Vágólapra másolva!
Fogadási csalást akadályozott meg Szeróvay Mihály, a finn labdarúgó-bajnokságban szereplő JJK kapusa, akit helyi lapértesülések szerint honfitársa, Horváth Balázs próbált rábírni arra, 15 ezer euróért közreműködjön a JJK vereségében.

A tizenévesen a Ferencváros tartalékcsapatában védő Szeróvay a másodosztályú ESMTK-ban és a BKV Előrében is megfordult, majd 2007-ben költözött külföldre - először a spanyol regionális bajnokságban szereplő, amatőr Atlético Valbonensében védett. Innen nagy ugrás volt a finn élvonalban szereplő JJK (Jyväskylän Jalkapalloklubi). Szeróvay gyorsan alapember lett a csapatban, amely a kiesés ellen küzdött a Veikkausliigában.

A JJK-nak az utolsó fordulóban legalább egy pontra volt szüksége, hogy megőrizze élvonalbeli tagságát, ám két nappal a Tampere United elleni találkozó előtt váratlan esemény történt. Szeróvay ugyanis a finn lapok szerint személyes megbeszélést kért a klub elnökétől, Joni Vesalainentől, ahol elmondta, hogy valaki felhívta őt, és 15 ezer eurót ígért abban az esetben, ha közreműködésével a JJK vereséget szenved.

Az elnök elárulta: az idény elején, Szeróvay szerződtetésekor kifejezetten felhívta a magyar kapus figyelmét, hogy ilyen telefonok előfordulhatnak, ezeket azonnal jelezze. A magyar légiós megfogadta a tanácsot, pedig a hírek szerint éves fizetésének megfelelő összeget ígértek neki.

A 2-2-es mérkőzéssel a JJK elkerült az utolsó helyről, jobb gólkülönbségével megelőzve a RoPS-t - de még osztályozót kell játszania a Kokkola PV csapatával ahhoz, hogy a következő évben is az élvonalban szerepelhessen.

Eközben a finn rendőrség sem tétlenkedett, és gyorsan kinyomozta, hogy ki volt a titokzatos telefonáló: egy másik magyar futballista, bizonyos Horváth Balázs. A 21 esztendős középpályás a Budapest Honvéd nevelése, az előző szezonban kölcsönben a másodosztályú Tökölben futballozott, nyáron pedig próbajátékon járt Belgiumban és Finnországban is.

Az élvonalbeli KuPS tesztelte, de nem igazolta le, ám Horváth Finnországban maradt - az egyik közösségi oldalon azt írja magáról, hogy a másodosztályú FC Hämeenlinna játékosa, ám a klub honlapján ennek semmi nyoma nincs.

A jyväskyläi rendőrség nyomozója, Olavi Saunamäki szerint Horváth az egyetlen gyanúsított az ügyben, és fogadási célból próbálta Szeróvayt bundázásra bírni - tehát nem állt kapcsolatban más futballklubbal.

A finn lapok szerint Horváth előzetes letartóztatásba került, mégpedig azért, mert semmilyen munkaszerződése vagy bejelentett lakhelye nincsen Finnországban. A tárgyalásra november 6-án kerül sor.

Szeróvay szempontjából viszont a történet mindenképpen jól végződik: a JJK ugyanis a minap egy évvel meghosszabbította szerződését, így 2010-ben is a csapat kapuját védheti.

www.global-soccer.eu