Vágólapra másolva!
Bár a Marca megszellőztette, a Real Madrid szívesen látná Dzsudzsák Balázst, a PSV szélsője egyelőre nem foglalkozik a sztárcsapattal, de továbbra is kipróbálná magát a spanyol bajnokságban. A holland bajnokság góllövőlistájának harmadik helyét elfoglaló Dzsudzsák szerint mostani remek formája annak is köszönhető, hogy beleszokott a holland közegbe, csak azt sajnálja, hogy a válogatottban nem tudta megismételni az Eindhovenben nyújtott teljesítményét. Reméli, a magyar futball nem süllyed el a bundaügyben, és sajnálja a fiatalokat, akiket megpróbáltak megvesztegetni.

- A Marca című spanyol lap szerint a Real Madrid szemet vetett rád, és akár már a télen bejelentkezhet érted. Meglepett a hír?
- Igen, és nagyon örültem neki. Persze nem akarom beleélni magam semmibe, továbbra is teszem a dolgom a PSV-ben, de egy ilyen újságnak a címlapján lenni, még kicsiben is nagy dolog. Mindenkinek az a célja, hogy egy olyan csapatban szerepeljen, mint a Real Madrid. Szeretnék a továbbiakban is úgy játszani, hogy megérdemeljem, egy mondatban emlegessenek a Reallal.

- Tavasszal egy [origo]-nak adott interjúban azt mondtad, a Real az álmod. Most úgy tűnik, közelebb kerülhetsz ennek megvalósításához.
- Valóban nagyobb a realitása a dolognak, mint akkor, továbbra is tartom, hogy a spanyol bajnokság stílusa közel áll hozzám, szívesen játszanék ott. Akkor sem azért mondtam, mert tudtam valamit, vagy mert nagyot akartam mondani, de szeretem, ha az embernek vannak célkitűzései. Sikerült elérnem, hogy nem azt nézik, honnan jöttem, csak azt, hogyan játszom, és ennek köszönhető, hogy egy ilyen nagy csapat is felfigyelt rám.

- Tegyük fel, hogy választanod kell: bajnoki cím a PSV-vel, vagy végigkispadozott tavasz Madridban. Melyiket választanád?
- Most egyiket sem mondanám, nem szeretnék senkit megbántani, és inkább a realitásnál maradnék. De szeretnék még a Marca címlapján szerepelni.

- Az [origo] jövőbelátó cikke azt jósolta, hogy a PSV-ből a Valencia fog leigazolni. Az hogy tetszene?
- Azt is aláírnám (nevet). Ha az előbb azt kérdezed, hogy a PSV-ből elmennék-e a Zaragoza vagy a Valladolid kispadjára, akkor nemmel feleltem volna, és nem azért, mert akkora játékos lennék, hanem mert a PSV-vel mindig a bajnoki címért és a nemzetközi szereplésért harcolunk, ezek pedig olyan élmények, amelyeket nem lehet elcserélni.

- A mértékadónak tartott transfermarkt.de oldal 4,5 millió euróra becsüli az árad, ami magyar viszonylatban komoly összeg, egy nagy csapat viszont simán kifizeti. Mivel korábban is összehoztak több neves csapattal, látsz esélyt rá, hogy télen többen is bejelentkeznek érted?
- Ez még a jövő zenéje, nem fogom a menedzseremet csörgetni percenként, hogy milyen csapatoktól keresték, eddig sem tettem. Ő úgyis szól, ha jött valami komoly ajánlat, amelyhez én is kellek.

- A nemzetközi kupában a Sparta Praha elleni volt a hetedik 1-0-s győzelmetek, a bajnokságban viszont majdnem hármas gólátlaggal rendelkezik a PSV. Ekkora a különbség a két sorozat között?
- Nagyon nagy a különbség, most ráadásul azért volt nehéz a dolgunk, mert a Sparta látszólag nem azért jött, hogy nyerjen, és foggal-körömmel őrizte az egy pontot, amit néha durvaságokkal próbált elérni.


Dzsudzsák vasárnap is győzelemre vezette a PSV-t


- Meddig juthat a PSV az Európa Ligában, tudva, hogy akár olyan ellenfelei is lehetnek majd, mint a BL-ből kiesett Liverpool?
- Úgy tudom, hogy a 32 között még nem kaphatunk BL-ből érkező csapatot, mivel elsők lettünk a csoportban, és az új beszállókat a másodikokkal párosítják össze. Egyébként örülök neki, hogy ilyen csapatok csatlakoztak az Európa Ligához, szívesebben is játszanék egy ilyen sztárgárdával, amely nem a védekezésre koncentrál.

