Vágólapra másolva!
A legtöbbet kritizált sztárcsapat ebben a szezonban az AC Milan, amely nemcsak a bajnokságban kezdte messze várakozáson alul az idényt, de szerdán Zürich-től is kikapott hazai pályán a Bajnokok Ligájában. A klubvezetés nyáron Leonardo személyében egy teljesen rutintalan szakembert nevezett ki edzőnek, de a csapat játékában a fő problémát a kreativitás hiánya jelenti a középpályán, amiért Ronaldinhót tartják felelősnek.

A milánói csapat az elmúlt szezonban javított korábbi helyezésén, bronzérmes lett a Serie A-ban, ennek köszönhetően egy év kihagyás után visszatérhetett a Bajnokok Ligájába. Ennek ellenére a szurkolók úgy érezték, hogy új arcokra, új impulzusra van szükség, és amikor eldőlt, hogy Carlo Ancelotti nyolc év után távozik a vezetőedzői posztról, úgy tűnt, teljesülhet az óhajuk. Ezt követően azonban szinte semmi nem alakult jól a csapatnál. Leonardo kinevezése még támogatható volt, mert bár a brazil nem rendelkezett semmilyen edzői tapasztalattal (nyárig az egyesület dél-amerikai tehetségkutatójaként dolgozott), játékosként a milánói közönség egyik kedvence volt.

A problémát a keret alakulása jelentette, azon belül is elsősorban az aranylabdás brazil, Kaká távozása. A középpályás az elmúlt években meghatározója volt a csapat játékának, és amikor januárban a Manchester City csillagászati ajánlatára is nemet mondott, úgy tűnt, nem hagyja el a Milant. A Real Madridnak azonban végül sikerült megszereznie, ami a drukkerek szemében mind a futballista, mind a klubvezetés tekintélyét alaposan megtépázta. Ráadásul az érte kapott 65 millió eurónak csak minimális részét fordították erősítésekre: hosszas huzavona után 15 millióért megvették a Real Madrid holland csatárát, Klaas-Jan Huntelaart, de ő volt az egyetlen új szerzemény, akiért komolyabb összeget áldoztak. A Torinótól kevesebb mint hárommillióért vásárolták vissza a milánói nevelésű, Ignazio Abatét, a Genoa csatára, David di Gennaro alig több mint kétmillióért érkezett, az amerikai középhátvéd, Oguchi Onyewu pedig ingyen igazolt Milánóba.

Mint a nevekből is látható, Kaká helyére senkit sem szerződtetett a klub, pedig a keret nem hemzsegett a kreatív középpályásoktól. Mindez már csak azért is érdekes, mert Leonardo jó előre kijelentette: elképzelései szerint 4-3-1-2-es felállásban játszik majd csapata, vagyis egy klasszikus játékmesterrel. Erre a posztra a korábban a Girondins Bordeaux-nak kölcsönadott Yoann Gourcuff is alkalmas lett volna, ráadásul ő az előző szezonban remekelt a Ligue 1-ben, ám szerződésében szerepelt, hogy a francia klub egy meghatározott összegért megveheti - a Bordeaux pedig boldogan kifizette a szóban forgó 15 millió eurót. Ha Adriano Gallianiék meg akarták volna tartani, minden bizonnyal megoldható lett volna, azonban a Milan vezetői másként gondolkoztak.

Forrás: AFP
Leonardo eddig nem alkotott nagyot

A klubnál ugyanis úgy vélték, hogy a tavaly nyáron a Barcelonától megvett, első olaszországi szezonjában nem remeklő Ronaldinho összeszedi magát, és a csapat igazi karmesterévé válik. A hírek szerint leginkább a klub tulajdonosa és teljhatalmú ura, Silvio Berlusconi bízott a brazilban, mi több, a felkészülési időszak elején állítólag megeskette, hogy profihoz méltóan él majd - mert korábban nem éppen ez volt rá a jellemző. A La Gazzetta dello Sport értesülései szerint Berlusconi a teljes keret előtt rábírta Ronaldinhót, hogy egy asztalra felállva megfogadja: nem lesz probléma a a magaviseletével.

Minden jel arra mutatott tehát, hogy a Milan szezonja Ronaldinhón áll vagy bukik. Az első bajnoki forduló történései optimizmusra adtak okot. A Siena ellen ugyanis úgy nyert 2-1-re a csapat, hogy az egyik gólpasszt Ronaldinho adta Alexandre Patónak, a másik találat előkészítésében pedig fontos szerepe volt. Ráadásul kifejezetten jól futballozott: kétszer lőtt kapura, passzainak 77 százaléka pontos volt.

