Vágólapra másolva!
A dél-afrikai világbajnokságig még több, mint fél év hátra van, azonban a kijutott válogatottak játékosainak nagy része alighanem már eljátszott a gondolattal: milyen érzés lesz a tornán futballozni. Mindez a januári átigazolási időszakra is nagy hatással lehet majd, hiszen azon labdarúgók, akik jelenleg kevés lehetőséget kapnak csapatukban, a vébé miatt minden bizonnyal szívesen váltanának klubot.

A tornára kijutott 32 ország focistáinak 2010 májusáig kell várniuk arra, hogy kiderüljön: ott lesznek-e a Dél-Afrikába utazó 23-as keretekben, de azért a selejtezők már iránymutatót adnak ahhoz, hogy a szövetségi kapitányok kikre is számítanak.

Egy-egy sérülés persze mindig közbejöhet, arról nem is beszélve, hogy az edzők többsége úgy vélekedik: elsősorban olyan játékosokat érdemes szerepeltetni, akik játékban vannak. Így, ha valaki a klubjában többnyire csak a kispadon ül, akkor könnyen lemaradhat a világbajnokságról, még ha a selejtezők során rendszeresen játszott is hazája válogatottjában.

Ennek megfelelően a téli átigazolási időszakban sok futballista számára adott a motiváció egy klubváltáshoz. Ha valaki egyesületében nem kap elég játéklehetőséget, akkor hajlandó akár még kisebb fizetésért is máshová szerződni, annak érdekében, hogy ismét rendszeresen pályára léphessen, és így ne legyen veszélyben a világbajnoki részvétele. Márpedig manapság, amikor a sztárklubok igyekeznek rendkívül bő játékoskeretet összehozni annak érdekében, hogy egy-egy sérülés ne okozzon gondot, jó néhány olyan klasszis akad, aki ilyen cipőben jár.

Itt van például Luca Toni esete. Az olasz csatár a legutóbbi világbajnokságon aranyérmet szerzett, és azóta is rendszeresen pályára lépett a válogatottban - az utóbbi időben azonban Marcello Lippi egyre kevésbé számolt vele, köszönhetően annak, hogy Toni alig játszik a Bayern Münchenben.

Pedig a támadó két éven keresztül ontotta a gólokat a bajoroknál, de Louis van Gaal nem számít rá. Eleinte ugyan játszatta Tonit, ám miután elégedetlen volt a formájával, kihagyta a csapatból, amit a futballista nehezen viselt: az egyik mérkőzésen, amikor lecserélték a szünetben, egyszerűen hazament.

Márpedig Van Gaal nem tűri az efféle viselkedést, és kitette az első csapat keretéből az olaszt támadót, majd kijelentette, hogy tőle akár távozhat is. Toni pedig éppen ezt szeretné, és a legújabb hírek szerint a Bayern akár ingyen is hajlandó lenne elengedni. Érdeklődőben pedig nincs hiány: Tonit kapcsolatba hozták már a fél angol élvonallal, de az Internazionaléval is - ha valamelyik transzfer összejön, akkor egy jó tavaszi teljesítménnyel a csatár megválthatja a dél-afrikai repülőjegyét.

Némiképp hasonló a helyzete a holland Ruud van Nistelrooynak is a Real Madridnál, azzal a különbséggel, hogy ő elsősorban sérülés miatt hiányzott nagyon sokat. Felépülése után első bajnokiján rögtön gólt szerzett, azonban megint kidőlt a sorból - most pedig nagyon nehéz beverekednie magát a csapatba, hiszen a Realnál hemzsegnek a kiváló támadók.

Őt elsősorban Angliából csábítják, ami érthető, hiszen korábban a Premier League-ben a Manchester United színeiben rendkívül eredményes volt. Ha valamelyik pletykaszinten felmerült transzfer megvalósul, akkor azért furcsa lesz Van Nistelrooyt mondjuk a Tottenham Hotspur vagy éppen Liverpool mezében látni.

Forrás: AFP

Van Nistelrooy visszatérhet Angliába

A hollandok szövetségi kapitányának, Bert van Marwijknak is gondot okoz, hogy több futballistája is hasonló problémával küzd - vagyis hogy a klubjában csak kiegészítő embernek számít. A Real Madrid középpályása, Rafael van der Vaart a jelek szerint azt az utat választotta, hogy megküzd a csapatba kerülésért: ugyan több ajánlata is volt, de inkább maradna, és a hét végén a Zaragoza ellen szerzett duplájával bizonyította, lehet rá számítani.

A Liverpool támadójánál, Ryan Babelnél már valószínűbb, hogy távozik, hiszen Rafa Benítez nem nagyon veszi őt számításba - a pletykák szerint a csatár akár nevelőegyesületéhez, az Ajax Amsterdamhoz is visszatérhet annak érdekében, hogy ne maradjon le a világbajnokságról. Az Arsenalnál Philippe Senderos valamiért nagyon kihúzhatta a gyufát Arsene Wengernél, hiszen a francia mester szinte megfeledkezett a svájci középhátvédről.

Az előző szezonban még kölcsönadta őt az AC Milannak, de Senderos ott is alig játszott - persze még mindig több lehetőséget kapott, mint most az Ágyúsoknál: ebben az idényben ugyanis még egyetlen bajnokin sem lépett pályára.

Értelemszerűen benne is felmerült a klubváltás gondolata, akárcsak a liverpooliak olasz balhátvédjénél, Andrea Dossénánál (ő alighanem januárban visszatér a Serie A-ba), vagy a Real argentin középpályásánál, Fernando Gagónál. Utóbbit azonban a madridiak semmiképp nem akarják elengedni, hiszen Mahamadou Diarra az év elején az Afrika-kupa miatt hiányozni fog a csapatból. Addig viszont Gagónak többnyire csak a kispadon jut hely.