- A PSV 34 mérkőzése óta veretlen, mégis csak második a holland bajnokságban. Nem idegesítő, hogy a Twente nem akar kipukkadni?
- Picit idegesítő, de nem tartok annyira tőlük, múlt héten például kikaptak az Európa Ligában, és ha egyszer megbotlanak a bajnokságban, akkor onnantól nem biztos, hogy újra vissza tudják küzdeni magukat. Mindenesetre mi türelmesek vagyunk, igyekszünk minél több meccset megnyerni, abból nem lehet baj.

Forrás: AFP

- A tavasz óta szinte folyamatosan szállítod a gólokat és a gólpasszokat, vasárnap is két gólt készítettél elő. Ennyire könnyen ment az átállás azok után, hogy Fred Rutten váltotta Dwight Lodewegest a kisapdon?
- Nagyon fontos az edző személye, és hogy milyen a viszonyom vele. Ha nem vagyunk jóban, vagy nem ugyanúgy reagálunk a dolgokra, akkor az konfliktust szül. A mostani edzővel, Fred Ruttennel jóban vagyok, megbeszéltük, hogy mi a feladatom, és a csapatnál is sikerült megtalálni a helyes szisztémát, ráadásul nincs az a félelem a játékosokban, ami Huub Stevens idejében megvolt, mindenki sokkal felszabadultabb.

- Csak ennek a felszabadultságnek köszönhető, hogy nyolc góloddal, legeredményesebb PSV-játékosként a harmadik helyen állsz a góllövőlistán?
- Egykori debreceni edzőm, Miroslav Beránek mondta, hogy olyan poszton játszom, ahol egy szezonban minimum tíz gólt kell lőni és legalább ennyi gólpasszt adni, én meg igyekszem megfogadni a tanácsát, amit megkönnyít, hogy legtöbbször mentesítve vagyok a védekezés alól. Örülök, hogy jól megy a góllövés és a társakat is sikerül kiszolgálni. Sokat számít, hogy tapasztalabb lettem, és beleszoktam a holland közegbe.

- Túltetted már magad az elbukott vb-selejtezők okozta csalódáson?
- Foglalkoztat még a dolog, hiszen szeptember elején még reális esély volt rá, hogy továbbjussunk, most pedig mindenki a csapatot kritizálja, meg mondja, hogy jöjjenek a fiatalok. Nekem is csalódás volt, hogy nem tudtam ugyanazt a játékot megismételni a válogatottban, amit a PSV-nél nyújtottam, az okát sajnos nem tudom. De nem mondtam még le arról, hogy a válogattotal kijussak egy nagy tornára.

Forrás: AFP

- Bodor Boldizsár azt mondta, azért lehet különbség egy játékos klubcsapatában és a válogatottban nyújtott teljesítménye között, mert utóbbinál kevés az idő az összecsiszolódásra. Igazat adsz neki ebben?
- Az én esetemben inkább a szisztémák közti különbségben keresendő az ok, a válogatottban sokszor meggondolom, hogy fennmaradjak-e a támadással, és nem mindig merem megcsinálni azokat a dolgokat, amelyeket a PSV-ben meghúzok. Mivel többször vissza kell járnom védekezni, így többet felemészt az erőmből a fel-le ingázás, ez a támadások rovására megy, a kettő közöttti egyensúlyt kéne megtalálni.

- Magyarországon a csapból is a bundaügy folyik, kinn mennyit érzékelsz ebből?
- A magyar újságokból értesültem a fejleményekről, és sajnálom a fiatalokat, akiket megpróbáltak a meccsek előtt megvesztegetni. Remélem, hogy sikerül a végére járni, és a magyar futball nem süllyed el a botrányban. Az biztos, hogy ha valaki belekeveredik, az nehezen mossa majd le magáról.

- Korábban te is szerepeltél az utánpótlás csapatban, most állandó tagja vagy a válogatottnak, tudsz olyanról, aki olyan helyzetben lehet, hogy elcsábul egy ilyen ajánlattól?
- Nem ismerek olyat, akiből ezt kinéznem, de sokszor nem elég ismerni valakit, mert nem tudni, mennyit mutat magából kifelé. Lehetnek olyan gondjai, amelyeket nem oszt meg másokkal, de közben foglalkoztatja, és így könnyebben kísértésbe esik, ha megkeresik.