Vágólapra másolva!
Utoljára az 1997-98-as idényben fordult elő, hogy magyar labdarúgó 16 gólig jusson külföldi bajnokságban. Sallói István akkor rekordját állította be idén Kovács Péter, aki nemcsak október gólkirálya lett, de Norvégiában is a második legeredményesebb játékosként zárt. Újabb topligában mutatkozott be magyar futballista a szezon során: Koman Vladimir végre pályára léphetett a Serie A-ban.

A norvég Odd Grenland támadója, Kovács Péter októberben négyszer is eredményes volt: a Lyn Oslo elleni duplája mellett bevette a Molde és a Bodö/Glimt kapuját is. Kovács így 16 találattal fejezte be a Tippeligaen 2009-es idényét, amivel második lett a legeredményesebb játékosok listáján, egy góllal lemaradva a svéd Rade Prica mögött.

Kováccsal holtversenyben lett második még a Molde szenegáli légiósa, Mame Biram Diouf, aki nyár óta hivatalosan a Manchester United játékosa, hiszen a norvég bajnokságban nyújtott teljesítménye alapján a 21 esztendős csatárt megvették a Vörös Ördögök. Kovács ráadásul olyan bravúrt hajtott végre, ami több mint tíz éve nem sikerült magyar futballistának: utoljára ugyanis az 1997-98-as idényben szerzett honfitársunk külföldi élvonalban ilyen sok gólt. Akkor Sallói István jutott 16 gólig a Beitar Jerusalem színeiben.

Ami a többi skandináv országot illeti, a finneknél az előző hónapban kifejezetten eredményesen futballozó Gruborovics Tamásnak októberben nem sikerült betalálnia, de így is ő volt a Veikkausliiga legjobb magyarja. A középpályás az idény során csak egy mérkőzést hagyott ki, és nyolc góljával a negyedik helyen végzett IFK Mariehamn erőssége volt.

A többi légiósunk mind a kiesés ellen küzdött: Szentpéteri Viktor a Lahtival és Balogh Balázs a KuPS-szal bennmaradt, Szeróvay Mihálynak viszont a JJK-val még osztályozót kell játszania. Ő ráadásul egy bundabotrányt is leleplezett, amikor jelezte klubelnökének, hogy az utolsó fordulóban rendezett, Tampere United elleni bajnoki előtt pénzt ajánlottak neki a meccs elvesztéséért.

A Feröer-szigeteken Túri Géza és Bükszegi Zoltán bronzérmes lett a Víkingurral, Potemkin Károly pedig negyedik a Runavíkkal - utóbbi ráadásul a góllövőlistán is előkelő helyen végzett.

Kovács mögött a második leggólerősebb magyar Buzsáky Ákos volt, aki októberben három gólt szerzett a Queen's Park Rangersben. Ez még akkor is remek teljesítmény, ha tudjuk, hogy ebből kettőt tizenegyesből lőtt. A QPR az utóbbi hetek jó eredményeinek köszönhetően lassan, de biztosan egyre feljebb kapaszkodott a tabellán, és már a hatodik helyen áll, ami a szezon végén rájátszást jelentene.

A kétgólosok között egy olyan játékost is találunk, aki nem Európában játszik: Hercegfalvi Zoltán az alapszakasz végére beverekedte magát az amerikai Kansas City Wizards kezdő tizenegyébe, és a Houston Dynamo, illetve a Seattle Sounders ellen is betalált. A kansasiak azonban a rájátszásról lemaradtak, így Hercegfalvi számára véget ért az idény.

A Seattle elleni Hercegfalvi-gól 1:57-nél látható:


Kétszer volt eredményes Dzsudzsák Balázs is, aki azonban nem csak góljaival, hanem gólpasszaival is bizonyította, hogy továbbra is a PSV Eindhoven egyik kulcsjátékosa. Érdemes még kiemelni Torghelle Sándort, aki továbbra is a végletek embere: a német kupában a Duisburg ellen fantasztikusan futballozott, két gólt szerzett, a Kickertől a lehető legjobb, egyes osztályzatot kapta - majd a négy nappal későbbi bajnokin még keretbe sem került. A német szaklap csak annyit jegyzett meg az esetről: fegyelmi okok miatt.

Ami az új neveket illeti, a legörvendetesebb fejlemény Koman Vladimir pályára lépese a Bariban. A középpályás az U20-as világbajnokság előtt gyakran még a kispadra sem ülhetett le a Serie A újoncánál, de a fantasztikusan sikerült torna után Giampiero Ventura edző legalább már csereként számításba veszi. Mindez azt jelenti, hogy ebben a szezonban az öt legrangosabb európai bajnokság közül már csak a franciában nem játszott honfitársunk - igaz, ez nehéz is lenne, elvégre jelenleg egyetlen Ligue 1-es csapatnak sincs magyar játékosa.

Koman mellett új név még a táblázatban a ciprusi APEP Picilia focistája, Kovács Dániel, illetve fiatal kapus, Bogdán Ádám. Őt a Bolton Wanderers októberben egy hónapra kölcsönadta a harmadosztályú Crewe Alexandrának, ahol azonban csak egyetlen bajnoki védett - miután a Crewe másik kapusa, a Tottenham Hotspurtől kölcsönkapott David Button a vártnál hamarabb felépült hátsérüléséből. Bogdán azóta már vissza is tért a Boltonhoz, ahol azonban csak harmadik számú kapusnak számít Jussi Jaaskelainen és Ali al-Habsi mögött.