Vágólapra másolva!
A futball manapság nem a magyarok legerősebb oldala, mondja Gyepes Gábor, Buzsáky Ákos szerint ugyanakkor már a portugálok sem olyan félelmetesek, mint voltak Figo idejében, így szombat este idegenben is lehet keresnivalónk ellenük. A válogatottnak most már feltétlenül nyernie kell Lisszabonban ahhoz, hogy életben tartsa világbajnoksági esélyeit, de ugyanez igaz Cristiano Ronaldóékra is.

Erwin Koeman, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya elutazás előtt azt nyilatkozta, hogy a portugálok elleni szombati világbajnoki selejtezőn sem szabad ész nélkül támadni, így a szakember várhatóan ennek alapján állítja majd össze kezdőcsapatát. A holland edző a svédek és a portugálok elleni legutóbbi két hazai találkozón is az egycsatáros taktikát választotta, akkor előbb Huszti Szabolcs, majd Torghelle Sándor küzdött a védőkkel.

Lisszabonban várhatóan Rudolf Gergely, a Debrecen támadója szerepelhet elöl, miután a kapitány már korábbi mérkőzéseken is szerette volna a kezdőbe jelölni, akkor azonban sérült volt. Rudolf úgy véli, a portugáloknak is vannak hibáik, és nagy akarással "meg tudjuk fogni őket". Egyetért vele Halmosi Péter is, szerinte "a futball azért is szép és jó, mert nem mindig az esélyesek nyernek."

Mivel a belső középpályások közül Hajnal Tamás, Dárdai Pál és Tóth Balázs is sérült, könnyen a kezdőcsapatba kerülhet Buzsáky Ákos, a keret egyetlen tagja, aki korábban játszott Portugáliában (2002-ben igazolta le az FC Porto, ahonnan később az Académicához került kölcsönbe) - igaz, a héten ő is az orvosi stáb segítségére szorult. "Mindenki tudja, hogy nagyon jók a portugálok, de azért ez már nem a Figo és Jorge Costa fémjelezte válogatott" - mondta a FIFA-ranglistán 32 hellyel előrébb álló ellenfélről a Queens Park Rangers légiósa.

"Ma is vannak nagy egyéniségeik, de csapatként már egyáltalán nem érzem őket olyan félelmetesnek. Ha ki tudjuk kapcsolni a kulcsjátékosaikat, akkor van keresnivalónk" - jósolt a középpályás, aki biztosra veszi, hogy a magyaroknak ezúttal több területe nyílik majd a játékra, mint volt a Puskás Ferenc-stadionban, ahol a portugálok 1-0-ra győztek. "Meg kell tartanunk a labdát és élnünk kell a lehetőségeinkkel" - adta meg a siker receptjét.

Arra a kérdésre, hogy továbbra is bízik-e a pótselejtezőt érő második hely elérésében Buzsáky tömören így válaszolt: "Persze, ha nem így lenne, akkor nem lennék itt."

Noha a magyar válogatott eddig egyetlen esélyesebb ellenfele ellen sem tudott meglepetést okozni, Buzsáky szerint a futballban egyik napról a másikra is sok minden megváltozhat, azt pedig mindenki láthatja, hogy előrelépett a magyar foci, máskülönben nem sikerült volna kétszer egymás megtölteni a Puskás-stadiont, amire régóta nem volt példa. "A bravúr eddig nem volt benne a csapatban, de szerintem már több rutint gyűjtöttünk a bravúrokhoz, mint az elődeink pár évvel ezelőtt."

Buzsáky hosszú ideig sérüléssel, majd meccshiánnyal küszködött, szeptember végén azonban sikerült dupláznia az angol másodosztályban, a második gólja ráadásul egy 22 méteres bombából született, ami jelzi, hogy kezdi visszanyerni korábbi formáját. "Nagyon kellett az a gól az önbizalmamnak, de ez már sajnos a múlt. Most arra törekszem, hogy a válogatottban minél nagyobb szerephez jussak, majd szép sorjában megvalósítsam a további céljaimat."

Az egyik ilyen, amelyet már kisgyerekként kitűzött maga elé, hogy egyszer majd a Premier League-ben futballozzon. "Úgy érzem, egyáltalán nem vagyok már olyan messze ettől, akár a klubcsapatommal jutunk fel, akár a saját teljesítményemmel érdemlem ki egy élcsapat szerződését. Az a legfontosabb, hogy a sérülések elkerüljenek, és ha így lesz, akkor érzek annyit magamban, hogy felfigyeljenek rám."


