Vágólapra másolva!
Az angol bajnokságban eddig öt fordulót játszottak le, és a 46 mérkőzésből csak három végződött döntetlennel. Ez elképesztően alacsony arány, különösen, ha a többi topliga eredményeit nézzük.

A Premier League eddigi öt fordulójából háromban nem született döntetlen, csak a harmadik és a negyedik fordulóban akadt pontosztozkodás. Mindez azt jelenti, hogy az eddig lejátszott találkozóknak csak a négy százalékán ikszeltek a csapatok, míg a többi topligában már most beállt az a szám, ami általában jellemző a bajnokságokra (sőt, a Bundesligában a szokottnál egy kicsivel több döntetlent játszottak a csapatok).

A Serie A-ban három kör alatt hét döntetlen született, ami a mérkőzések 23 százalékát jelenti, a Ligue 1-ben már 12-szer ikszeltek a csapatok (ez 24 százalék), a Primera Divisiónban két játéknap alatt a találkozók egynegyedén, azaz négy találkozón végeztek döntetlenre. A Bundesligában viszont máris 13 döntetlent láthattak a szurkolók, ami az összes találkozó 28 százaléka - Németországban már csak két klub van, amelynek minden mérkőzése győzelemmel vagy vereséggel zárult.

Ha a német csapatok így folytatják, akkor felülmúlhatják a megszokott arányt, a közelmúlt eredményeit vizsgálva ugyanis megállapítható, hogy a topligákban általában a találkozók közel egynegyede végződik döntetlennel. Az előző szezonban éppen a Bundesligában volt a legkevesebb iksz, Németországban 75 mérkőzésen született ez az eredmény. Az arányokat tekintve viszont Spanyolországban volt a legkevesebb, csak a mérkőzések 21 százalékának nem volt győztese, az angoloknál és az olaszoknál egyaránt 25 százaléka volt ez a mutató.

A jelek szerint tehát a döntetlenek aránya viszonylag állandó, éppen ezért meghökkentő a Premier League jelenlegi idényének eredménysora.

Ennek megfelelően a magyarázatot sem könnyű megtalálni. Ami biztos, Angliában vezették be elsőként, hogy győzelemért három pont jár, ezzel is támadóbb játékra ösztönözve a csapatokat. Erre 1981-ban került sor, de a statisztikusok szinte azonnal lecsapták a magas labdát, és kimutatták, hogy a szabálymódosítás (amit azóta világszerte átvettek) nem csökkentette a (sokszor unalmas) döntetlenek számát: az utolsó olyan idényben, amikor a győzelemért csak két pontot adtak, 118 döntetlen született, a következőben pedig, amikor elméletileg mindenki ez ellen küzdött, hárommal több.

Forrás: Getty Images

Tavaly a Newcastle ráfázott a sok (13) ikszre, hiszen kiesett a Premier League-ből

Közelebb vihet a megoldáshoz, ha megnézzük, hogy a mostani bajnokságban melyik volt a három, döntetlennel zárult találkozó: Blackburn Rovers-West Ham United, Birmingham City-Stoke City és Wolverhamton Wanderers-Hull City. Mint látható, az utóbbi kettő kifejezetten kiesési rangadónak tekinthető, de az első összecsapás résztvevői sem az élmezőnyhöz tartoznak. A kiscsapatok számára a bajnokság elején még fontos a biztonsági játék, főleg az egymás elleni meccseken, a nagyok pedig eddig nem hullajtottak pontokat.

Ráadásul a sorsolás úgy alakult, hogy Premier League négy sztárklubja eddig csak egyszer találkozott nagy riválissal (a Manchester United és az Arsenal játszott egymással), márpedig az ilyen rangadókon azért valószínűbb a pontosztozkodás.

Egyelőre tehát nem érdemes különösebb következtetést levonni abból, hogy kevés a döntetlen a Premier League-ben - ehhez még túl kevés fordulót teljesítettek a csapatok. Persze, ha hosszabb távon sem változik a helyzet, akkor már a világrekord okait kell majd kutatni.