Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona szakmai stábja meglehetősen kockázatos döntést hozott, amikor megvált legeredményesebb csatárától, Samuel Eto'ótól azért, hogy a helyére megszerezze Zlatan Ibrahimovicot. A húzás bejött, a svéd csatár ugyanis nagyon hamar beilleszkedett, és rövid idő alatt nagy erőssége lett a csapatnak, a hét végén pedig csereként beállva eldöntötte a Real Madrid elleni rangadót. Ibrahimovic nem gondolta, hogy ilyen hamar be tud illeszkedni a Barcába.

- Még csak pár hónapja játszik Barcelonában, de máris kulcsember. Gondolta volna, hogy ilyen gyorsan sikerül beilleszkednie?
- Az biztos, hogy nem számítottam ilyen jó szezonkezdésre. A lehető legjobban akartam indítani barcelonai karrierem, de azt hittem, eltart majd egy ideig, amíg tökéletesen beilleszkedem. Az ember általában nem rugdossa a gólokat rögtön az új csapatában. De a társaim és Guardiola nagyon sokat segítettek, segítenek. S ha a pályán olyan tehetséges csapattársaid vannak, mint nekem, akkor csak a saját feladatodra kell koncentrálni, a többi pedig jön magától.

- Az Internél szinte teljesen szabadon játszhatott, míg a Barcánál bizonyos taktikai kötelezettségei is vannak.
- Az Internél 4-4-2-t játszottunk, míg Barcelonában 4-3-3 a játékrendszer, és a két klub mentalitásában is nagy a különbség. Itt középcsatárt játszom, de van lehetőségem jobbra vagy balra húzódni, ha a szélsők segítenek ebben, és bejönnek a helyemre. Az Internél sokkal elszigeteltebb voltam elöl, ugyanakkor nagyobb terület volt előttem.

- Mindkét klubnál nagyszerű edzőkkel dolgozott, mi a különbség Josep Guardiola és José Mourinho között?
- A legnagyobb, hogy Guardiola sokkal aktívabb - ez alatt azt értem, hogy ha kér valamit az edzésen, akkor meg is tudja mutatni, hogy mit szeretne, hiszen világklasszis futballista volt. Mourinho sohasem játszott ilyen magas szinten, de mindketten rendkívül sikeréhesek, és fantasztikus a hozzáállásuk. Nagyon érthetően elmagyarázzák, hogy mit akarnak, és közvetlenek a focistákkal. De ami a legfontosabb: mindketten nyerő típusok.

Forrás: AFP

- És magánemberként?
- Azt hiszen, mind a ketten remek viszonyban vannak a játékosaikkal, ugyanakkor nagyon profik. Más nevében nem beszélhetek, de én nagyon jól kijöttem Mourinhóval, és ugyanez a helyzet Guardiolával is.

- Meglepte valamelyik új csapattársa?
- Nem, hiszen mindegyikükről tudtam, hogy milyen játékos. Iniesta, Messi, Henry, Touré vagy Keita olyan kiváló futballisták, akiket anélkül is ismersz, hogy együtt játszanál velük. Így aztán nem ért meglepetés: megtiszteltetés, hogy együtt focizhatok velük.

- Olyan klubhoz igazolt, ahol mindig óriási az elvárás. Mit gondol, a Barca képes lehet megismételni az előző szezon triplázását?
- Bármelyik csapatban is játszom, mindig mindent meg akarok nyerni. Ezzel együtt a triplázás megismétlése nagyon nehéz lesz, ehhez az kellene, hogy a csapat két éven keresztül kihozza magából a maximumot, ami szinte lehetetlen. Ugyanakkor mentálisan nagyon erősek vagyunk, és az előző idény tapasztalatai is sokat segítenek, tehát miért ne triplázhatnánk megint?

- Hogyan képes a Barcelona ilyen hosszú ideje ilyen magas színvonalon teljesíteni, főleg a nagy fizikai igénybevétel mellett?
- Sok szakember dolgozik a klubnál annak érdekében, hogy a tréningeken pontosan a szükséges munkát végezzük, és a mérkőzéseken legyünk csúcsformában. Ezen a szinten már nagyon sok meccset kell játszani rövid idő alatt, szóval a tökéletes fizikai állapot nagyon fontos.

- Decemberben következik a klubvilágbajnokság, mit jelentene önnek a trófea elhódítása?
- A klubvilágbajnokság egy olyan torna, amelyen csak nagyon kevés futballista vehet részt. A Barcelonának most megvan erre a lehetősége, és rendkívül motiváltak vagyunk, már csak azért is, mert ez a trófea még hiányzik az egyesület gyűjteményéből. Ebben a szezonban a csapat egyik fő célja a klubvilágbajnokság megnyerése.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

- A svéd válogatottal lemaradt a 2010-es vébéről. A klubvilágbajnokság egy lehetőség az ön számára, hogy megmutassa: képes ezen a szinten is jól teljesíteni?
- Nagyon csalódott voltam, hogy nem jutottunk ki Dél-Afrikába, így a klubvilágbajnokság tényleg fontos számomra. Minden sorozatot, amin részt veszek, komolyan kezelek, és meg akarom nyerni, és ez most fokozottan igaz.

- A svéd válogatott kudarca még mindig zavarja?
- Szégyenletesen szerepeltünk. Már két világ- és két Európa-bajnokságon is játszottam, és nagyon élvezem az ilyen tornákat, ezért különösen fáj, hogy nem leszünk ott Dél-Afrikában. Ugyanakkor realistának kell lennem: egy olyan ország válogatottjában szerepelek, amely nem számít a labdarúgó nagyhatalmak közé. Svédország sohasem volt favorit, és bár eddig jobbára résztvevői voltunk a nagy tornáknak, a szerencse most nem volt velünk.

- Zlatan Ibrahimovic játszik még világbajnokságon?
- Jelenleg tartom magam a döntésemhez, hogy nem szerepelek többet a nemzeti csapatban, de senki sem tudja, hogy mit hoz a jövő. Szóval nem zárok ki semmit sem, majd meglátjuk, hogy alakul az életem.

Forrás: www.fifa.com
www.global-soccer.eu