Társoldalunk:

Magyarország is érintett lehet a legújabb fogadási botrányban

2009.11.20. 9:20

Pénteki német sajtójelentések szerint kilenc ország - köztük Magyarország is - érintett a legújabb futballbotrányban, amely szakértők szerint földrengést okozhat az európai labdarúgásban.

A német illetékes hatóságok mindezt hivatalosan nem erősítették meg, azt azonban már előzetesen közölték: a bochumi államügyészség az év elején indított vizsgálatot egy, a labdarúgó-mérkőzések kimenetelét befolyásoló nagyszabású nemzetközi fogadási botrány felgöngyölítése érdekében.

Az államügyészség kezdeményezésére Németországban már több őrizetbe vétel történt, sőt, sajtóinformációk szerint hat országban összesen 15 letartóztatásra került sor. A hatóságok mintegy 100 németországi gyanúsított ellen indítottak vizsgálatot.

Értesülések szerint a botrány 9 országot és több mint 200 személyt érint, az illegális fogadások szervezésének egyik központja pedig Németország, illetve Berlin volt. A gyanúsítottak - egy nemzetközi banda tagjai - állítólag játékosokat, edzőket, bírókat és klubvezetőket igyekeztek busás pénzek ellenében a mérkőzések kimenetelének manipulálására bírni.

Az állítólag érintett országok között a sajtó Németország mellett Ausztriát, Belgiumot, Boszniát, Horvátországot, Magyarországot, Szlovéniát, Svájcot és Törökországot említette, de más információk szerint nem zárható ki Görögország, Macedónia és Szerbia érintettsége sem. A banda tagjai a hírek szerint ezekben az országokban igyekeztek különböző mérkőzéseket manipulálni. Az újságok ennek kapcsán ugyanakkor kiemelték, hogy a fő célpont Törökország volt.

Mivel az UEFA a bundagyanú esetén értesíti az adott ország szövetségét, így az [origo] megkereste az MLSZ illetékeseit, de sem Bienerth Gusztáv nemzetközi igazgató, sem Róka Géza, a versenyszervezési osztály vezetője nem hallott az ügyről.

Az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint a nemzetközi bűnügyi együttműködés csatornáin keresztül eddig nem érkezett megkeresés a magyar rendőrség részére a futballmérkőzésekkel kapcsolatos nemzetközi fogadási botrány kapcsán.

A német hatóságok Berlinben őrizetbe vettek két horvát férfit - egy testvérpárt - is, akik 2005-ben már részt vettek a német labdarúgás egyik legnagyobb fogadási botrányában. Annak középpontjában Robert Hoyzer játékvezető állt, aki beismerte, hogy bíróként közreműködött német kupa, illetve másodosztályú, továbbá regionális mérkőzések manipulálásában, és azért csaknem 70 ezer eurót kapott. A bíróság később két év és öt hónap börtönre ítélte őt.

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) azt állította: információi szerint a bundabotrány németországi mérkőzéseket nem érintett, a sajtó ugyanakkor ezzel ellentétes véleményen van, említenek például egy Ulm-Fenerbahce felkészülési meccset, amelyet a törökök 5-0-ra nyertek, és a gyanú szerint a német játékosok 10 ezer eurót kaptak azért, hogy veszítsenek. A bochumi államügyészség péntek délutánra sajtóértekezletet helyezett kilátásba a részletek ismertetésére.

A botrány felgöngyölítésében a hírek szerint kezdettől fogva közreműködik az európai szövetség (UEFA) is. Az érintett mérkőzéseket állítólag 2005 júliusa és 2007 júliusa között játszották. A bochumi ügyészség Németország esetében későbbi  mérkőzéseket is vizsgál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK