Vágólapra másolva!
Ímmel-ámmal felugró, vagy beavatkozni meg sem próbáló védőkről, megengedhetetlen hibákról, morálisan szétesett magyar csapatról beszéltek szakértő elemzőink, amikor arra kértük őket, mondjanak véleményt a bundagyanúba keveredett utánpótlás-mérkőzésekről. Egy NB I-es vezetőedzővel, egy volt élvonalbeli bíróval és egy visszavonult focistával megnéztük, hogyan születtek a gólok a Szerbia elleni 8-0-s, illetve a Walestől és a szlovákoktól elszenvedett, egyaránt 4-1-es vereség során.

"A naivak közé tartozom, most sem feltételeztem semmit, egészen addig, amíg nem kezdtek el pusmogni ezekről a gyanús meccsekről. Most meg már szinte mindenre gyanakszom" - mondta a korábbi NB I-es játékos, aki vállalta, hogy elemzi velünk azokat a mérkőzéseket, amelyek a nemzetközi bundaügy kipattanása, illetve a magyar válogatott játékosainak nyilatkozatai óta egyre gyanúsabbak.

Az első mérkőzésen, tavaly szeptember 7-én, az U21-es válogatott Eb-selejtezőn 8-0-ra kikapott Szerbiától, s bár Várhidi Péter csapatának akkor már nem volt esélye a továbbjutásra, a megbízott szövetségi edző furcsállta a súlyos vereség körülményeit. "Nem mindenki tett meg mindent a sikerért, csak három játékoson, Filkor Attilán, Vass Ádámon és Zsidai Lászlón láttam, hogy megfeszülnek benn a pályán" - nyilatkozta az [origo]-nak Várhidi november végén, azt követően, hogy a mérkőzésen kiállított Pintér Ádám a Nemzeti Sportnak azt állította, megpróbálták megvesztegetni, ám ő visszautasította az ajánlatot.

"Nem tudom, hogyan próbálták beszervezni, de egy nyitott kérdés továbbra is fennáll a meccsel kapcsolatban: miért volt ilyen gyenge a csapat?" - tette fel a selejtező után több mint egy évvel a kérdést Várhidi.

Kíváncsiak voltunk, miképp értékeli a 8-0-s vereséget egy volt első osztályú játékvezető, a 80-as évek egy ismert futballistája, illetve egy NB I-es vezetőedző, aki több tucatszor szerepelt a magyar válogatottban is. A három szakembert arra kértük, nézzék meg a három mérkőzés összefoglalóját, és értékeljék a látottakat.

Abban mind a hárman egyetértettek, hogy az összefoglalók alapján nem lenne értelme vádakkal előállni - véleményüket azonban így is csak név nélkül vállalták.

2008. szeptember 7.:
U21-es Eb-selejtező:
Szerbia - Magyarország 8-0 (2-0)
Magyarország: Bogdán Ádám - Kiss Zoltán, Guzmics Richárd, Pintér Ádám, Völgyi Dániel - Vass Ádám - Demjén Gábor (Heffler Tibor, 60.), Filkor Attila (Merczel Zsolt, 75.), Zsidai László, Szakály Péter (Korcsmár Zsolt, 28.) - Feczesin Róbert.
kiállítva: Pintér Ádám (27.)

"Amikor meghallottam, hogy 8-0-ra nyertek a szerbek, nem hittem a fülemnek, s mivel a tévé nem közvetítette, azonnal megnéztem ezt a felvételt. Tudom, hogy jó játékosok alkotják a csapatot, ezért megdöbbentem a végeredmény hallatán" - mondja az NB I-es vezetőedző.

"Elképesztő, hogy micsoda egyéni és védekezési hibái voltak a magyar csapatnak. Szembetűnő volt, hogy sok pontrúgásos gólt kaptak a magyarok, sokszor egyvonalban, a mi ötösünkön állt 4-5 védekező játékos, és oda berobbanva rúgták, vagy éppen fejelték a gólokat a szerbek" - tette hozzá, majd hangsúlyozta, hogy egy rövid összefoglaló alapján nehéz lenne elítélni bárkit is, és nem is szeretne így tenni. "A saját csapatom is beleszaladt már 4-1-es, 5-1-es vereségekbe, és a kapott gólok előtt hasonló szituációk voltak, mint itt, de én nem tudom elképzelni, hogy szándékosan hibáztak volna."

A szakember szerint feltűnő volt, hogy a magyarok nem támadták meg a labdás játékost. "Emiatt a 16-oson belül gond nélkül bejöhetett az ellenfél, a góloknál ez több alkalommal is előfordult. Védekezésben a kettő egy elleni játék nem történt meg a gólok előtt, amit nagyon nagy hibának tartok. Volt, hogy 16 méterről visszagurították a labdát a szerbek, a magyarok pedig nem támadták meg a labdát elrúgó játékost - ez mindegyik gólnál megvolt."

A meccs összefoglalója:


A volt élvonalbeli játékvezető azzal kezdte elemzését, hogy Pintér Ádám kiállítása és a megítélt büntető jogos volt, csakúgy, mint a szerbek negyedik gólja, ami szintén 11-esből született. Elemzőnk úgy gondolja, a szerb futball nagyon erős, ráadásul ezen a meccsen az ellenfél sokáig emberelőnyben volt, így a 8-0-s magyar vereség nem meglepő. "Csak az lehet gyanús, hogy ennyire sok gól esett."

"Sem önfeláldozást, sem szenvedélyt nem látni a magyarokon"

Harmadik elemzőnk, az egykori NB I-es játékos azt mondja, ő eddig naivan hitt a magyar futball tisztaságában, ám mára ez megváltozott. Ennek ellenére nem akar senkit gyanúsítgatni, csak elmondja a véleményét a látottakról.

A szerbek elleni mérkőzésen érzése szerint - szemben a bírói szakvéleménnyel - túl szigorú és elhamarkodott ítélet volt az első gólt megelőző kiállítás és 11-es. Kiemelte, a harmadik szerb gólnál egy jobb oldali szöglet után belül a hatos számú magyar játékos csak asszisztált, nem ugrott fel a mögötte érkező ellenféllel. A negyedik gól előtti tizenegyest szintén kissé szigorú ítéletnek tartja szakértőnk, bár tény, hogy eltalálta a magyar védő kezét a labda, de a becsúszást nehéz úgy végrehajtani, hogy a játékos közben eldugja a kezét. Az ötödik szerb gólnál a belső védők között zavartalanul fejelhetett a berobbanó Gojko Kacar, a hetediknél pedig a négyes számú magyar csúnyán lemaradt, és meg sem próbált beavatkozni, így Kacar ismét tisztán bólinthatott.

"Feltűnő volt, hogy minden beadást a szerbek fejeltek el, sem önfeláldozást, sem szenvedélyt nem látni a magyar játékosokon az összefoglalóban. Morálisan szétesett volt a csapat, és úgy tűnt, mintha fizikálisan is erőtlenek lennének, engem a 1986-os mexikói vébé szovjetek elleni meccsén látott magyar válogatottra emlékeztetett ez a felvétel" - mondta a volt labdarúgó.

A bíró arról is beszélt, hogy szerinte a Debrecen is fura gólokat kapott a BL-ben például a Fiorentina ellen, mégis képtelenség tudatos hibákról beszélni, "hiszen már egy döntetlenért 500 ezer euró járt volna". Emlékeztetett a Csank János-féle válogatott 12-1-es eredményű két vb-pótselejtezős vereségére is, ami szintén szélsőséges eredmény, bírálták is a kapitányt, hogy miért nem Mátyus Jánosékat, a fiatal olimpiai csapatot szerepelteti, ám bundagyanú a sok gól ellenére sem merült fel: "Nem csoda, hiszen a tét a világbajnokság volt."

2008. október 15.:
Alpok Adria-kupa, U20-as mérkőzés:
Szlovákia - Magyarország 4-1 (2-1)
Magyarország: Somodi Bence - Szekeres Adrián, Debreceni András (Nagy Olivér, 46.), Lengyel Dániel, Présinger Ádám - Gál András, Vass Ádám - Filkor Attila, Koman Vladimir, Kottán Krisztián (Huszák Tamás, 69.) - Simon Attila (Balázs Zsolt, 73.). Szövetségi edző: Wilco van Buuren
gól: Stoch (32.), Duris (38.), Skutka (83.), Duris (86.), illetve Kottán (27.)

A meccs összefoglalója:


Somodi Bence azt állította, hogy a mérkőzés előtt háromezer eurót kínált neki egy ismeretlen vesztegető arra az esetre, ha kikap a válogatott. A kapus az esetet elmondta szobatársának, Vass Ádámnak, majd a 4-1-es vereséggel záruló mérkőzés után szüleinek, barátainak is beszélt a vesztegetési kísérletről.

