Vágólapra másolva!
Egyikük Steven Gerrard apukájának adta ki magát, egy másik kerozinhiánnyal riogatta a cseh utasokat, mígnem eljutottottunk a buszsofőrig, aki nem értette, miért csak kedden érkeztek meg a magyar futballisták. Prágán keresztül utaztunk Liverpoolba a Debrecen szurkolóival.

"Elindulunk, elindulunk, az éjbe megy a vonatunk" - volt idő dúdolgatni Presser Gábor Nagy utazás című slágerét, a liverpooli túra első állomásaként ugyanis egy több mint tízórás zötykölődés várt ránk Kelenföldtől Prágáig.

A cseh főváros kedd reggel csúnyábbik arcát mutatta, az esős, hűvös idő szinte már a végső úti célt, Angliát idézte. Az éjjeli vonatút rányomja a bélyegét az ember agyműködésére, naív módon abban reménykedtem, fél hétkor minden készen áll a zökkenőmentes folytatáshoz, holott ilyen korai időpontban nemhogy a pénzváltók, de még a vécék sincsenek nyitva. Szerencsére a buszok azért járnak, így kényelmesen ki lehet érni a reptérre, igaz, kell hozzá a sofőr jóindulata is, aki nem megy bele a rá nézve kezdvező üzletbe (cseh korona helyett euró a jegyért), és felajánlja, ingyen tehetem meg az utat a légikikötőig.

"Kezemben a jegyemmel a repülőtéren, várom, hogy Liverpoolba induljon a gépem" - énekelhetné fél órával később a Tankcsapda Nem hagylak el című dalának kissé átírt változatát a check-in pult előtt sorakozó tömeg, amelyben feltűnnek az első Loki-sálas utazók. Ki unikummal, ki sörrel melegít a repülésre, és persze egyből megy az esélylatolgatás, a bátrabbak közé tartozik az a férfi, aki a Tippmixen a 16-szoros oddsszal kínált magyar sikerre fogadott.

"Mivel hármas kötésben lehetett csak megjátszani, kerestem mellé két másik párosítást" - magyarázza, miközben lázasan keresi a szelvényt a zsebeiben, társai pedig azzal cukkolják, hogy éppen a két kiegészítő meccsen bukja majd el a fogadást.

"Bár úgy lenne" - kacsint a szelvényt továbbra sem találó drukker, miközben útitársa azt ecseteli, hogy neki 70 ezer forintot hozott a konyhára a Levszki oda-vissza verése.

Forrás: [origo]

Közeledik a beszállás, egyre több a Loki-drukker a váróban, Imre és barátja büszkén pózolnak a frissen gyártott sállal, melynek egyik felére a Liverpool, másikra a Debrecen feliratot hímezték, majd gyorsan szól, hogy ne kapjon nagy nyilvánosságot a kép, mivel főnöke nem tudja, hogy a napokban a BL-meccs miatt nem dolgozik. Ők a vonat helyett a mikrobuszra szavaztak, Debrecenből előbb Hegyeshalomra mentek, ahol pihentek egyet, majd reggel 5-kor indultak tovább, és fél 10-kor már a prágai reptéren voltak. A kemény mag ennél jóval merészebb túrára vállalkozott, kezdésnek megtekintették a vasárnapi Békéscsaba-Debrecen nőikézilabda-meccset, majd buszra pattantak, és Londont célozták meg, ahonnan a meccs napján érkeznek Liverpoolba.

A hírek szerint öt repülőgép indult útnak a szurkolókkal Debrecenből, a fapadosokra szavazók pedig Prága mellett Krakkóból rajtoltak. A Liverpool 2400 jegyet küldött Debrecenbe, ezeket három óra alatt elkapkodták, volt olyan, aki Nagykanizsáról hajnalból elstartolt, hogy a reggel kilences nyitásnál beálljon a már több mint tízméteres sorba.

"Óriási, ami itt van, nagyban vizelek a vécén, erre valaki mellém áll, és rám kiabál: Hajrá, Loki!" - ad helyzetjelentést a prágai viszonyokról társainak a tippmixes brigád egyik tagja.

