Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének 2. fordulójában a magyar bajnok DVSC-TEVA a Lyon együttesét fogadta, s a mérkőzés gyakorlatilag az első negyedóra alatt megszerzett két francia góllal eldőlt. A 0-4-s végeredmény hűen tükrözte a két csapat közötti különbséget, folytatás október 20-án itthon, a Fiorentina ellen.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló, E csoport:
DVSC-TEVA - Olympique Lyon (francia) 0-4 (0-3)
Puskás-stadion, 42 ezer néző
v.: Tom Henning Övrebö (norvég)
Debrecen: Poleksic - Bodnár, Fodor, Komlósi, Leandro - Szakály (Dombi, 85.), Kiss, Czvitkovics, Varga, Laczkó (Rudolf, a szünetben) - Coulibaly
Lyon: Lloris - Réveillere, Cris, Toulalan, Cissokho (Kolodziecziak, 78.) - Clerc, Makoun, Källström - Pjanic (Gonalons, 57.), Govou, Gomis (Ederson, 54.)
gól: Källström (3.), Pjanic (13.), Govou (24.), Gomis (51.)

Ahogy azt az óvatos Herczeg András sejtetni engedte, egycsatáros játékot talált ki csapata számára a Lyon elleni Bajnokok Ligája-találkozóra.

A kezdőcsapatban ott volt a sérüléséből felépült Bodnár, a sérült Mészáros helyére Fodor került a védelem tengelyébe, míg a megerősített középpályán a Szakály, Kiss, Czvitkovics, Varga, Laczkó ötösfogatnak kellett segítenie az egy szem támadót, Coulibalyt. A kispadon Pantic kapus mellett Ramos, Dombi, Rudolf, Bernáth, Mijadinoski és Szélesi kapott helyet.

A labdaszerzésekre specializálódott taktika pillanatok alatt csődöt mondott, hiszen Källström a 3. percben bevette Poleksic kapuját. A gól alapvetően meghatározta a játék képét, a Debrecen egy pillanatig sem tudta felvállalni a megszokott bátor játékot, a 13. percben Pjanic gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést, a 24. percben Govou már-már cikissé tette a két csapat közti különbséget.

A Lyon sokkal gyorsabb és precízebb volt, mezőnyfölényben futballozott, életveszélyt jelentett a rögzített helyzetekből, de ha kellett felállt védelem ellen is úgy játszott, ahogy azt egy komoly európai élcsapatnak kell.

A Loki védelmét könnyen megingatták a francia csatárok, talán Leandro volt a legaktívabb, elől Coulibaly teljesen magára hagyatottan küzdött. A félidőben ugyan Herczeg András beküldte Rudolfot, de a pillanatokkal később 0-4-re változó állás nem kedvezett már a támadásoknak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nézzen még képeket a meccsről!

A Debrecen becsülettel küzdött a szépítésért, mindhiába. A Lyon megérdemelten nyert 4-0-ra, sikerével története legnagyobb különbségű idegenbeli BL-sikerét érte el. Az eddigi csúcsot az Olimpiakosz otthonában négy évvel ezelőtt elért 1-4 volt.

A lefújás után a francia drukkerek korrekten megtapsolták a Debrecent, a Loki kemény mag kétszer is visszahívta a csapatot "Gyertek ide!" felkiáltással, majd a Himnuszt is elénekelték a szurkolók.

Herczeg András, a DVSC vezetőedzője: "Nagyon megfogta a csapatot a 3. percben kapott gól, majd tíz perccel később még egy következett, ettől kezdve pedig pontatlanná vált a játékunk, s a Lyon könnyedén érvényesíthette az akaratát. A második félidőre sikerült magunkat összeszedni, de sajnos ezt a játékrészt sem kihoznunk döntetlenre, vagy akár győzelemre. De tudtuk, hogy a Lyon jobb csapat, így csak gratulálni tudunk neki, a célunk pedig az, hogy legközelebb a Fiorentina ellen szorosabb meccset játszunk".

Claude Puel, az Olympique Lyon vezetőedzője: "Azzal, hogy korán sikerült betalálnunk, jelentősen megkönnyítettük a dolgunkat, de továbbra is úgy gondolom, jó csapat a Debrecen. Ezt be is bizonyította, hiszen játékosai az utolsó percig próbálkoztak, egy pillanatig sem adták fel a meccset, ez pedig nagyon becsülendő, s később ebből sokat profitálhatnak, akár még ebben a mostani BL-kiírásban is".

A csoport másik mérkőzésén:
Fiorentina (olasz) - FC Liverpool (angol) 2-0 (2-0)
Firenze,
v.: Felix Brych (német)
Fiorentina: Frey - Comotto, Dainelli, Gamberini, Gobbi - Zanetti, Montolivo - Marchionni (De Silvestri, 89.), Jovetic, Vargas (Jörgensen, 74.) - Mutu (Donadel, 81.)
Liverpool: Reina - Johnson, Carragher, Skrtel, Insua (Babel, 71.) - Gerrard, Lucas - Benajun, Kuyt (Voronyin, 79.), Fabio Aurelio - Torres
gól: Jovetic (28., 37.)