"A médiának mindig kell egy játékos" - mi lesz az U20-as vb magyarjaival?

2009.11.02. 8:01

Az NB II-es Szigetszentmiklós vezetőedzője, Várhidi Péter is jól ismeri az U20-as vb magyar játékosait, hiszen 2006-ban a 19 éven aluliak szövetségi kapitánya volt, majd három évig a megfiatalított felnőttválogatott vezetőjeként járt-kelt a futballpályákon, hogy becserkéssze a tehetségeket.

Az 51 éves szakember szerint Gulácsi Péter már most válogatott szintű kapus, aki számára az a legfontosabb, hogy mihamarabb kezdő legyen egy felnőttcsapatban. "A tudása, a képzettsége alapján megüti a válogatott szintjét. Hogy milyen csapat lenne számára a megfelelő, azt nem lehet megmondani, hiszen a kapusoké egy speciális poszt, ám nem biztos, hogy a Liverpoolban van a helye. Inkább ott, ahol lehetőséget kap." Az exkapitány hozzátette: Király Gábor és Babos Gábor hosszú távon már nem lehet válogatott - utóbbi le is mondott róla -, így Gulácsi Fülöp Mártonnal küzdhet meg a nemzeti csapatban a kapusposztért.

A belső védő posztja kulcskérdés a válogatottban, Juhász Roland ugyan régóta egyeduralkodó, ám Várhidi szerint nem könnyű számára megfelelő párt találni. Úgy gondolja, hogy Vanczák Vilmos és Vaskó Tamás egy ideig még jó választás lehet (előbbi 26, utóbbi 25 éves), ám hogy valamelyik fiatal kiszoríthatja-e őket, az nagyban függ attól, hogy mi lesz a koncepciója a szövetségi kapitánynak: "Már ha lesz egyáltalán koncepciója, hiszen jelenleg úgy tűnik, nincsen. Nem jutottunk előrébb azzal, hogy visszahoztuk az idősebbeket."

Ha az MLSZ talál olyan edzőt, aki fiatalítana, akkor a tréner szerint több U20-as játékos is szóba kerülhet a válogatottnál. "Debreceni András a Honvédban már stabil játékos, s hogy tovább tud-e lépni, az azon is múlik, hogy el tud-e menni külföldre. A magyar bajnokságból ugyanis nehéz bekerülni a válogatottba - hacsak a Honvéd meg nem erősödik annyira, hogy élcsapattá váljon."

Várhidi úgy látja, Korcsmár Zsolt szintén hiányposzton szerepel, Both Józseffel szemben azonban nem az Újpestben képzeli el a játékos jövőjét: "Akár már a télen külföldre igazolhat, s ha stabil kezdő lesz légiósként, akkor két éven belül válogatott lehet."

A Costa Rica elleni 11-es párbaj a bronzmeccsen:


Szekeres Adrián sokat fejlődött ugyan az MTK-ban, ám Várhidi későn érő típusnak tartja a védőt, aki most még közel sem válogatott szintű játékos. "Szabó Jánosnak talán több esélye lenne, ha a Paks előrébb lenne a táblázaton."

A középpályásokról a szakember megjegyezte: akik még nem biztos kezdők az NB I-ben, azoknak előbb stabilizálni kell a helyüket a klubcsapatukban, és lépésről lépésre indulhatnak el felfelé a ranglétrán. Ilyen a győri Dudás Ádám ("sérült volt, nagy a lemaradása, de a képességei megvannak") vagy a ferencvárosi Tóth Bence ("szintén nagy tehetség, de addig nem lehet megjósolni, hogy mire viheti, amíg a Fradiban nem ver gyökeret").

Gosztonyi András már nem ebbe a kategóriába tartozik, hiszen állandó szereplője az MTK-ban, pedig még fiatalabb is az U20-as társaknál, nincs még 19 éves. "Gosztonyinak előbb még az NB I-ben kell villognia, ám a kék-fehérek stratégiáját ismerve nem lenne meglepő, ha hamarosan külföldre igazolna" - Várhidi szerint mindkét esetből jól jöhet ki a jobbszélső.

Forrás: MTI
Koman Vladimir lett a vébé ezüstcipőse

Koman Vladimir kiemelkedően játszott a vb-n, és ha Várhidi maradt volna a kapitány, akkor a 5 év múlva már 80-szoros válogatott lenne. "Fontos, hogy a Bariban beverekedje magát a kezdőben, ezáltal megnövekedjen az önbizalma. Később akár a csapat meghatározó játékosa is lehet. Hajnal Tamáshoz mérem, szerintem Koman lehet az utódja."

A csatárok a tréner szerint "egyénileg képzettek", és bármelyikük lehet magyar válogatott. A képességei alapján a legtöbb esélye - nem csak a csatárokat, hanem az egész U20-as válogatottat tekintve - Németh Krisztiánnak van arra, hogy bekerüljön a csapatba, akár a kezdőbe, "de csak akkor, ha az AEK Athénban sokat játszik és rugdossa a gólokat". A jelenlegi támadók közül ugyanis senki nem hozza azt, amit kellene.

Várhidi azt mondja, várjuk meg, mire lesz képes a 21 éven aluli válogatott, amelyben az U20-as hősök mellett vélhetően ott lesz Filkor Attila, Vass Ádám és Pintér Ádám: "Velük együtt ütőképes lehet az U21-es csapat, amelynek nehéz dolga lesz Olaszország ellen, hiszen Walesben például simán kikapott."  Nem szabad elfelejteni, hogy az U21-es csapat - világított rá a szakember - már jóval közelebb van a felnőtt szinthez, mint az U20-as, így az olaszok kőkemény ellenfelek lesznek a november 13-ai, győri Eb-selejtezőn .

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK