Vágólapra másolva!
Minden eddiginél komolyabb biztonsági intézkedésekkel készül az Újpest FC labdarúgócsapatának vezetősége, illetve a rendőrség a Ferencváros ellen szombaton sorra kerülő bajnoki mérkőzésre.

A klub csütörtöki sajtóbeszélgetésén Csehi István ügyvezető elmondta: a stadionhoz érkezőket több lépcsőben ellenőrzik majd, több millió forintból egy olyan hálót szerelnek fel a vendégszektor köré, amely bármiféle dobálást megakadályoz, a rendet pedig annyi rendőr biztosítja majd, amennyire nem volt még példa a magyar labdarúgás történetében.

"Három éve mindenki erre a mérkőzésre készül, van aki jó és van aki sajnos rossz értelemben is, így a rendőrséggel már a múlt héten tartottunk egy egyeztetést" - mondta Csehi. "A jegyeket már a stadion környékén fogjuk ellenőrizni, hogy a két csapat szurkolói még véletlenül se találkozhassanak egymással. A létesítményhez érve természetesen újabb ellenőrzések következnek, majd még a szektorok előtt is meg fogják motozni a drukkereket."

Forrás: MTI
Ezúttal valószínűleg a lila majom se jut majd be a stadionba

A szigorú ellenőrzés ezúttal az újságírókra és a VIP-vendégekre is érvényes lesz majd, ezzel az újpesti vezetők azt szeretnék elkerülni, ami a Debrecen-Ferencváros mérkőzésen történt, ahol egy fotós látta el a zöld-fehér drukkereket pirotechnikai eszközökkel.

Csehi hozzátette: egyelőre az okoz némi problémát, hogy a BKV csak egy külön metrószerelvénnyel járult hozzá a ferencvárosi ultrák utaztatásához, s arra mindössze 1200-an férnek fel, a klub pedig 2000 jegyet kapott a mérkőzésre.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: az utóbbi gondot megpróbálják orvosolni, mindenképpen arra törekednek, hogy a vendégdrukkerek szervezetten jussanak el a stadionhoz.

"Pontos számot nem szeretnék mondani, de annyit elárulhatok, hogy több száz rendőr lesz szolgálatban a mérkőzésen. Minden technikai feltétel adott a biztosításhoz, lovas és kutyás rendőrök is dolgoznak majd" - mondta, hozzátéve: elsősorban azt akarják megakadályozni, hogy a két tábor a stadionon kívül összecsapjon, de természetesen az arénában is mindent elkövetnek majd a rend fenntartásáért. Elterjedtek olyan hírek, hogy több zöld-fehér drukker próbál bejutni a hazai szektorokba, Tafferner ezzel kapcsolatban megjegyezte: erre külön figyelni fognak.

A mérkőzéssel kapcsolatos útlezárások részleteit csak pénteken hozzák nyilvánosságra, de azt már tudni lehet, hogy szombat 12-től 22 óráig teljesen lezárják a Váci útnak az Újpest Városkapu és Szusza Ferenc-stadion közötti szakaszát.

William McStay, a lila-fehérek skót vezetőedzője elmondta: nagyon várja már a derbit, hiszen Magyarországra érkezése óta mindenki erről beszél neki, így természetesen győzelemre tör az ősi rivális ellen. "A Celtic miatt a szívem a zöld-fehéreké, de itt Magyarországon csak a lila számít" - nyilatkozta a skót szakember, aki szerint csapatának főként saját magával kell foglalkoznia a rangadón, hiszen egy ilyen találkozón apróságok döntenek.

"Minden ilyen jellegű összecsapás óriási dolog egy csapat életében, főleg ha nyer, hiszen akkor az egy hatalmas lökést adhat az előtte álló időszakra" - tette hozzá a tréner, aki első számú feladatának azt tartja egy ilyen összecsapás előtt, hogy az ellenfél gyenge pontjait megtalálja, ugyanakkor ezeket csak hétfőn szeretné a sajtó tudtára adni.

A nyáron érkezett vezetőedző egyik első intézkedése az volt, hogy Kabát Pétert tette meg csapatkapitánynak, a 32. születésnapját nemrégiben ünnepelt támadónak ez lesz az első mérkőzése lila-fehér színekben a Ferencváros ellen: "Nagyon nehéz összecsapásra számítok, egész Magyarország erre a találkozóra vár. Ugyanakkor úgy érzem, a csapatból mindenki átérzi ennek az egésznek a jelentőséget, szerencsére senkit sem kell külön motiválni."

Kabát hozzátette: barátjával, Ferenczi Istvánnal, a Ferencváros támadójával már beszéltek a szombati derbiről. Kabát "hozzájárult", hogy Ferenczi gólt lőjön a Szusza Ferenc Stadionba, de cserébe újpesti sikert vár. Ferenczi természetesen nem fogadta el az ajánlatot.

A csütörtöki sajtótájékoztatóra a Ferencváros képviselőit is elvárták, ám a zöld-fehérek elállták a felkéréstől. A hazaiak sajtófőnöke, Nemes Károly egy érdekes statisztikát is idézett, amelyből kiderült, hogy az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések számát tekintve a Újpest-Ferencváros találkozó - a szombati lesz a 205. - a második helyen áll a futballtörténelemben, egyedül a Rangers-Celtic párharc előzi meg a rangsorban.