Vágólapra másolva!
Alighanem a legnagyobb presztízsű egyéni díjnak a világ labdarúgásában az Aranylabda számít, amelynek idei jelöltjeit vasárnap hirdette ki a trófeát odaítélő France Football. Noha elméletileg már nem csak az Európában, hanem a világon bárhol futballozó játékosokból állítják össze a 30-as listát, azon szinte kizárólag az angol, a spanyol és az olasz bajnokságban szereplők találhatóak, de olasz vagy német labdarúgó egyáltalán nincs közöttük. Ilyen még nem volt.

Az első alkalommal 1956-ban kiírt Aranylabda-szavazás az elmúlt évtizedekben több változáson ment keresztül. A francia szaklap, a France Football eredetileg az év legjobb európai játékosát jutalmazta a díjjal, de 1995-től kezdve a jelöltek közé bármelyik Európában légióskodó focista bekerülhet. Ettől az esztendőtől kezdve a szavazás előtt mindig közzétettek egy 50-es listát, és a lap külföldi tudósítói csak erre a félszáz labdarúgóra voksolhattak. 2007-ben aztán ismét módosítottak, már nem csak az Európában futballozókat vették figyelembe. Tavaly annyit változtattak a szavazás lebonyolításán, hogy a France Football nem 50, hanem csak 30 labdarúgó nevét tette közzé, azaz csökkentették a jelöltek létszámát.

Az idei listából gyorsan megállapítható, hogy bár nagyon jól hangzik az a szabály, hogy a világ bármelyik futballistája bekerülhet a jelöltek közé, a valóságban csak Európára koncentrálnak. Pedig azért a dél-amerikai labdarúgásban is akadtak kimagasló teljesítmények, ám amíg egy argentin vagy brazil klasszis otthon szerepel, addig minimális esélye van arra, hogy ezen a szinten is elismerjék. Sőt: a 30 jelölt kizárólag a topligákból került ki, a France Football listáján szereplő valamennyi játékos az öt legrangosabb európai bajnokságban (Premier League, Ligue 1, Bundesliga, Serie A és Primera División) futballozik.

De ez még mindig nem minden, ugyanis a szervezők megítélése szerint a legjobbak az angol, az olasz és a spanyol bajnokságra koncentrálódnak: a Ligue 1-t csak a Girondins Bordeaux középpályása, Yoann Gourcuff képviseli, a Bundesligából pedig csupán Edin Dzseko (Wolfsburg) és Franck Ribéry (Bayern München) szerepel a jelöltek között. Pedig idén az UEFA-kupát például az ukrán Sahtar Doneck nyerte, bár a második számú európai kupa mintha egyáltalán nem számítana: a 30 jelölt közül egyedül David Villa mondhatja el magáról, hogy 2009-ben nem játszott a Bajnokok Ligájában, a többiek mind pályára léptek a sorozatban az év folyamán.

A legjobbak nemzetek szerinti megoszlását tekintve érdekesség, hogy a listán sem olasz, sem német labdarúgó neve nem olvasható, ilyesmire korábban nem volt példa. Olaszország az aktuális világbajnok, Németország pedig a legutóbbi Európa-bajnokságon ezüstérmes volt, de az is sok mindent elárul a jelenlegi erőviszonyokról, hogy a 30-as mezőnyben mindössze egyetlen argentin van - más kérdés, hogy Lionel Messi a trófea legnagyobb esélyese. Elsőként fordul elő a szavazás történetében, hogy egy bosnyák labdarúgó is bekerült az illusztris névsorba: a Wolfsburg csatárát, Edin Dzekót érte ez az elismerés. Egynél több futballsztárt egyébként mindössze öt ország delegált a jelöltek közé: a spanyolok a listavezetők hat labdarúgóval, a brazilok csak eggyel maradnak el tőlük, Anglia és Franciaország pedig egyaránt négy-négy futballistát ad.

Némi meglepetésre Elefántcsontpart is két játékossal képviselteti magát, Didier Drogbáról és Yaya Touréról van szó. De nincs holland sem a legjobb 30-ban, pedig Edwin van der Sart az előző szezonban a Bajnokok Ligája legjobb kapusának is megválasztották, az Oranje pedig 100 százalékos teljesítménnyel zárta a világbajnoki selejtezőket. Igaz, ott Van der Sar nem játszott, hiszen már lemondta a válogatottságot.

