Vágólapra másolva!
Győzelmi célokat emlegetett, végül védekező felállású csapatot küldött pályára Erwin Koeman, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a szerdai világbajnoki selejtezőn. Az alacsony színvonalú mérkőzésen Portugália Pepe 9. percben szerzett fejesgóljával 1-0-ra nyert, Magyarország visszacsúszott a csoport 4. helyére.

Világbajnoki selejtező, 1. csoport:
Magyarország - Portugália 0-1 (0-1)
Puskás-stadion, 42 ezer néző
v.: Stephane Lannoy (francia)
Magyarország: Babos - Bodnár, Juhász, Gyepes, Halmosi - Huszti (Priskin, 65.), Tóth B. (Buzsáky, 83.), Vadócz, Dárdai (Hajnal, 65.), Dzsudzsák - Torghelle
Portugália: Eduardo - Bosingwa, R. Carvalho, Bruno Alves, Duda - Deco (Simao, 48.), Pepe, Raúl Meireles, Tiago (Rolando, 89.) - C. Ronaldo, Liedson (Nani, 82.)
gól: Pepe (9.)

"Mostani helyzetünkben az egy pont kevés lenne" - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Erwin Koeman, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Portugália elleni világbajnoki selejtező előtt. Ez azt sejtette, támadóbb felfogásban lép majd pályára az együttes, ehelyett a holland szakember alaposan meglepte a Puskás-stadionba kilátogató 42 ezer szurkolót.

Juhász vállalni tudta a játékot, Szélesi helyét viszont Bodnár foglalta el a védelem jobb oldalán. Elöl Torghelle személyében végre csatárt köszönthettünk a kezdőcsapatban, ám a svédek ellen visszafogottabb teljesítményt nyújtó Hajnal kimaradt, mag az eltiltott Gera helyett Tóth Balázs kapott lehetőséget.

A négy védő melletti három védekező középpályás - Dárdai, Vadócz, Tóth - nem sok jót ígért első látásra.

Másodikra sem.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=TVEygXw0tH0p2Ptz


A 9. percben könnyedén szerzett vezetést Portugália - talán ha Babos bátrabban jön ki a beadásra, akkor nem előzi meg őt Pepe. Az előny birtokában a vendégek nem nagyon támadtak ki, magyar részről Dzsudzsák két távoli szabadrúgása okozott izgalmakat, de Eduardo kapusnak nem kellett játékba avatkoznia.

A szombati, Svédország elleni mérkőzéshez hasonlóan borzasztó volt látni az impotens támadójátékot - már ha ezt egyáltalán annak lehetett nevezni. Amíg a svédek ellen nem volt csatár, aki helyzetbe kerülhetett volna, addig ezúttal Torghelle kilátástalanul robotolt és szaladgált elöl, nem akadt ugyanis senki a középpályán, aki megtartotta, elosztogatta volna a labdákat.

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Nézze meg képgalériánkat!

Azt is kevesen gondolhatták, hogy félidőben Koeman mester nem cserél, a holland úgy gondolkodott, mintha nálunk lett volna az előny. Aztán amikor a 65. percben végre pályára küldte Priskint és Hajnalt, legalább az látszott, hogy képesek vagyunk a földön tartani a labdát, passzolni, kényszerítőzni. Csak idő nem maradt arra, hogy komoly helyzetig jussunk.

Az pedig, hogy Halmosi és Bodnár volt a csapatunk legjobbja, mindent elárul a mérkőzés képéről.

Portugália úgy nyert 1-0-ra, hogy Deco, Ronaldo, Liedson és Simao közepes (de inkább gyenge) teljesítményt nyújtott, a gólt leszámítva egy Nani-ziccert és két Ronaldo-lövést jegyezhetett, magyar játékos ellenben a kaput sem találta el.

Persze számolgatni még lehet, hiszen a hátralévő két meccsen begyűjthető hat pont akár pótselejtezőt is érhet, de a hazai két meccsen mutatott biztonsági játékot látva hihetetlennek tűnik, hogy ez a csapat nekiront bármelyik ellenfelének is idegenben.

Magyarország jelenleg a 4. helyen áll csoportjában, 1995 óta nem vert meg tétmérkőzésen nála jobb világranglista-helyen álló válogatottat. Kapitánykérdés ide vagy oda, nem sokat lépett előre. Az 1-0-s vereséggel most került a helyére csoportjában.

Carlos Queiroz, a portugál labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: "Noha sikerült már a találkozó elején gólt szerezni, a magyarok rendkívül zártan futballoztak, és ez a vezetésünk után sem változott, minden támadásunkat úgy kellett elkezdenünk, hogy 11 ellenfél volt előttünk. Úgy tűnt, mintha a magyarok beletörődtek volna az egygólos vereségbe, márpedig ha ők nem erőlködtek, akkor mi miért tettük volna? Figyelembe véve a dán és a svéd meccs eredményét, kijelenthető, hogy továbbra is négyesélyes a csoport, mert két győzelemmel bárki odaérhet Dél-Afrikába".

Erwin Koeman, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: "Mentálisan helytálltunk, de technikailag alulmaradtunk. Taktikailag jól játszottunk, mert sikeresen leszűkítettük a területet, s így alig pár lehetőségük volt a portugáloknak. Nekik sikerült betalálni egy pontrúgásból, nekünk nem. Figyelembe véve az elmúlt tíz nap csapásait, a sérüléseket és a svéd meccs okozta sokkot, összességében elégedett vagyok a csapattal a két vereség ellenére is. Továbbra is van esély a vb-részvételre, és ezt meg kell ragadni. Bár nem mi vagyunk az esélyesek, de miért ne nyerhetnénk Portugáliában és Dániában? Elvégre ki gondolta volna, hogy nyolc meccs után akár csak matematikai esélyünk is lesz erre?"

A csoport állása:

1. Dánia853015-418
2. Svédország84319-315
3. Portugália834110-513
4. Magyarország84139-513
5. Albánia91445-97
6. Málta90180-221