Vágólapra másolva!
A tekintélyes angol labdarúgó szaklap, a World Soccer a gólok száma alapján objektíven próbálta meghatározni, hogy jelenleg ki a világ legjobb csatára: a számítások szerint Cristiano Ronaldót és Samuel Eto'ót megelőzve David Villa lett a befutó.

A havonta megjelenő brit szaklap igyekezett objektíven értékelni: az újság a 2005-2006-os idény kezdetétől vette számításba a gólokat egészen 2009. október 4-ig - nem csak a bajnokságban szerzett találatokat, hanem a nemzeti kupákban, a nemzetközi porondon, illetve a válogatottban elérteket is.

A World Soccer súlyozott a találatok között: a bajnoki gólokat az ESM Aranycipő-díjának megfelelően értékelte, vagyis az öt topligában szerzett gólok kétszeres szorzóval bírtak, az európai második vonalban elért találatok számát pedig másféllel szorozták fel. A válogatott és a nemzetközi gólok pedig ennél is fontosabbak, ezek a gólok háromszoros értékkel bírtak - a nemzeti kupában születetteket csak "simán" számolták.

Mindezek alapján alakult ki a végső sorrend, amelyből az újság az első 20 helyezettet közölte részletes statisztikákkal.

1. David Villa 320,0 pont
2. Samuel Eto'o 285,0
3. Cristiano Ronaldo 270,0
4. Miroslav Klose 262,0
5. Luca Toni 258,0
6. Klaas-Jan Huntelaar 254,5
7. Didier Drogba 247,0
8. Thierry Henry 245,0
9. Fernando Torres 235,0
10. Frédéric Kanouté 234,0
11. Dimitar Berbatov 233,0
12. Diego Forlán 227,0
13. Luís Fabiano 225,0
14. Mario Gomez 217,0
15. Wayne Rooney 215,0
15. Lionel Messi 215,0
17. Kaká 212,0
18. Ruud van Nistelrooy 200,0
19. Robbie Keane 189,0
20. Zlatan Ibrahimovic 174,0


Mint látható, a spanyol David Villa kiemelkedik a mezőnyből, az adatokat nézve pedig az is látható, hogy miért: a tárgyalt időszakban sem a bajnokságban, sem pedig a válogatottban nem szerzett nála több gólt senki. A Valencia csillaga 2005 augusztusa óta 92 alkalommal volt eredményes a Primera Divisiónban, a címeres mezben pedig egészen elképesztő mennyiségű gólt termelt: 33 találatot szerzett valamivel több, mint négy év alatt. Ráadásul ez idő alatt Európa-bajnokságot is rendeztek, ahol Villa az aranyérem mellett gólkirályi címet szerzett - az eredményességet tekintve valóban nincsen nála jobb csatár jelenleg.

Samuel Eto'o második helyéhez nem férhet kétség, a kameruni még úgy is odaért a dobogó második fokára, hogy a 2006-2007-es idényben sérülés miatt sokat kihagyott - abban a szezonban a bajnokságban 11 gólig jutott. A harmadik helyre viszont kissé váratlanul Cristiano Ronaldo került, aki számára a 2007-2008-as idény kiugró volt (gólkirályként zárta a Premier League-et és a Bajnokok Ligáját is), de a többi szezonban is megbízhatóan termelte a gólokat, nem volt olyan sorozat, amelyben ne ért volna el legalább egy találatot.

Az első három helyezett után olyan csatárok következnek, akiket klasszisnak tartanak, ám ha valahol a világ legjobb támadójáról beszélnek, valószínűleg csak kevesek említik őket. Pedig a gólok számát tekintve Miroslav Kloséval, Luca Tonival és Klaas-Jan Huntelaarral csak kevesen vehetik fel a versenyt - más kérdés, hogy egyrészt ők nem a látványos találatok mesterei, hanem klasszikus befejező csatárok, vagyis általában jókor vannak jó helyen. Másrészt pedig ebben a szezonban Toninak és Huntelaarnak nem megy a játék: Toni a jelenlegi idényben még nem volt eredményes, míg Huntelaar is csak egy válogatottban lőtt gólt tud felmutatni. A hollandnál ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy ő az egyetlen a listán, aki a tárgyalt periódusban topligán kívül is játszott: a holland bajnokságban szerzett 87 gólja így csak másfélszeres szorzóval számított - de még ez is elég volt ahhoz, hogy a hatodik helyen végezzen.

Forrás: AFP

Messi gólszerzés helyett sokszor inkább passzol, míg Ibrahimovic csak klubszinten szerez sok gólt - a top 20-ba így is befértek

A Liverpool spanyol kiválósága, Fernando Torres többek között azért szorult a kilencedik helyre, mert az európai porondon kevesebb alkalommal talált be, mint vetélytársai. Torres a Premier League-ben ontotta a gólokat, de a nemzetközi klubkupákban csak nyolcszor volt eredményes - a top 20-ból ennél kevesebb európai találattal csak Zlatan Ibrahimovic áll. A svéd zseni bajnoki góltermése egyáltalán nem rossz, azonban a többi kategóriában már korántsem ilyen eredményes: több mint négy év alatt az európai kupákban csak három, a válogatottban pedig mindössze hét gólt ért el. Ráadásul a címeres mezben egy ideig többet nem is fog, hiszen azok után, hogy a svédek lemaradtak a 2010-es vébéről, lemondta a válogatottságot.

Wayne Rooney és Lionel Messi holtversenyben áll a 15. helyen - pedig ha a világ legjobb csatárairól van szó, őket általában sokkal előkelőbb pozícióban szokták emlegetni. Az ő helyezésük is mutatja, hogy csak a gólok alapján megítélni a csatárok teljesítményét nem tökéletes mérce, hiszen bár mindketten sok találatot szereznek, játékuk sokkal több annál, minthogy betaláljanak az ellenfél kapujába. Rooney és Messi is sokszor hozza helyzetbe társait - ami azonban ebből a statisztikából nem derül ki.

Messi esetében ráadásul azt is érdemes figyelembe venni, hogy ő az első, számításba vett idényben, a 2005-2006-os szezonban még nagyon fiatal volt: akkoriban kezdte beverekedni magát a Barca kezdő tizenegyébe, és hat bajnoki gólig jutott. Egyébként hasonló az oka annak, hogy Messi honfitársa, Sergio Agüero nincs ott a legjobb 20 között, ő ugyanis csak 2006-ban igazolt az Atlético Madridhoz. De még így is éppen hogy csak lemaradt a listáról, hiszen 162 pontot gyűjtött: ha a 2005-2006-os idényben az argentin Independientében szerzett 18 bajnoki találatát akár csak egyszeres szorzóval beszámolják, akkor leszorította volna Ibrahimovicot a 20. helyről.

www.global-soccer.eu