A folytatás azonban egyelőre katasztrofális. Az azóta lejátszott öt bajnokin a csapat mindössze egyetlen gólt szerzett, vagyis hat fordulóból négyszer nem tudott betalálni. Ronaldinho teljesítménye is jelentősen visszaesett: az Inter elleni derbin a 63. percben lecserélték, miután összesen két párharcot nyert meg, és csupán 17 jó passza volt. A Livorno ellen már csak 55 percet kapott (a szűk egy óra alatt egyetlen párharcot nyert), azaz három forduló alatt ki is játszotta magát a kezdő tizenegyből. A folytatásban Clarence Seedorfra várt a csapat játékának irányítása, aki a Bologna ellen győztes gólt szerzett (az Olympique Marseille elleni BL-mérkőzésen pedig két gólpasszt adott), és bár a következő két bajnokin a Milan megint csak eredménytelen maradt, a holland sokkal aktívabban focizott, mint előtte Ronaldinho. Seedorfnak az Udinese ellen 65 pontos passza és hét megnyert párharca volt (vagyis több, mint Ronaldinhónak az első három bajnokin együttvéve), és most úgy tűnik, hogy Leonardo a továbbiakban a hollandot akarja irányítóként szerepeltetni.

És hogy mi lesz Ronaldinho sorsa? Amikor először kimaradt a csapatból, és a Bologna ellen be sem cserélték, olyan híresztelések láttak napvilágot, hogy vissza akar vonulni, amit az ügynöke azonnal cáfolt, de tény, hogy mellőzése aligha tett jót a lelkének - márpedig ő az a futballista, aki csak akkor tud játszani, ha érzi a bizalmat. Látszik is, hogy Leonardo szeretne neki más posztot találni, mert a legutóbbi, Bari elleni bajnokin már csatárként szerepeltette a brazilt, aki aktívabb is volt, kétszer próbálkozott lövéssel, ám a La Gazzetta dello Sport statisztikái szerint nyolc cselezési kísérletéből mindössze egy volt sikeres. Hol vannak már azok a legendás cselek, varázslatos szólók, amiért korábban a világ legjobbjának tartották?

Leonardo mindenesetre hangsúlyozta, hogy nincs problémája Ronaldinhóval. "Igaz, hogy nem játszik olyan jól, mint három évvel ezelőtt. Őt is, akárcsak a keret többi tagját, igyekszünk a legjobb állapotba hozni, de személy szerint nincs gondom vele" - mondta edzője, de a szakemberek véleménye már megoszlik a brazil klasszisról. A Juventus egykori lengyel csillaga, Zbigniew Boniek, aki jelenleg szakkommentátor az egyik olasz tévénél, például kijelentette: "Ronaldinhónak már nincs meg a megfelelő kondija. Ha nála van a labda, még mindig veszélyes tud lenni, ám a mai futballban nagyon sokat kell futni, és erre már nem képes."

A korábban a Fiorentinánál és a Napolinál is megfordult szakember, Emiliano Mondonico másban látja a problémát: "Ronaldinho akkor mond csődöt, ha olyat kérnek tőle, amire nem képes, és ez az, hogy vezéregyéniség legyen. Sem a személyisége, sem a kvalitásai nem teszik erre alkalmassá." Ronaldinho korábbi klubjának, a Barcelonának az elnöke, Joan Laporta viszont nem így gondolja. "Szerintem hamarosan ismét varázsolni fog a pályán, mert nagyszerű játékos" - vélekedett a klubvezető, ám ennél fontosabb, hogy csapattársai is bíznak Ronaldinhóban.

"Szerencsések vagyunk, hogy olyan játékos van a keretben, mint ő. Lehet, hogy nincs százszázalékos állapotban, de továbbra is fantasztikus futballista" - mondta Mathieu Flamini, míg a brazil védő, Thiago Silva váltig állítja, hogy Ronaldinho pótolni tudja Kakát: "Nyilvánvaló, hogy Kakát nem könnyű helyettesíteni, de Ronaldinho képes rá. Megígérte nekünk, hogy a vállára veszi ezt a terhet, és én hiszek benne."

Egyelőre azonban hiába a társak bizalma, a Zürich elleni szerdai BL-meccsen a szünet után beálló Ronaldinho sem tudott segíteni a Milanon, amely hazai pályán kapott ki 1-0-ra jóval alacsonyabban jegyzett ellenfelétől.

Forrás: AFP

A kínos vereség egyelőre nem veszélyezteti Leonardo pozícióját, legalábbis ezt állítják az AC Milan vezetői. "Újra megerősítem, hiszünk Leonardóban" - nyilatkozta Adriano Galliani, a klub alelnöke, aki egy szezon előtti nyilatkozatában azzal viccelődött, hogy a tréner csak azért ülhetett le a kispadra, mert olcsó volt, és már amúgy is a klub alkalmazásában állt. A piros-feketék drukkerei szerint ez a vicc sokkal inkább tükrözte a valóságot, mint azt hitték.

"Jelenleg nem vagyunk jó formában, de a futball egy furcsa játék. A csapatnak vannak tartalékai, biztos vagyok benne, hogy megoldjuk ezt a helyzetet" - mondta Leonardo.

www.global-soccer.eu