Buzsákynál némileg nehezebb helyzetben van Gyepes Gábor, aki mostanában csak a válogatottban játszik, a Cardiff Citynél jobbára a kispadon ücsörög. "Ahogy édesapám fogalmazott, kímélik a porcaimat. Hogy miért, nem tudom, a brit szaklapok is azt írták a nyáron, hogy biztos pont leszek a védelemben, aztán hiába szerepeltünk rosszul, az edzőm akkor sem gondolt arra, hogy berak a csapatba. Edzek keményen, beladok apait, anyait, de úgy érzem, hiába" - kesergett az egykori Fradi-védő.

Gyepes azt mondja, már nem keres magyarázatot a mellőzésére, mert úgy érzi, hogy rajta kívül álló okok miatt szorult a pálya szélére. Nem segített rajta az sem, hogy bekerült a válogatottba, szerinte Angliában egyáltalán nem foglakoznak ezzel, egyedül az számít, hogy egészségesen térjen vissza a klubjához. "Senki nem mondta, hogy bármi baj lenne a teljesítményemmel, de hát ilyen a profi világ, az edző összeállítja a csapatot, és nem magyarázkodik. Mélyebbről is felálltam már, de ez az első olyan helyzet az életemben, amit nem igazán értek. Pedig vannak még céljaim a labdarúgásban, ezeket viszont a kispadról nem tudom elérni."

Gyepes éppen ezért óriási lehetőségként tekint a válogatottra: "Mindig úgy kell játszani, még az edzéseken is, hogy soha nem tudhatod, ki néz. A válogatottra ez fokozottan igaz, nagyon sokan adták már el magukat válogatott meccsen, de persze a csapat szereplése is nagyon fontos a számomra."

Forrás: Getty Images

A védő szerint nem jogosak azok a kritikák, melyek szerint Erwin Koeman túlságosan is biztonsági játékot erőltetne a válogatottra, úgy véli, a kapitány eddig is minden meccsen a győzelem szándékával küldte őket pályára. "Nagyon fontos, hogy az eltervezett taktiból mi tudunk megvalósítani. A portugálok elleni első meccsen a felét sikerült megoldani, jól lezártuk a területeket, nem engedtük őket egy az egyben játszani, viszont kaptunk egy korai gólt, ami egy teljesen új meccshelyzetet teremtett. Ezt nem tudtuk kontrollálni, csak s csak onnantól kezdünk jól focizni, hogy átálltunk két csatárra. Remélem, most már az első perctől kezdve lesz lehetőségünk a támadásra" - bizakodott.

Más kérdés, hogy sikerül-e másodszor is megfogni a portugál sztárjátékosokat, elsősorban Cristiano Ronaldót, aki Gyepes szerint az előző mérkőzésen sokat egyénieskedett, és nem bizonyult jó csapatjátékosnak. "Budapesten mindig egyszerre ketten próbáltuk megállítani, ha hozzá került a labda. Általában leszereltük, ő pedig többször olyankor is a földre a került, amikor nem is szabálytalankodtak ellene. Mindenesetre egyáltalán nem tudott csillogni."

Gyepes szerint fontos különbség a régebbi válogatottakhoz képest, hogy most sokkal kompaktabb a csapat, nincs olyan, hogy a játékosok egyik fele jól játszik, a másik fele viszont nem. "Ha nem is nagyot, de azért léptünk előre, és mivel nekünk, magyaroknak a futball manapság nem a legerősebb oldalunk, ezek az apró lépések is sokat jelentenek a jövő szempontjából."

Gyepes a meccshiány ellenére úgy érzi, élvezi a szövetségi kapitány bizalmát, Juhász Roland helye ugyanakkor betonbiztos a védelem tengelyében. Az Anderlecht játékosa úgy emlékszik, Budapesten inkább a védekezésre helyezte a hangsúlyt a magyar csapat, Lisszabonban azonban már támadnia is kell. "Az első meccsen korán vezetést szereztek a portugálok, aztán ráültek az eredményre, nem adták ki magukból a maximumot. Most ők is kényszerhelyzetben lesznek, jönniük kell előre, mi pedig a lendületesebb játékosaink révén egy-két kontrát megfuttatva eredményesek lehetünk."

A mérkőzés 21.45-kor kezdődik.

A csoport állása:

1. Dánia853015-418
2. Svédország84319-315
3. Portugália834110-513
4. Magyarország84139-513
5. Albánia91445-97
6. Málta90180-221