Vágólapra másolva!
A magyar válogatott a negyedik kalapból várja a 2012-es Európa-bajnokság februári sorsolását, a reális célkitűzés így legfeljebb az lehet, hogy a következő sorozat előtt egy polccal feljebb kerüljünk. Erwin Koeman csapata jobb eredményt is elérhetett volna ugyan, ám ha csak a vb-selejtező eredményeit vennék figyelembe, akkor az UEFA pontszámítása szerint a harmadik kalapban lennénk. Az igazán nagy kárt a Bozsik Péter, majd Várhidi Péter vezette válogatott okozta.

A 2008-as Európa-bajnokság selejtezősorozata az utóbbi évek leggyengébb magyar szereplését hozta: a válogatott akkor csoportjában csak egyetlen ellenfelét (Máltát) tudta megelőzni, és a hatodik helyen végzett. Ehhez képest most Erwin Koeman csapata sokkal jobban teljesített, elvégre negyedik lett a csoportban, még ha ehhez csak két együttest, Máltát és Albániát kellett maga mögé utasítania. De a pontszámok tekintetében is nyilvánvaló a fejlődés, hiszen Dzsudzsákék a megszerezhető pontok 53 százalékát gyűjtötték be, míg a 2008-as Eb-selejtezők során ez a mutató 33 százalék volt, a 2006-os világbajnokság selejtezőjében pedig 46 százalék (ez akkor ugyanúgy a negyedik helyet jelentette, mint most).

A 2012-es Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolása 2010. február 7-én Varsóban lesz, és az UEFA nemrégiben hozta nyilvánosságra a lebonyolítás módját, illetve a selejtezők sorsolásának kiemelését. A legutóbbi Eb-hez képest annyi a változás, hogy ezúttal nem hét, hanem kilenc csoportot alakítanak ki, amelyek közül hatban hat, a maradék háromban pedig öt válogatott küzd majd a továbbjutásért. A csoportelsők mellett a legjobb második jut ki automatikusan az Európa-bajnokságra, a többi második helyezett pedig pótselejtezőn dönti el a maradék négy hely sorsát.

Mindez azt jelenti, hogy ezúttal hat kalapot alakítottak ki a sorsolás előtt, az UEFA azonban nem a FIFA világranglistája alapján rangsorol (a vb-selejtezőknél ez alapján kerülnek besorolásra a csapatok), hanem saját rendszere szerint. Ez abban különbözik a FIFA módszerétől, hogy az európai szövetség csak a tétmeccseket veszi számításba a 2006-os vébé selejtezőitől kezdve, és egyáltalán nem súlyoz aszerint, hogy az ellenfél milyen játékerejű volt: egy Málta elleni győzelem ugyanannyit ér, mint a Dánia elleni siker. Sőt, mivel a lőtt gólokért plusz pontok járnak, egy gólzáporos diadallal is előbbre lehet kerülni. Persze azért az UEFA is igyekszik mérlegelni, a nagy tornákon (vb, Eb) játszott meccsekért pluszpont jár, és az időtényezőt is figyelembe veszik: a 2008-as Eb- és a mostani vb-selejtezők eredményei duplán számítanak. Így alakult ki a sorrend, ami alapján a magyar válogatott a negyedik kalapba került.

Az Eb-selejtezők sorsolásának beosztása

1. kalap: Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Horvátország, Portugália, Franciaország, Oroszország

2. kalap: Görögország, Csehország, Svédország, Svájc, Szerbia, Törökország, Dánia, Szlovákia, Románia.

3. kalap: Izrael, Bulgária, Finnország, Norvégia, Írország, Skócia, Észak-Írország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina

4. kalap: Szlovénia, Lettország, MAGYARORSZÁG, Litvánia, Fehéroroszország, Belgium, Wales, Macedónia, Ciprus

5. kalap: Montenegró, Albánia, Észtország, Grúzia, Moldova, Izland, Örményország, Kazahsztán, Liechtenstein

6. kalap: Azerbajdzsán, Luxemburg, Málta, Feröer-szigetek, Andorra, San Marino.




Hogy ez mégis elég a negyedik kalaphoz, az annak köszönhető, hogy ezúttal több csoportot alakítottak ki. A listán való visszaesés persze nem Koeman bűne, hanem éppen az Eb-selejtezők pocsék eredményeinek hozadéka, amin a mostani jobb eredmények már nem tudtak annyit javítani, hogy a harmadik kalapba kerüljünk.

Ha csak a vb-selejtező eredményeit vennék figyelembe, akkor az UEFA pontszámítása szerint a harmadik kalapban lennénk. A jelenlegi rendszer szerint akkor léptünk volna előre, ha az Eb-selejtezők közül például a máltai 2-1-es vereség helyett győzünk, és emellett a mostani sorozatban mondjuk a svédek elleni hazai meccsen Zlatan Ibrahimovic nem talál be a hajrában, azaz megőrizzük az 1-1-es döntetlent. A kettő külön-külön még kevés lett volna.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ez persze csak játék a számokkal, jövőre a fenti beosztás alapján sorsolnak, azaz a továbbjutásról megint csak álmodozhatunk. A valós cél az lehet, hogy a válogatott annyit javítson az eredményein, hogy a következő selejtezők során még egy kalappal feljebb léphessen.

Az mindenesetre tény, hogy az Eb-selejtezők során csak egy igazi sztárcsapatot kaphatunk, de még a második kalapban szereplő válogatottak is jóval erősebbek, mint a magyar. A harmadik kalap csapatai már verhetőnek tűnnek, itt egyetlen vb-résztvevő sincs, ellentétben a negyedikkel, ahol ott vannak a szlovének: nekik is kevés volt a mostani siker ahhoz, hogy eggyel feljebb lépjenek.

Végezetül játsszunk egy kicsit, nézzük a számunkra legrosszabb és a legjobb csoportbeosztást. Az első kalapból szinte mindegy, hogy kit kapunk, de legyen a címvédő Spanyolország, a másodikból jelenleg talán Szerbia a legjobb, a harmadikból egyértelműen Írország a legerősebb, az ötödikből Montenegró lenne a legkellemetlenebb ellenfél, a hatodikból pedig Azerbajdzsán.

Rémálmaink csoportja tehát: Spanyolország, Szerbia, Írország, MAGYARORSZÁG, Montenegró, Azerbajdzsán.

A legoptimistább csoportbeosztásnál ugyancsak nem könnyű az első kalapból választani, de a közelmúlt eredményei alapján talán Olaszország ellen lenne a legnagyobb esélyünk a pontszerzésre. A másodikból a világbajnokságra való kijutás ellenére Szlovákia a jelöltünk, a harmadikból Észak-Írország tűnik verhetőnek, az ötödikből egyértelműen Liechtenstein, a hatodikból pedig San Marino.

Álmaink csoportja tehát: Olaszország, Szlovákia, Észak-Írország, MAGYARORSZÁG, Liechtenstein, San Marino.

www.global-soccer.eu