Vágólapra másolva!
A magyar U20-as válogatottnak az utolsó csoportmérkőzésén csak egy döntetlenre van szüksége ahhoz, hogy bejusson a legjobb 16 közé, ráadásul az ellenfél, az Egyesült Arab Emírségek az eredménytől függetlenül már továbbjutott. Az arabok azonban valószínűleg ezzel együtt sem veszik könnyedén a találkozót, már csak azért sem, mert az egyiptomi helyszín szinte hazai pályát jelent a számukra.

Az Egyesült Arab Emírségek akkor szerepelt először a 20 éven aluliak világbajnokságán, amikor a magyar utoljára, 1997-ben. A válogatottnak már akkor is sikerült továbbjutnia a legjobb 16 közé, de hat évvel később még jobban szerepelt. A 2003-as tornát ugyanis az Emírségekben rendezték, a fiatalok pedig éltek a hazai pálya adta előnyökkel: ugyan csoportjukból csak a harmadik helyen mentek tovább, de az egyenes kieséses szakaszban 1-0-ra legyőzték Ausztráliát, majd a legjobb négy közé kerülésért vívott mérkőzésen csak 1-0-ra kaptak Kolumbiától. Akkor a FIFA némi elfogultságról tanúbizonyságot téve a torna legjobb játékosának az arabok támadóját, Iszmail Matart választotta (pedig azon a vébén olyan labdarúgók játszottak, mint az argentin Fernando Cavenaghi, a spanyol Andrés Iniesta vagy a brazil Daniel Alves), aki nem tudta azt a karriert befutni, amit jósoltak neki, bár már több, mint 80-szoros nagyválogatott.

A mostani korosztályt még az akkorinál is tehetségesebbnek tartják. Az eddigi eredmények igazolják ezt a vélekedést, hiszen a gárda kontinensbajnokként kvalifikálta magát a világbajnokságra, ráadásul a korosztályos Ázsia-bajnokságon mindegyik mérkőzését megnyerte. A döntőben Üzbegisztánt győzték le 2-1-re Ahmed Kalil duplájával, aki nem csak gólkirály lett négy találattal, hanem a torna legjobb játékosának is megválasztották. Ő már a nagyválogatottban is bemutatkozott, az év elején a Chelsea-vel hozták kapcsolatba, a nyáron pedig közel állt ahhoz, hogy a Portsmouth-ba igazoljon. Ráadásul utóbbi nem csak őt, hanem a válogatott csapatkapitányát, a hátvéd Hamdan al-Kamalit is figyelte, s bár szerződést végül nem kötöttek, mindenképpen elismerés, hogy Angliából érdeklődtek a játékosok iránt.

A válogatott sikere azért volt kissé váratlan, mert közvetlenül a viadal előtt egy felkészülési tornán a csapat alaposan leszerepelt, aminek következtében a szövetség menesztette a kapitányt, a tunéziai Kaled Ben Jahiát. A jelenlegi edző, Mahdi Ali Hasszán akkor került a kispadra, bár Ben Jahia érkezése előtt egy ideig már irányította az együttest.

A közlekedésmérnöki végzettséggel rendelkező Ali Hasszán a kontinensviadal megnyerését követően nemzeti hős lett hazájában - a világbajnoki továbbjutás után a népszerűsége alighanem tovább nőtt. A szakember alaposan megtervezte a felkészülést, hiszen a csapat előbb Svájcban töltött öt hetet, majd Törökországban edzőtáborozott egy hónapon keresztül, vagyis a futballisták majd negyedévet készültek együtt az egyiptomi megmérettetésre.

Az első csoportmeccsen, Dél-Afrika ellen azért a szerencsére is szükségük volt ahhoz, hogy pontot mentsenek, hiszen az ellenfél már 2-0-ra vezetett, és az egyenlítés csak a hosszabbítás perceiben sikerült. Az a 90 perc mindenesetre jól mutatta, hogy mekkora tartás van a játékosokban, akik aztán Honduras ellen is szoros meccset játszottak - és a közép-amerikaiak elleni 1-0-s győzelemmel máris a legjobb 16 közé jutottak. Utóbbi mérkőzésen Kalil volt eredményes, mégpedig szabadrúgásból - az ő pontrúgásaira nagyon oda kell figyelni. Jellemző, hogy az Emírségek válogatottja mindkét találkozóján kevesebbet birtokolta a labdát, mint az ellenfele, vagyis inkább a gyors ellentámadásokra épített. Az első mérkőzésen csereként beállt, a másodikon viszont kezdő Ahmed Ali biztosan nem játszhat szombat este, miután Honduras ellen a hajrában kiállították.

A biztos továbbjutás ellenére az eredmény azért sem mindegy Hasszánéknak, mert a helyezéstől függ, hogy ki lesz az ellenfelük a nyolc közé jutásért - márpedig a "magyar csoport" másodikja már biztosan a torna egyik meglepetéscsapatával, Venezuelával játszik majd. A dél-amerikaiak már azzal is történelmet írtak, hogy kijutottak a tornára, hiszen Venezuela még soha semmilyen együttesel nem kvalifikálta magát labdarúgó-világbajnokságra. A dél-amerikaiak máris ott vannak a nyolcaddöntőben, amit elsősorban Nigéria legyőzésének köszönhettek. Azon a találkozón a győztes gólt az a Yonathan del Valle szerezte, aki jelenleg vezeti a góllövőlistát négy találattal. A másik hármat Tahiti ellen lőtte: az óceániai csapatnak Venezuela és Spanyolország is nyolcat rúgott. A torna egyik nagy favoritja, a spanyol együttes eddig esélyeshez méltóan szerepelt. A házigazda Egyiptom válogatottja is kitett magáért, hiszen megnyerte csoportját, 4-2-re legyőzve például Olaszországot, amely csak harmadik helyen jutott tovább. Csalódást eddig leginkább Anglia okozott, amely ugyan a korosztály legjobbjait otthon hagyta, ám a Ghána elleni 4-0-s vereség még így is kiverte a biztosítékot a szigetországban.

Ha a magyarok megnyerik csoportjukat (ehhez az szükséges, hogy legyőzzék az Egyesült Arab Emírségeket, Honduras pedig ne verje meg Dél-Afrikát), akkor az E csoport másodikjával találkoznak - amelynek kiléte a szintén szombati Costa Rica-Csehország mérkőzésen dől el. Ha esetleg a harmadik helyen megyünk tovább, akkor vagy a C, vagy a D csoport első helyezettje lehet ellenfelünk: előbbiben Németország, utóbbiban Ghána végzett az élen.

U20-as vb, szombati mérkőzések:

F csoport
Magyarország - Egyesült Arab Emírségek 18.45
Dél-afrikai Köztársaság - Honduras 18.45

E csoport
Costa Rica - Csehország 21.30
Ausztrália - Brazília 21.30

www.global-soccer.eu