"Ez nem tűnik bundameccsnek"

Ex-labdarúgó elemzőnk szerint a Szlovákia elleni találkozón az első két gólnál feltűnő hibát követtek el a magyarok: "Az elsőnél a hatos számú magyar túl könnyen beengedte maga elé a csatárt, a másodiknál pedig kapusunkról középre jött ki a labda, ami sosem szerencsés." Szakértőnk ennek ellenére dicsérte is a kapust, akinek voltak bravúrjai, és azért tartja bosszantónak a hibákat, mert egy kifejezetten szép támadás végén még a magyar csapat vezetett. (A vereség ellenére a kapus Wilco Van Buurentől, a válogatott akkori kapitányától nyolcas osztályzatot kapott, ami a legjobbnak számított a csapatban, vagyis az edző nem tette felelőssé a kudarcért.)

A vezetőedző is kiemeli, hogy a szlovákok ellen a magyarok szereztek vezetést, és azt állítja, hogy az összefoglaló alapján ez nem tűnik bundameccsnek.

A játékvezető egyetért a trénerrel: "A szlovákok ott vannak a vb-n, és a 21 éves csapat náluk is a közvetlenül utánpótlást jelenti, így a háromgólos vereség nem túlzott."


2009. augusztus 12.:
U21-es Eb-selejtező
Wales - Magyarország 4-1 (3-1)
Magyarország: Gulácsi Péter - Gál András, Korcsmár Zsolt (Pintér Ádám, 46.), Debreceni András, Présinger Ádám - Vass Ádám, Gyömbér Gábor (Szabó Ádám, 75.) - Koman Vladimir, Szakály Dénes, Stieber Zoltán (Szabó László, 70.) - Németh Krisztián.
gól: Shaun MacDonald (15.), Ched Ebans (36., 42.), Andy King (90.), illetve Korcsmár (18.)

A meccs összefoglalója:


A szlovákok ellen védő Somodi úgy döntött, ha hasonló esetet tapasztal, mint a tíz hónappal korábbi mérkőzésen, akkor azt jelenti fogja a vezetőknek, és ez a pillanat idén augusztusban következett be, amikor az U21-es válogatott Eb-selejtezőn 4-1-re kikapott Walesben. "A kispadon ültem, Vass Ádám végighajtotta a meccset, s mivel furcsa dolgokat tapasztalt, odaálltunk Wilco Van Buuren elé, és elmondtuk, mi történt a szlovák meccs előtt."

A holland szövetségi edző a lefújás utáni értékelésében magyar fölényről beszélt: "Az első félidő elején sok labdát adtunk el, ellenfelünk letámadott minket, és így szerzett vezetést. Gyorsan tudtunk egyenlíteni, és ezután voltak ziccereink is, de mégis mi kaptuk az újabb gólokat. A második félidő a miénk volt, uraltuk a játékot, de végül vesztettünk, amit a meccs összképe alapján nem érdemeltünk meg."

"Az nem elég indok, hogy még fiatalok a játékosok"

Az egykori élvonalbeli játékos úgy véli, az első gól előtt a magyar védő lassan támadta meg a beadni készülő ellenfelet, belül pedig a 14-es számú magyar csak ímmel-ámmal ugrott fel, a harmadik gólnál pedig a hármas számú hátvéd sokat késik a blokkal, így a walesi támadó el tudta lőni a labdát.

A bíró semmi gyanúsat nem fedezett fel walesi meccs összefoglalójában, mindössze - mint a szlovák-magyar esetében is - a gólok magas számáról tett említést.

Az NB I-es szakvezető bizonytalanul beszélt a meccsről: "Rettentő nagy hibákat láttam, s nem az ellenfél dominált, hanem a magyarok védekezési és egyéni hibái döntötték el a meccset. De nem merném mondani, hogy bundameccs volt. A motiválatlanságot lehet látni a góloknál, látszik, hogy nem volt csúszásmászás, bár ez semmit nem jelent. A gólokat látva fölkaptam a fejem, s arra gondoltam, hogy ez megengedhetetlen! Azt mondják, a labda gömbölyű, és hogy fiatalok még a játékosok, de ez nem elég indok, mint ahogy ezt Van Buuren is elmondta. Ám hogy szándékosan történtek a hibák, azt mégsem tudom elképzelni."

A tréner azzal zárta elemzését, hogy nem akar úgy ülni a kispadon, hogy hiába izgul a saját csapatáért, mert a végeredmény már eldőlt. "Éppen ezért - a magyar futball erkölcsi vesztesége ellenére is - nagyon várom a megtisztulást."