"Mi indulunk, ha kell, mi nem felejtjük el, hogy bennünk a vér piros-fehér" - szól a szintén a Tankcsapda által jegyzett Loki-induló, és a mintegy ötvenfős debreceni szurkolóhad már nagyon indult volna, de két fiatal nő miatt csúszott a program, a javarészt férfiakból álló debreceni tábor nem is hagyta ezt szó nélkül, röpködtek a pikírt megjegyzések a láthatóan zavarban lévő lányok irányába.

Tizenegy óra után húsz perccel végül felemelkedik a gép, ami megnyugtatja a kedélyeket, a szomjas szurkolók pedig gyors diskurzusba kezdenek az egyik stewardesszel, akiről kiderült, hogy nagyszülei magyarok voltak, és jól beszéli nyelvünket. "Dagmar, mennyi a sör?" "Négy euró." "Akkor ötöt kérünk" - intézi a rendelést az Imre társaságához tartozó Tóni, a mellette ülő Pisti pedig a sörárak ellentmondásáról tart röpke elemzést. A reptér egyik sarkában ugyanis 110 cseh koronába (körülbelül 1210 forint) került egy 0,33 literes sör, pár méterrel odébb viszont 38 koronáért (kb. 418 forint) beszerezhető volt a félliteres változat.

A sörről gyorsan átterelődik a szó a nőkre, Pisti előbb a szintén debreceni illetőségű Bódi Sylvi kerekded formáit méltatja, majd előhoz pár anekdotát unokahúgáról, aki az egyik csatorna felnőtteknek szóló műsorát vezeti. A magyarul beszélő Dagmar közben alig bírja fejben tartani a rendelést, kettesével hozza a söröket, hármasával a vodkákat, a hangulattal eddig sem volt baj, az oldószerek után pedig főleg nem. A stewardess poénból felajánlja a fiúknak, hogy nyomják meg az amúgy segélykérésre szánt kék gombot, ha valamire szükségük van, a magas labdát pedig Tóni gyorsan lecsapja: "Steven Gerrardot apukája várja a jobb szárnynál" - hangzik a többiekből nagy derültséget kiváltó felhívás a figyelmeztető szignál felhangzása után.

Pisti közben átmegy diplomatába, a tőle átlósan ülő szőke nőt informálja arról, hogy nehéz percek várnak az utasokra: "Keine kerozin" - mondja neki, miközben kézzel-lábbal hadonászik. Elrepült az idő, egyre lejjebb ereszkedik a gép, övek becsatolva, mindenki a landolást várja, amikor megcsörren egy mobil, amire a "Tedd már le, baszd meg" jó tanács érkezik hátulról. Azt nem sikerült eldönteni, hogy a telefon tulajdonosának vagy a kapitánynak üzent az utastárs.

Forrás: [origo]
Dombi Tibor és Bodnár László a liverpooli repülőtéren

A gép mindenesetre földet ért, és az egyik légikísérő selymes hangja a "Welcome to Liverpool" mondattal törte meg a csendet, a debreceniek persze ezt sem hagyták szó nékül, a "Milyen Hortobágy?!" felkiáltás megint össznépi röhögőgörcsot okozott. Alighogy beért a Prágából érkező csoport az első ellenőrző pontra, egyenöltönyben megjelentek a debreceni labdarúgók is, mindenki ott volt, még az eltiltott Dombi Tibor és Varga József, valamint a sérüléssel bajlódó Rudolf Gergely is, aki ugyan biccentett a drukkerek felé, de nem válaszolt arra a kérdésre, hogy milyen állapotban van a combja.

A magyar bajnok kedden egy edzés keretében máris megismerkedhet az Anfield Roaddal, és hogy odafigyelnek a csapatra, azt jelzi, hogy a reptéri információs pultnál dolgozó nő hibátlanul ejti ki a Debrecen nevét, két buszsofőr pedig indulás előtt azt firtatta, miért csak most jöttek meg a magyarok, amikor a nemzetközi meccsek előtt nemritkán már 48 órával a helyszínen tartózkodik a vendégcsapat. És a Bajnokok Ligája világát elnézve ezek sokkal kevésbé meglepő dolgok, mint az, hogy Liverpoolban lila színű kukába gyűjtik a szelektív hulladékot, nyitott ajtóval is elindul a busz, és hogy 17 fokban minden második tinilány csizmában illegeti magát az utcán.