, hogy jól alkalmaztuk a taktikát, és ezért nem tudta megmutatni, hogy mire képes valójában" - emlékezett Halmosi.

Forrás: MTI
Keddi Ronaldo-mosoly a ferihegyi repülőtéren

(Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legutóbbi találkozásukkor, tavaly november 1-jén a MU 4-3-ra győzte le a Hull Cityt, Ronaldo ezen a mérkőzésen kezdő volt, Halmosi pedig 4-1-es állásnál, a 63. percben állt be. Tény, hogy a magyar játékos becserélése után már nem villant a portugál, ám előtte két gólt is szerzett. Halmosi beállását követően aztán összeszedte magát a Hull, és egygólosra faragta a hátrányát.)

A szeptember 25-én a 30. születésnapját ünneplő Halmosinak mindenesetre megvan az elképzelése arról, hogy miképp lehet megfogni Ronaldót és a portugálokat: "Édesapám (Halmosi Zoltán 11-szeres válogatott labdarúgó volt - a szerk.) szokta mondani, hogy minden csapat és minden játékos annyit játszik, amennyit engednek neki. Ez a mérkőzés is ilyen lesz: ha engedjük a portugálokat futballozni, akkor jobbak lesznek, mint mi. Ha viszont közel megyünk hozzájuk és nem hagyjuk, hogy átvegyék a labdákat, akkor lehet keresnivalónk, mert ezt a fajta focit nem kedvelik."

Halmosi szerint agresszív védekezéssel az aranylabdás kedvét is el lehet venni a játéktól. "Megfogható, ha lesz mellette valaki, aki stresszben tartja, és nem hagyja megindulni a kapu felé. Az sem baj ha a szabályok keretein belül egy-két csomagot kiosztunk, mert Ronaldo ezeket különösen nem szereti, ezzel vissza lehet őt vetni."

Halmosi maga is a világ legjobb játékosának tartja Ronaldót, a körülötte forgó összegek viszont szerinte irreálisak. "Annyival nem jobb a többieknél, mint amennyiért megvette a Real."

Dárdai szerint nem sok minden változott

A svédek ellen a szünetben lecserélt Dárdai Pál szerint a szurkolók megérdemlik, hogy ne kapjon ki ismét a csapat. "Svédország azzal, hogy legyőzött minket, gyakorlatilag elénk került a csoportban, elég csak megnézni, hogy kinek milyen meccsei vannak még hátra. Persze ezzel nem kell foglalkozni, hiszen csak extra terhet jelentene, ám a szurkolóink miatt nagyon fontos, hogy legalább egy döntetlent érjünk el a portugálok ellen."

A 33 éves középpályás nem ért egyet azokkal, akik a Koeman által kihagyott támadókat követelik a válogatottba. "Ezek csak teóriák, hogy ha ez vagy az a csatár játszik, akkor ennyi vagy annyi gólt érnénk el. Ha a csapatban tíz támadó vagy tíz védő szerepelne, az sem jelentene semmire garanciát. Sem arra, hogy nem kapunk gólt, sem arra, hogy öt gólt fogunk lőni."

Forrás: AFP
Dárdai: Portugáliáé a csoport legerősebb válogatottja

Tizenegy éve Budapesten a portugál csapat Eb-selejtezőn 3-1-re legyőzte Magyarországot, és azon a meccsen csereként Dárdai Pál is pályára lépett. Hogy azóta mennyit változott a portugál labdarúgás? "Semennyit, most is a csoport legerősebb csapata, ott van a világ egyik legjobb futballistája, de a többiek is nagy nevek."

Dárdai szerint a magyar válogatott sem igazán lépett előre 1998 óta: "Akkor nem jutottunk ki, és most sem mi vagyunk az esélyesek. Annyi azért változott, hogy több magyar futballista is megállja a helyét jó nevű európai klubjában. Remélem, hogy a tendencia folytatódik, és a kapitány még több játékos közül tud majd válogatni, nagyobb lesz a konkurencia." A Hertha légiósa szerint semmi értelme párhuzamot vonni a két meccs között, hiába változott azóta keveset a két csapat, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy most is 1-3 lesz a végeredmény.

Mészáros kész a debütálásra, Babos optimista

A szövetségi kapitány Juhász Roland lassan gyógyuló bordasérülése miatt akár újoncot is avathat a debreceni Mészáros Norbert személyében: "Remekül érzem magam a válogatottal, úgy látom, a csapat már feldolgozta a svédek elleni vereséget. Óriási öröm lenne számomra, ha a Liverpool elleni BL-mérkőzés előtt a válogatottban is bemutatkoznék. Én készen állok a bevetésre, a többi már csak a kapitányon múlik" - mondta a DVSC védője, aki alig várja már, hogy találkozzon a pályán először Cristiano Ronaldóval, egy hét múlva pedig majd Steven Gerrarddal. "Más kvalitású játékosok, Ronaldo gyors és jól cselez, Gerrard pedig inkább egy távolról is kiválóan lövő irányító. Egy biztos, mindkettőjük ellen nagy élmény lesz játszani."

A magyar válogatott kapusa, Babos Gábor nem fél a portugál támadóktól. "A dánok elleni meccsükön láttam, hogy mennyi helyzetet kihagytak. Ha minden jól megy, ezúttal is ez történik majd, ők elpuskázzák a lehetőségeket, mi pedig gólt rúgunk. Amit a sors elvett tőlünk szombaton, azt reméljük, hogy szerdán visszaadja."

Forrás: MTI
Mészáros (balra) a magyar ellenfelek után ezúttal Ronaldóval, majd Gerrarddal találkozhat

Babos nem számolgatja a továbbjutási esélyeket, egyszerűen nyerni akar, és még mindig optimista: "Három forduló van hátra, amely során kilenc pont szerezhető. Amíg van esélyünk, addig bizakodunk. A jelenlegi helyezésünk továbbra is önbizalmat adhat a hátralévő meccsekre. Félsz nincs bennünk, miért is lenne? Természetesen tudjuk, hogy Ronaldónak óriási szabadrúgásai vannak, remekül cselez és egy-egy megoldásával meccseket tud eldönteni, de ő is csak egy játékos a 11 portugál közül. Ezen a szinten minden csapatnak van már egy-egy olyan nagy egyénisége, mint ő."

A csoport állása:

1. Dánia752014-317
2. Magyarország74129-413
3. Svédország73318-312
4. Portugália72419-510
5. Albánia81344-86
6. Málta80170-211


A hátralévő mérkőzések programja:
2009. szeptember 9.:




2009. október 10.:
Portugália - Magyarország
Dánia - Svédország

2009. október 14.:
Dánia - Magyarország
Portugália - Málta
Svédország - Albánia