Vágólapra másolva!
Egy nappal a Liverpool-Debrecen BL-meccs előtt arra voltunk kíváncsiak, milyen a hangulat egy angol kocsmában. Bár előzetesen jó ötletnek tűnt Jamie Carragher, a Liverpool védőjének kocsmáját meglátogatni, a várt nagy élmény elmaradt, igaz, legalább sikerült megtudni, milyen íze van a hátvédről elnevezett pennének és miért szurkol a Debrecennek a pub albán pincére.

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Liverpoolból

A kedd esti, Anfield Roadon tartott sajtótájékoztató után - amelyen a szokásos udvariassági körök mellett Herczeg András, a DVSC-TEVA klubmenedzsere elmondta, hogy a Liverpool ellen nem eredményben gondolkodik, és az a fontos számára, hogy a drukkerek büszkék legyenek a játékosokra a lefújás után - úgy döntöttünk, irány a belváros, nézzük meg, milyen egy igazi liverpooli kocsma.

Jamie Carragher Steven Gerrard mellett a másik helyi kötődésű játékos a Vörösöknél, a válogatott védő nemcsak a csatárok semlegesítésében jeleskedik, hanem a vendéglátásban is, hiszen saját pubot működtet. Az Anfield Roadon a biztonságiakat hívom segítségül a tájékozódásban, de ők csak annyit tudnak, hogy a Metquartet nevű áruház közelében kell lennie, aztán a buszsofőr sem hoz közelebb a hely megtalálásához, de legalább szól, melyik megállónál érdemes keresgélni. Velem együtt száll le egy rövidnadrágos, teremfoci-cipőt és fekete Liverpool-mezt viselő, húszas éveinek közepén járó srác, aki egészen nehezen kibogozható angolt beszél, de a Carragher-kocsma hallatán int, menjek vele, majd ő elvezet. Alanről útközben kiderül, hogy a Stockport United nevű amatőrcsapat szélsővédője, az egész famíliája hatalmas Liverpool-drukker, így nem kellett sokat gondolkoznia, hogy a 'Pool vagy az Everton felé húzzon a szíve. Idegenbe ugyan ritkán kíséri el a csapatot, de az Anfielden állandó vendég, szerdán is ott lesz, bár őszintén bevallja, semmit nem tud a Debrecenről.

Bár a pub bejáratánál a Cafe Sports England felirat virít, már az első lépés után látszik, jó helyen járunk, hiszen bal oldalt egy óriási poszteren Carragher ünnepel a szurkolókkal a Milan elleni, hihetetlen feltámadást hozó 2005-ös BL-döntő után. A falon rengeteg kép, Liverpool- és Everton-legendák éppúgy helyet kaptak, mint híres rögbisek, golfozók vagy bokszolók, üres asztalt pedig alig találni, ami nem csoda, hiszen BL-forduló van, és a kocsmában vagy 30 kivetítőn lehet követni a Besiktas-Manchester United és a Chelsea-Porto meccseket. Az árak annyival drágábbak, mintha Budapesten egy külvárosi étterem helyett egy jó nevű, forgalmas helyen étkeznénk. Bár nem igazán angol specialitás, de a neve miatt a Carragher pennére esik a választás, a csirkecsíkokkal, szalonnával és paradicsommal megfűszerezett tészta nem is okoz csalódást.

Fotó: Weyer Balázs [origo]

A Liverpool magyarjai is kedvelik Carragher pubját - amikor épp nem máshol futballoznak kölcsönjátékosként

Talán a hely eleganciája teszi, vagy csak a Chelsea és a Manchester United az oka, de a kocsma közönsége meglehetősen egykedvűen követi a meccseket, szinte csak az evőeszközök csörgése hallatszik, aztán egymásba botlik két debreceni brigád, ami egyből felnyomja a hangerőt. A pincérek udvariasak, állandóan afelől érdeklődnek, miképp tudják még kellemesebbé tenni az ott töltött időt, később kiderül, elég nemzetközi mezőny gyűlt össze, mivel a felszolgálok között albán, szlovák és lengyel vendégmunkás is akad, persze ez Angliában egyáltalán nem szokatlan. Az albán pincér gyorsan megtalálja a közös nyelvet a Loki-szurkolókkal, mivel ő az Arsenalnak szorít, így szerdán debreceni győzelmet vár, meg is mondja a tutit: "1-0-ra nyertek" - mutatja az ujjaival is, aztán pacsizik egyet a mezbe és sálba öltözött szurkolóval.

Két másik debreceni a mostanság felettébb hűvös magyar-szlovák viszont enyhíti, amikor a valóban szemrevaló szőke pincérnőt fűzik, az akció végül sikerrel zárul, mert egy közös kép erejéig maguk között tudhatják a Zsolna környékéről származó hölgyet. Akik vacsora helyett csak a sörrel és a meccsnézéssel laknának jól, azok külön részleget foglalnak el, de jó ideig beleolvadnak a viszonylag csendes környezetbe, Scholes góljánál viszont akkora üvöltést produkálnak, hogy az Tarzannak is dicséretére válna. Ezek szerint még egy ősliverpooli kocsmájában sem nézik ki az embert, ha a nagy rivális gólját méltóképpen megünnepli, vonhatjuk le a tanulságot, persze kíváncsiak lettünk volna a reakciókra, ha a jelenet nem egy ilyen úri közönség előtt, hanem egy alkoholgőzös társaságban játszódik le.

Többen reménykednek, hogy a nagyfőnök lenéz ellenőrizni, hogy pörög a bolt, de őket gyorsan elkeseríti az egyik pincér, akinek beszámolója alapján Carragher felbukkanása a saját kocsmájában legalább olyan váratlan, mint amikor a védő az ellenfél kapujánál kerül ziccerbe. Persze a debreceniek Carragher nélkül is megvannak, egyedül az rontja le kissé a hangulatot, hogy fél 11-kor bezár a bár, vagyis hiába szomjazik újabb kör sörre a nép. Igaz, ebben is megtalálja a pozitívumot a társaság, korábban el lehet indulni bulizni.

Forrás: Getty Images

Kocsma az Albert Dockban - van miből választani

A közelben egymást érik a szórakozóhelyek, az egyikből a 90-es évek eurodance slágerei hallatszanak ki, a másikban az exhibicionisták előtt adódik csábító lehetőség karaoke képében, a Lennon Barban viszont nagy a pangás, a dohányozni az utcára vonuló hármas átmeneti távozásával egyből a felére csökken a létszám. Az esti programra induló hazaiak mellett a lokisták is felfedezőkörutat tartanak, a húszfős társasággal vonuló Kósa Lajos polgármesterbe többször is belebotlunk, az utolsó találkozáskor éppen arról győzködte a többieket, hogy taxival közelítsék meg a következő célállomást, ami kedd este még nem az Anfield Road volt.