Vágólapra másolva!
Joseph S. Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke szerint  nem igazak azok a vádak, melyek szerint a szövetség a nagycsapatokat akarta védeni, amikor utólag bevezette a kiemelést a pótselejtezőkön.  Blatter kedd délután Felcsúton, a Puskás Ferenc Akadémia konferenciatermében írta alá Puskás-díj megalapításáról szóló szerződést, az elismerést minden évben a világ legszebb gólját szerző labdarúgó kapja majd. A FIFA első embere kardoskodott az általa propagált 6+5-ös szabály előnyei mellett, és elárulta, hogy az 1954-es vb-döntőn Magyarországnak szurkolt.

Talán még sohasem gyülekezett annyi fekete Mercedes a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia udvarán, mint kedden délután, amikor Joseph S. Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke és kísérete egyenesen a Ferihegyi Repülőtérről érkezett a Fejér megyei településre, hogy aláírja a FIFA Puskás-díj megalapításáról szóló szerződést Orbán Viktorral, az akadémia elnökével és Puskás Ferencnével, a névadó özvegyével.

Blatterrel tartott Magyarországra René Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke is, mindketten részt vesznek azon a szerdai konferencián a parlamentben, amelynek témája az úgynevezett 6+5-ös szabály bevezetése. (Ennek lényege, hogy fokozatosan hatra növelnék a klubcsapatokban egyszerre pályára küldendő belföldi játékosok létszámát - a kérdéskör a jégkorongban is létező kezdeményezés.)

Miután a Felcsútra érkezett notabilitások - Puskás Ferenc özvegye, Orbán Viktor Fidesz-elnök, Schmitt Pál, a MOB elnöke, Kisteleki István, az MLSZ elnöke, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, az Aranycsapat élő legendái, Mezey György, a Videoton vezetőedzője, az Akadémia szakmai igazgatója, továbbá a minap Kairóban U20-as világbajnoki bronzérmet szerzett magyar válogatott két erőssége, Présinger Ádám és Szabó János, valamint a szövetségi kapitány Egervári Sándor kíséretében - végigjárták a létesítmény valamennyi pályáját és csarnokát, Blatter és Orbán aláírta a FIFA Puskás-díj létrehozásáról szóló szerződést.

Forrás: [origo]

Megható pillanat volt, amikor Bözsi néni átadott egy emléket Blatternek: azt az ezüst kulcstartót, amely az utolsó példánya annak a sorozatnak, amelyet Puskás "Öcsi" a saját 1969-es búcsúmérkőzése résztvevőinek készíttetett. Blatter és Bözsi néni könnyek között ölelték meg egymást.

A protokolláris aktust követően Joseph Blatter válaszolt a sajtó kérdéseire, melyek közül az első hármat az [origo] munkatársa tette fel.

- Elnök úr, milyen reményeket fűz az ön által propagált 6+5-ös szabály bevezetéséhez?
- Ennek lehetőségeit taglalja a szerdai, budapesti konferencia, egy álló napot fogunk vitatkozni rajta. A lényeg a következő: fokozatosan el akarunk jutni odáig, hogy egy klubcsapatban minimum hat olyan labdarúgó legyen egy időben a pályán, akik az adott ország bajnokságában szereplő klub hazája nemzeti válogatottjában is szerepelhetnének. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy az Európai Unió egyik legalapvetőbb szabálya előírja a munkaerő szabad áramlásának biztosítását, ám ne felejtsük: a labdarúgó nem csak, és nem elsősorban munkaerő. A futball csak részben gazdasági tevékenység, legalább annyira a kultúra és az oktatás része. Azaz a labdarúgást speciális szabályok szerint kell kezelni, legalábbis ezt szeretnénk elérni az unión belül, s ha ez sikerül, akkor már nem lehet akadálya a bevezetésének. A legutóbbi két FIFA-kongresszuson a tagországok teljes támogatását élvezte az elképzelés.

Forrás: [origo]

- Milyen előnyökkel járhat a szabály bevezetése?
- Először is motivációt jelent a fiatal labdarúgók számára, hiszen sokkal több játéklehetőséghez juthatnak, mint azelőtt, amikor akár teljes egészében légiósok alkottak egy klubcsapatot. Másodsorban az új szabály a fiatal játékosok védelmét is szolgálja. Nem mellékes, hogy segíti helyre állítani a klubcsapatok nemzeti identitását, negyedszer pedig véget vet annak a lehetetlen állapotnak, hogy számos nemzeti válogatottat olyan labdarúgók alkotnak, akik nem, vagy csak elvétve jutnak szóhoz a klubjaikban.

- Mit szól ahhoz, hogy számos válogatott szakvezetője - így például Giovanni Trapattoni, az ír nemzeti együttes olasz kapitánya - nehezményezte a világbajnoki pótselejtezőkön a kiemelés bevezetését? Merthogy az nem szerepelt az eredeti kiírásban, és a nagycsapatokat favorizálja.
- Nem igazak azok a vádak, hogy bizonyos csapatokat próbálnánk védeni. Már azt megelőzően eldöntöttük, hogy az aktuális világranglista lesz a kiemelés alapja - a nyolc csapat közül a négy legmagasabban rangsoroltat sorsoljuk össze a négy legalacsonyabban rangsorolttal -, mielőtt kiderült volna, hogy kik alkotják a pótselejtező nyolcas mezőnyét.

- Tudjuk, hogy ott volt 1954. július 4-én a berni Wankdorf-stadionban a Német Szövetségi Köztársaság - Magyarország világbajnoki döntőn. De azt nem tudjuk, kinek szurkolt.
- Hogy kinek szurkoltam? Érjék be annyival, hogy amikor hazamentem a meccs után - 18 éves újságíró-palánta voltam - csak annyit tudtam könnyek között kinyögni az édesapámnak: "Papa, kikaptunk..." A mai napig őrzöm a FIFA zürichi székhelyén az irodámban a 6 frank 80 rappenes belépőjegyemet. A magyar kapu mögé szólt a jegyem, s most itt van a lelki szemeim előtt a harmadik német gól: Rahn gyengén rálövi a labdát, Grosics (ennél a mondatnál az első sorban ülő Grosics Gyulára szegeződött Blatter tekintete - a szerk.) vetődik, és magamban azt mondom, "Eléri, el kell érnie!", de a labda pattogva begurul a sarokba.

A szurkolók szavaznak

A FIFA Puskás-díjról tudni érdemes, hogy a FIFA apparátusa választ ki ötven olyan gólt az esztendő terméséből, amelynek egyetlen kritériuma, hogy legalább első osztályú bajnoki mérkőzésen szülessen, de természetesen a nemzetközi kupameccsek és a válogatott találkozók is szóba kerülnek. Az apparátus által előterjesztett harminc gól közül egy olyan, illusztris sztárokból álló bírálóbizottság szűkíti tízesre a listát, melynek Franz Beckenbauer az elnöke, s tagjai között ott van Pelé, Roger Milla, Abedi Pelé, Bobby Charlton, Eusébio, Zbigniew Boniek. A végső tízes listán szereplő gólok videóját aztán felteszik a FIFA honlapjára, és a website látogatói döntik el szavazatukkal, hogy ki nyeri az esztendő legszebb góljának járó Puskás-díjat.