Vágólapra másolva!
A rendőrség a bundabotrányról szóló újságcikkek és a sportolók által elmondottak alapján vizsgálja, hogy történt-e bűncselekmény és szükséges-e nyomozást elrendelni - mondták az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodáján. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a Nemzeti Nyomozó Irodához fordult.

Somodi Bence, a DVTK U20-as válogatott kapusa a Nemzeti Sport hétfő számában utalt rá, hogy megkeresték és megpróbálták megvesztegetni a tavaly októberi, Szlovákia elleni U20-as Alpok-Adria Kupa-találkozó előtt. A lapból az is kiderült, hogy Pintér Ádámot pedig a tavaly szeptemberben játszott Szerbia elleni U21-es Eb-selejtezőt megelőzően keresték meg. A szlovákok 4-1-re, a szerbek 8-0-ra nyertek. Mindkét játékos azt mondja, hogy elutasították az ajánlatot.

Somodi nyilatkozatát követően a Magyar Labdarúgó Szövetség a Nemzeti Nyomozó Irodához fordult. Helmeczy László, az MLSZ-elnökség jogi ügyekért felelős tagja a boon.hu-nak azt mondta: a nyilatkozat után az MLSZ nem tehet mást, mint kezdeményezi az ügy kivizsgálását. "Természetesen a szövetség nem nyomozati szerv, a Nemzeti Nyomozó Irodához kell fordulni" - tette hozzá az alelnök.

A Nemzeti Sport hétfőn arról számolt be, hogy a Szigetszentmiklós-Kaposvölgye Magyar Kupa-párharc mérkőzései előtt bundázási kísérlet történt, emellett közölte a két utánpótlás-válogatott labdarúgó, Somodi és Pintér nyilatkozatát. Somodi kiemelte: az újság szombati cikke nyomán szólal most meg. Akkor csapattársa, Vass Ádám közölte, hogy a válogatott egyik játékosát - nevet nem említett - arra akarták rábírni, hogy az egyik meccsen játsszon a csapat vereségére.

"Hogy ki volt a vesztegető, azt nem mondhatom el - de azt igen, hogy háromezer eurót kínált arra az esetre, ha kikap a magyar válogatott" - nyilatkozta Somodi.

Mivel Vass az idei, augusztus 12-ei, Wales elleni, szintén 4-1-es vereséget hozó U21-es Eb-selejtezőn is "furcsa dolgokat tapasztalt", ő és az ekkor kispados Somodi szólt a vezetőknek.

Pintér azt közölte, hogy a szerbek elleni meccs előtt ismeretlen számról egy ismeretlen ember hívta, hogy játsszon vereségre. Ő azonban nemmel válaszolt, és letette a telefont.

A világbajnoki bronzérmes U20-as válogatott öt tagja - Debreceni András, Gulácsi Péter, Koman Vladimir, Korcsmár Zsolt és Németh Krisztián - vasárnap nyílt levélben utasított vissza minden bundázással kapcsolatos gyanúsítgatást.

Az MTI a Németországban kipattant bundabotrány miatt is megkereste a rendőrséget és az ügyészséget, de egyik hatóság sem folytat vizsgálatot, mert nem kaptak megkeresést a német hatóságoktól.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség (LÜ) szóvivője az MTI érdeklődésére annyit mondott: hozzájuk a német hatóságtól bűnügyi jogsegélykérelem nem érkezett, a LÜ nem vizsgálódik az ügyben. Ugyanezt a tájékoztatást adta az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya is. A magyar rendőrségnél ugyanakkor úgy tudják, hogy a héten a német hatóságok felveszik a kapcsolatot velük a bundabotrány miatt.

Bő két hete a német sajtó, majd a bochumi ügyészség és rendőrség arról számolt be arról, hogy kilenc ország - köztük Magyarország is - érintett a legújabb botrányban, amely szakértők szerint földrengést okozhat az európai labdarúgásban.

A botrány felgöngyölítésében a hírek szerint kezdettől fogva közreműködik az európai szövetség (UEFA), amely saját vizsgálatot is folytat. Az UEFA a múlt héten jelentette be, hogy bundázás gyanúja miatt tovább vizsgál hét nemzetközi kupatalálkozót - többek között a Fenerbahce-Budapest Honvéd Európa Liga-selejtezős párharc július 30-i első, isztambuli mérkőzését (5-1) -, s öt klubot, köztük a Honvédot nevezte meg érintettként.

A Süddeutsche Zeitung ugyancsak a múlt héten közölte, hogy értesülése szerint áprilisban és májusban játszottak két olyan magyarországi labdarúgó-mérkőzést, amelyek érintettek a megvesztegetési botrányban.