Vágólapra másolva!
Bár a 81. percben Costa Rica szerzett vezetést, tíz perc múlva Koman büntetőből egyenlített, a tizenegyes-párbajban pedig a három bravúrt is bemutató Gulácsi vezérletével 2-0-ra diadalmaskodott a magyar labdarúgó-válogatott az U20-as világbajnokságon, és megszerezte a bronzérmet.

Eredmény, U20-as vb, a 3. helyért:
Magyarország - Costa Rica 1-1 (0-0) - büntetőkkel 2-0
Kairó, 30 ezer néző
v.: Nisimura Juicsi (japán)
Magyarország: Gulácsi Péter - Szekeres Adrián, Debreceni András (Balajti Ádám, 83.), Szabó János, Zámbó Bence - Gosztonyi András, Korcsmár Zsolt, Simon Ádám (Varga Roland, a szünetben), Koman Vladimir - Futács Márkó (Németh Krisztián, 19.), Simon András
Costa Rica: Alvarado - Gamboa, Mena, Oviedo, Smith - Estrada, Guzmán (Luna, 77.), Madrigal (Guevara, 58.), Varela (Hernandez, 63.) - Martínez, Urena
gól: Koman (91., 11-esből), illetve Urena (81.)
sárga lap: Szabó (52.), Szekeres (86.), illetve Mena (33., 89.), Hernandez (94.)
piros lap: Mena (89.)

Kisebb betegség miatt eredetileg Németh Krisztián és Simon Ádám is a kispadon kezdte volna az összecsapást, ám a bemelegítés során Kiss Máté mellizom-fájdalomra panaszkodott, ezért Egervári Sándor az orvosi stábbal való egyeztetés után úgy döntött, hogy a játékos helyett mégis Simont nevezi a kezdőcsapatba.

Németh sem maradt sokáig a cserék között, Futács sérülése miatt ugyanis már a 19. percben pályára kellett lépnie.

Meglepetésre Costa Rica irányította a mérkőzést, az egész találkozót tekintve is többet birtokolta a labdát, az első félidőben különösképpen sokat mondott a 64:36 százalékos arány.

Támadásainkat nem sikerült végigvinni, Futács szerepeltetésével ugyan volt remény arra, hogy fizikálisan felvegye a harcot a válogatott az ellenfél nagydarab védőivel, a Werder Bremen támadójának sérülése után azonban se Simon András, se Németh Krisztián nem boldogult a bekkekkel.

Simon játéka az egész világbajnokságon kellemes meglepetés volt, bár az látszott, a Liverpoolból a spanyol másodosztályú Cordobába került csatár nem gólerősségéről híres, küzdőképessége és kiváló passzai aranyat értek.

Németh az egész vébén egy meccsen játszott igazán jól: az olaszok elleni csatában látszott, a kontrajáték az ő fegyvere, akkor tudott lendületből érkezni, és cselezni. Ezúttal vergődött, lassúnak és erőtlennek tűnt - ez valóban kevés a nagyválogatottsághoz.

Forrás: EPA

Galéria a találkozóról

A második félidőre megváltozott a játék képe, igaz, ehhez kellett a lendületes Varga beállítása is. A Bresciában légióskodó középpályás kiválóan szervezett, majdnem minden támadásból kivette részét, az 55. percben közel állt a gólszerzéshez is, ám a Costa Rica-i kapus hihetetlen bravúrral, a kapufa segítségével mentett szögletre lövésénél.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=SiHp7yXURkmRKLCk
A rendes játékidő összefoglalója


A 72. percben az addig el-eltűnő Németh a meccs ziccerét hagyta ki, két perc múlva ismét hibázott, és amikor Gosztonyi Pazar emelését Alvarado ujjheggyel szögletre mentette, majd Simon András közelről a kapufát találta el, félő volt, egy kósza ellentámadásból az ellenfél lesz eredményes.

S hogy nincsenek a futballban csodák, azt Urena a 81. percben bizonyította, okos góllal Costa Ricát jutatta előnyhöz. Egervári Sándor azonnal döntött, a középső védő Debreceni helyére a diósgyőri csatár, Balajti érkezett, a 89. percben pedig Németh eljátszotta az olaszok ellen már bemutatott "hátast" - Mena rángatásakor nagyot esett, Koman pedig tökéletesen rúgta a büntetőt.

Forrás: EPA

Képekben a bronzmeccs

Mivel az éremcsatában már nem volt hosszabbítás, következhettek a 11-esek, és az ebben a műfajban verhetetlen Gulácsi. A Liverpool kapusa - a csehek után ismét - három lövést is védett, magyar részről az is belefért, hogy Németh ismét gyatrán a kapust találja el (szerencséjére a játékvezető ismételtetett, s másodjára már nem simogatta a labdát), s Koman is a bal kapufát vegye célba.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=VqylJimT2hslALxl
11-es párbaj


Egervári Sándor vb-bronzérmes együttese szereplésével 60 millió forintos prémiumot kap a magyar szövetségtől, ugyanis 20 millió járt a csoportgyőzelemért és további 20-20 millió a nyolcad- és negyeddöntős sikerért. A csapat várhatóan szombat este 22.30-kor érkezik a ferihegyi repülőtérre.

Forrás: EPA

Sok fotó a magyar diadalról

Gulácsi Péter: "Nem két hőse volt a csatának, az egész csapatot dicséret illeti. Óriási nagy élmény mindenkinek ez a világbajnokság, a bronzérem nagy siker, boldogok vagyunk."

Koman Vladimir: "Nagyon jó világbajnokságon vagyunk túl. A magam teljesítményét nem értékelném, inkább azt mondom, nagyon jó csapat vagyunk, remélem, még sokra fogjuk vinni. Köszönjük az otthoniaknak és az itteni magyaroknak a szurkolást."

Egervári Sándor: "Az első félidőben két nagyon fáradt csapat játékát láthatták a nézők, a másodikban azonban már mi alakítottunk ki több helyzetet, fölénybe is kerültünk, mégis Costa Rica szerzett vezetést. Ami ezután jött, már a csapat egyik védjegye: hihetetlen tartással, óriási mentális erőről tanúbizonyságot téve megszereztük a bronzérmet. Ebben az együttesben számos nyerő típusú, győzelemre született játékos van, aki szép jövő előtt áll. Hatalmas az örömünk, és boldogok vagyunk, hogy rengeteg magyar szurkolónak okot adtunk a büszkeségre".