Vágólapra másolva!
Markovits László, a Vasas SC ügyvezető elnöke egy hónappal ezelőtt még beperelte volna a sportnapilapot a pénteki címlapja miatt ("Fogadási csalás: félhet a Vasas"), mára azonban odáig emelkedett az ingerküszöbe, hogy ideges sem lett tőle. A bundavádakkal kapcsolatban konkrétumokra kíváncsi, szerinte nem a játékosokon múlt, hogy így alakult a ZTE elleni meccs, és egyelőre nem tart attól, hogy az új befektetőjelölt visszalép a bundaügy miatt.

A Nemzeti Sport csütörtöki számában arról ír, hogy az MLSZ feljelentést tett a Nemzeti Nyomozóirodánál az augusztus 15-én lejátszott Kecskeméti TE Ereco-Vasas (5-1) és a november 7-i ZTE-Vasas (4-1) mérkőzésekkel kapcsolatban. Mindkét találkozó esetében jelzett az UEFA monitoring rendszere a normálistól nagymértékben eltérő fogadási minták miatt, vagyis mindkét meccsel kapcsolatban felmerül a bundázás, a manipuláció gyanúja.

"Ami a napilap főcímét illeti, mármint, hogy félhet a Vasas, arról csak annyit mondhatok, hogy én, a klub ügyvezető elnöke nem félek, mert nincs mitől félnem, a Vasas mint klub pedig nem is tudom elképzelni, miképpen félhetne" - mondta az [origo]-nak Markovits. "Egy biztos: mi is szeretnénk mielőbb megtudni a teljes igazságot, ennek kiderítésében vagyunk érdekeltek."

- Kapott már valamiféle hivatalos értesítést az MLSZ-től, az UEFA-tól, vagy a Nemzeti Nyomozóirodától?
- Nem, sem hivatalosat, sem nem hivatalosat. Azaz, bármennyire is utálom ezt a szófordulatot, de kénytelen vagyok azt mondani: a Vasas számára addig nincs ügy, amíg nem kapunk valamilyen hivatalos papírt. Várom a levelet, és várom a bizonyítékokat. Illetve, dehogyis várom.

- És ha megkapja?
- Akkor minden segítséget megadunk a nyomozáshoz. De addig mit tehetnénk? Azon túl, hogy elítélünk mindenféle bundázást.

- Saját hatáskörben, a klubon belül nem tudnának vizsgálatot indítani?
- A legutóbbi MLSZ-elnökségin az is elhangzott, hogy sem az MLSZ, sem a klub nem hatóság, tehát nincs nyomozati jogköre. Ismétlem: annyit tehetünk, hogy ha bármiféle kérés érkezik a hatóságoktól, akkor majd teljes mértékben együttműködünk.

- Látta a szóban forgó mérkőzéseket?
- Hogyne, a kecskemétin ott voltam, a zalaegerszegit televízión láttam. Utóbbiról annyit meg kívánok jegyezni, hogy a találkozó után maga Csank János, a Zalaegerszeg edzője jelentette ki, hogy a bíró egy olyan akció végén adott tizenegyest a ZTE javára, amelynél a szabálytalanság a tizenhatoson kívül történt, ugyanakkor a Vasasnak nem adott meg egy tiszta büntetőt. Azaz nagyon könnyen másképp is alakulhatott volna az eredmény, olyan módon, amelyre a játékosoknak semmiféle ráhatásuk nem volt.

- Azt akarja mondani, hogy nem minden bundagyanús meccs bunda?
- Erről van szó. Az eredmények döntő többsége teljesen esetleges, számos olyan körülmény van, amelyet a játékosok nem tudnak befolyásolni. Az pedig már az összeesküvés-elméletek csimborasszója lenne, hogy a bírótól kezdve valamennyi játékosig mindenki benne van.

- Mit szólt a Nemzeti Sport pénteki címlapjához?
- Ha egy hónappal ezelőtt olvasom, biztosan agyvérzést kapok, perre viszem a dolgot, mára viszont annyira megemelkedett az emberek ingerküszöbe, így az enyém is, hogy szinte ideges sem lettem. Annyi csapatot meggyanúsítottak már, és annyira az elején járunk az ügynek, hogy minden elképzelhető. Meg sem botránkozom, úgy vagyok vele, hogy teljesen érthető, ha egy napilap növelni szeretné a példányszámot.

- Mi van akkor, ha alapos a gyanú, és bebizonyosodik a bunda?
- Akkor menjenek börtönbe a bundázók! S ha az elnök is bűnrészes, akkor ő is.

- Nem fél attól, ha a nagy dérrel-durral beharangozott befektető visszatáncol a bundagyanú miatt?
- Jelen pillanatban úgy érzem, mindez nem befolyásolja a befektetőt. Hangsúlyozom: jelen pillanatban.

- Mondjon már valamit erről a rejtélyes befektetőről, aki állítólag 1,3 millió eurót akar invesztálni a klubba.
- Annyit elárulhatok, hogy nem egy konkrét személyről, hanem egy konzorciumról van szó, amelynek Svájcban van a székhelye. Egy horvát menedzseren keresztül kerültünk velük kapcsolatba. Tudja, hogy van ez a futballban, jönnek-mennek a hírek, s van, amelyikre ráharap egy befektető. Az is igaz, hogy letétbe helyezték a vételár összegét, méghozzá egy svájci közjegyzőnél.

- Akkor most már bombabiztos az üzlet?
- Majd ha átutalták a pénzt, de nincs okom a kételkedésre. Ez a folyamat nem az előző, Markó Gábor fémjelezte befektetési kísérlet koreográfiája mentén zajlik.

- Mikor mutatja be az új tulajdonost?
- Reményeim szerint még idén. Nem fognak lemaradni róla.