Vágólapra másolva!
Jelenleg a játékospiac egyik legkeresettebb futballistája az Ajax Amsterdam uruguayi csatára, Luis Suárez, aki futószalagon ontja a gólokat - de hogy valóban elég jó-e ahhoz, hogy a Barcelonában, a Milanban vagy a Manchester Unitedben futballozzon, arról megoszlanak a vélemények.

Luis Suárez ebben a szezonban eddig elképesztően eredményes: a holland bajnokságban, az Eredivisie-ben 13 forduló alatt 16 gólt szerzett, ami már önmagában is figyelemre méltó teljesítmény, hiszen Hollandiában ennyi mérkőzésen ez eddig mindössze két futballistának sikerült: Marco van Bastennek és Ruud van Nistelrooynak.

Ráadásul Suárez nem csak a bajnokságban, hanem a nemzetközi porondon is rendkívül eredményes, hiszen az Európa Liga selejtezőjében mesternégyest szerzett a Slovan Bratislava ellen. Nem ez volt az egyetlen találkozó az idényben, amikor négy gólig jutott: a Venlo elleni bajnokin szintén "gólpókert" ért el. Arról nem is beszélve, hogy Suárez nem csupán a befejezésnél jeleskedik: már hét gólpasszt is adott az idényben, ami azt jelenti, hogy az Ajax 40 találatából 23-hoz is köze volt.

Ezek az adatok imponálóak, de az még inkább, hogy nem csak pillanatnyi remek formáról van szó, Suárez ugyanis az előző két szezonban is hasonlóan eredményesen futballozott. A csatár 2007 nyarán 7,5 millió euróért igazolt az Ajaxhoz az FC Groningentől, és első amszterdami szezonjában 17 gólt ért el, és mellette adott 13 gólpasszt is. Ekkor még nem ő végezte el a tizenegyeseket a csapatban, az előző szezonban azonban már ő volt az első számú ítélet-végrehajtó, és nyolc büntetőt is értékesített - összesen pedig 22 találattal zárta a bajnokságot, megfejelve ezt még 14 gólpasszal is.

Nem csoda, hogy az európai sztárklubok már a legutóbbi idény alatt felfigyeltek rá: az FC Barcelona a 2008-2009-es szezonban többször is megfigyelőket küldött miatta az Ajax mérkőzéseire. De kapcsolatba hozták vele az AC Milant és a Liverpoolt is, a hírek szerint pedig az ősszel a Manchester United, a Manchester City és az Internazionale is érdeklődött iránta.


A sztárklubokat nem csak az ipari mennyiségű gól győzte meg az uruguayi értékéről, hanem az a tény is, hogy Suárez több poszton is bevethető: nem csak középcsatárként, hanem szélsőként is használható. Ebben a szezonban az Ajaxban már játszott középen és mindkét szárnyon is. Ebből a szempontból sokszor hasonlítják Cristiano Ronaldóhoz is, és állítólag Sir Alex Ferguson éppen ezért szemelte őt ki.

De hasonló okból nyerte el az FC Barcelona mesterének, Josep Guardiolának is a tetszését, és az Ajax egykori klasszisa, Frank de Boer állítólag be is ajánlotta őt a katalánoknak. "Ugyan játéktudásban nem mérhető Lionel Messihez, de sokban hasonlít rá. Suárez tud középcsatárt játszani, mert nagyon intelligens, és feltalálja magát a kapu előtt. De az igazi posztja a szélen van: jól mozog keresztbe, és a tizenhatos előtt életveszélyes, mert kiváló a rúgótechnikája, és rendkívül pontosan passzol. Sosem lehet tudni, hogy mire készül, mindig meglepi az ellenfelet" - mondta a Barcában is megfordult hátvéd.

Szintén jól ismeri az Ajax csillagának játékát a legnagyobb rivális, a PSV Eindhoven magyar kiválósága, Dzsudzsák Balázs. A két játékos az elmúlt másfél évben nem csak klubszinten vív nagy harcot egymással, de a holland bajnokság legjobb előkészítője címért is. 2008 ősze óta ugyanis az Eredivisie-ben csak Suárez adott több gólpasszt, mint a magyar szélső. A két csapat idei, egymás elleni összecsapásain azonban Dzsudzsák lehetett boldogabb, hiszen a 6-2-re és az augusztusban 4-3-ra megnyert mérkőzéseken három góljára és három gólpasszára Suárez három találata mellett csak egy assziszttal tudott válaszolni.

"Suárez nem tartozik a kedvenc játékosaim közé, de kétségkívül nagyon jó labdarúgó. A statisztikái önmagukért beszélnek, ilyen sok gólt lőni és előkészíteni csak kivételes képességű futballisták tudnak. Természetesen neki is vannak rosszabb napjai, amikor gyengébb a teljesítménye, és azt sem nagyon szereti, amikor rendkívül szorosan, erőszakosan őrzik. Mi így készültünk ellene, és noha két gólt is szerzett, nem tudta győzelemre vezetni csapatát" - értékelte az uruguayi csatárt Dzsudzsák.

Forrás: AFP

A Barca vagy a Manchester United állítólag már januárban szeretné leigazolni Suárezt, aki a Bajnokok Ligájában rögtön bevethető lenne, elvégre az Ajax csak az Európa Ligában szerepel. Az amszterdamiak nem zárkóznak el az eladásától. "A szakmai stábnak kell eldöntenie, hogy Luis távozhat-e a szezon közben. Mindenesetre egy különlegesen jó ajánlat esetén nem zárkózunk el a tárgyalásoktól" - nyilatkozta az Ajax sportigazgatója, Rik van den Boog, míg Suárez kijelentette: "Mindenki beszélhet a Barcelonáról vagy a Manchester Unitedről, de jelenleg csak az Ajaxra koncentrálok, és a szezon végéig itt szeretnék maradni".

Ami valószínűleg a legbölcsebb döntés, amit jelenleg hozhat, és ezt Suárez honfitársa és válogatottbeli csapattársa, Diego Forlán is osztja. "Jól ismerem Luist, sok időt töltöttünk együtt a válogatottban, és Európában is többször találkoztunk. Biztos vagyok benne, hogy képességei alapján megállná a helyét egy olyan bajnokságban, mint a Primera División. De jelenleg csak azt tanácsolhatom neki, hogy maradjon az Ajaxban a szezon végéig, a fejlődése szempontjából ez a legjobb" - jelentette ki az Atlético Madrid támadója.

A holland bajnokság az elmúlt évtizedekben a sztárklubok egyik fő "vadászterülete", és az Eredivisie gólkirálya szinte mindig valamelyik topligában kötött ki - azonban nem mindegyikük vált be a legrangosabb ligákban. Van Basten, Van Nistelrooy vagy Dirk Kuyt egyaránt csapata meghatározó játékosa lett (még ha Kuyt szélsőként is), de például Mateja Kezman hiába lőtt a PSV Eindhovenben 122 bajnokin 105 gólt, sem a Chelsea-ben, sem az Atlético Madridban nem tudott megkapaszkodni. A Middlesbrough-nál is alaposan megbánták, hogy klubrekordnak számító összeget fizettek ki a 2007-es holland gólkirályért, a brazil Afonso Alvesért. De Klaas-Jan Huntelaar példája is intő lehet Suárez, illetve az érte versenyt futó klubok számára: ő is ontotta a gólokat Hollandiában, ám sem a Real Madridnál, sem az AC Milannál (legalábbis egyelőre) nem vált be.

www.global-soccer.eu