Klubok alapján vizsgálva a névsort nem meglepő, hogy az FC Barcelona viszi a prímet: a katalánoktól hatan vannak a listán, és akad egy "fél" jelölésük is, hiszen Samuel Eto'o nyárig még náluk játszott. Persze Zlatan Ibrahimovic pedig csak a nyáron érkezett az Internazionalétól. A Barca után a másik spanyol sztárklub, a Real Madrid következik négy jelölttel, de közülük hárman csak a nyáron érkeztek a királyi gárdához: Cristiano Ronaldo, Kaká és Karim Benzema sem Madridban játszott az év első felében. Benzema esetében eléggé valószínű, hogy a transzfer sokat nyomott a latban a jelölésekor, hiszen az Olympique Lyonnal ezúttal nem nyert semmit. A Chelsea, a Manchester United és az Internazionale is három-három focistát ad a jelöltek közé, és ebből a három egyesületből kerül ki az a három védő, akit a France Footballnál érdemesnek találtak erre: John Terry (Chelsea), Nemanja Vidics (Manchester United) és Maicon (Inter). Az összes jelöltnek tehát csak az egytizede hátvéd.

ForrA!s: AFP

Idén valószínűleg Lionel Messi nyer

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a középpályások közül egyedül Yaya Tourét nevezhetjük védekező felfogásúnak, akkor jól látható, hogy még a szakírók sem tudnak elvonatkoztatni attól, hogy csak a támadókra koncentráljanak. Alighanem ennek tudható be, hogy nincs ott a jelöltek között a Barca brazil jobbhátvédje, Daniel Alves, aki a legnagyobb hiányzó, de talán a manchesteri Patrice Evra is befért volna, hogy legalább egy balhátvéd legyen a 30-as listán. De akár az idei Konföderációs Kupa harmadik legjobb játékosának megválasztott amerikai csatár, Clint Dempsey is megérdemelt volna egy helyet, mégis csak ez volt a 2009-es esztendő legrangosabb válogatott tornája, legalábbis elméletileg.

És hogy kit lehetett volna kihagyni, hogy ők beférjenek a jelöltek közé? A legérdekesebb talán Andrej Arsavin neve, aki a télen igazolt az Arsenalba a Zenit Szankt-Petyerszburgtól, vagyis tavasszal nem játszhatott a BL-ben, azaz a nemzetközi porondon az év során eddig egyetlen mérkőzésen szerepelt. A Premier League-ben is mindössze 12 alkalommal szerepelt az év első felében, persze, a Liverpoolnak rúgott mesternégyesével igen csak felhívta magára a figyelmet. Nem a képességeivel, vagy a játéktudásával van baj, csupán annyival, hogy az Aranylabdát elméletileg a 2009-es esztendőben nyújtott teljesítmény alapján ítélik oda, és ő idén azért viszonylag keveset játszott.

A jelöltek:
Andrej Arsavin (orosz, Arsenal)
Karim Benzema (francia, Olympique Lyon, majd Real Madrid)
Iker Casillas (spanyol, Real Madrid)
Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United, majd Real Madrid)
Diego (brazil, Werder Bremen, majd Juventus)
Didier Drogba (elefántcsontparti, Chelsea)
Edin Dzeko (bosnyák, Wolfsburg)
Samuel Eto'o (kameruni, FC Barcelona, majd Internazionale)
Cesc Fabregas (spanyol, Arsenal)
Fernando Torres (spanyol, Liverpool)
Diego Forlán (uruguayi, Atlético Madrid)
Steven Gerrard (angol, Liverpool)
Ryan Giggs (walesi, Manchester United)
Yoann Gourcuff (francia, Girondins Bordeaux)
Thierry Henry (francia, FC Barcelona)
Zlatan Ibrahimovic (svéd, Internazional, majd FC Barcelona)
Iniesta (spanyol, FC Barcelona)
Julio Cesar (brazil, Internazionale)
Kaká (brazil, AC Milan, majd Real Madrid)
Frank Lampard (angol, Chelsea)
Maicon (brazil, Internazionale)
Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
Luis Fabiano (brazil, FC Sevilla)
Franck Ribéry (francia, Bayern München)
Wayne Rooney (angol, Manchester United)
John Terry (angol, Chelsea)
Nemanja Vidic (szerb, Manchester United)
David Villa (spanyol, Valencia)
Xavi (spanyol, FC Barcelona)
Yaya Touré (elefántcsontparti, FC Barcelona)

www.global-soccer.eu