Vágólapra másolva!
Lionel Messi, az FC Barcelona világklasszis focistája 2016-ig meghosszabbította szerződését, kivásárlási záradéka 250 millió euróra emelkedett. Ez az összeg egyáltalán nem rekord, Cristiano Ronaldót egymilliárd euróért (270 milliárd forint) lehetne kivásárolni. De van egyáltalán értelme az ilyen záradéknak?

Lionel Messi új szerződésének megfogalmazásakor valószínűleg egyik fél számára sem a kivásárlási záradék volt a legfontosabb pont: a klub annak örült, hogy 2016-ig magához kötötte az argentin világklasszist (ez további hét szezont jelent), a játékosnak pedig jelentősen megemelkedett a fizetése. A nemzetközi és a magyar sajtó azonban mégis a 250 millió eurós (67,75 milliárd forint) záradékot emelte ki, pedig ez egyáltalán nem számít különlegesnek az FC Barcelonánál.

A jelenlegi keretből Zlatan Ibrahimovic szerződésében pontosan ugyanekkora összeg áll, míg Andrés Iniesta kivásárlási ára 150, Daniel Alvesé 90 millió euró. A Real Madrid sztárjainak is akad ilyen pont a szerződésükben: a nyáron igazolt Cristiano Ronaldo, Kaká és Karim Benzema kivásárlása egymilliárd euróba kerül, Raúl 180 millióba, Iker Casillas és Sergio Ramos pedig 150 millióba. 150 milliót kellene kifizetnie annak a klubnak is, amelyik alku nélkül akarja megvenni a Valencia csatárát, David Villát.

Az átigazolási világrekord jelenleg 67,75 milliárd forintnak megfelelő, azaz 94 millió euró (a Real Madrid a nyáron ennyit fizetett a Manchester Unitednek Cristiano Ronaldóért, bár a Manchester City januárban még ennél is többet fizetett volna Kakáért az AC Milannak), ehhez képest a fenti összegek irreálisnak tűnnek.

A kivásárlási záradék intézménye egyfajta biztonságérzetet ad a klubok számára: tulajdonképpen azt jelenti, hogy a legnagyobb sztárok csak az egyesület által szabott feltételeknek megfelelően távozhatnak. David Villát például a Valencia nem csak 150 millióért lett volna hajlandó eladni a nyáron - a csatár ennek az összegnek a harmadáért is távozhatott volna, más kérdés, hogy annyit viszont senki sem ajánlott.

A kivásárlási záradék a Bosman-szabály hozadéka a labdarúgásban. Amikor eldőlt, hogy a lejárt szerződésű labdarúgók ingyen távozhatnak klubjaiktól, az egyesületek kétféleképpen próbálták óvni érdekeiket: egyrészt igyekeztek hosszú távú szerződéseket kötni, másrészt pedig (és ez a jelenség elsősorban Spanyolországban terjedt el) a szerződésben rögzítették, hogy élő szerződéssel rendelkező játékost mekkora összegért hajlandóak elengedni. Az egyik első ilyen záradékkal szerződtetett játékos az Athletic Bilbao saját nevelésű futballistája, Julen Guerrero volt - igaz, nála erre nem volt szükség, mert klubhűsége miatt soha sem hagyta volna el a baszk gárdát. A spanyol egyesületeknél egyre gyakoribbá vált, hogy a szerződést kiegészítették ilyen záradékkal, és a sportág egyik legvitatottabb transzfere is ennek köszönhető.

Forrás: AFP

Messi negyedannyiért vihető, mint Ronaldo

Az FC Barcelonánál ugyanis úgy vélték, hogy a Luis Figo szerződésében rögzített 60 millió eurós klauzula tökéletesen elegendő ahhoz, hogy elriassza az érdeklődőket. Amikor azonban a Real Madrid elnökjelöltje, Florentino Pérez 2000 nyarán hajlandó volt kifizetni ezt az összeget, akkor a katalánok nem tudtak mit tenni: kénytelenek voltak elengedni legnagyobb sztárjukat. Ehhez persze az is kellett, hogy Figo megegyezzen Pérezzel. Alighanem ennek az esetnek is köszönhető, hogy a sztárklubok ilyen csillagászati összegekben jelölik meg a kivásárlási záradékot: náluk ennek egyértelműen az a szerepe, hogy a játékos csak akkor távozzon, ha az egyesület is úgy akarja.

A kisebb csapatoknál más a helyzet: itt a kivásárlási záradék valóban azt szolgálja, hogy az adott játékosért a klub megfelelő összeghez jusson. Jó példa erre a Sevilláé: az andalúziai klub tavaly nyáron két kulcsemberét is pontosan annyiért adta el, mint amekkora összeg a szerződésben szerepelt: Christian Poulsen tízmillióért ment a Juventusba, Seydou Keita pedig 14-ért az FC Barcelonába. A portugál Sporting pedig nem volt hajlandó alkudni: a lisszaboniak középpályásáért, Joao Moutinhóért az Everton hajlandó lett volna 18 millió eurót fizetni, de a játékos szerződésében 25 millió eurós (6,775 milliárd forint) kivásárlási záradék szerepel - a Sporting pedig ragaszkodott ehhez. Moutinho most is a lisszaboniak focistája.