Vágólapra másolva!
Első alkalommal a portugál Cristiano Ronaldo nyerte az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat, amelyet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi gáláján adtak át. A Real Madrid aranylabdás futballistája április 15-én - még a Manchester United színeiben -, a Porto elleni BL-negyeddöntő visszavágóján lőtt több mint 30 méterről bombagólt, amivel csapata 1-0-ra diadalmaskodott. Az év játékosának Lionel Messit választották. Iker Casillas Real-kapus az [origo]-nak azt mondta, Puskás már régen megérdemelte volna, hogy díjat nevezzenek el róla.

A gála kezdete előtt özönleni kezdtek a díszvendégek, köztük nekünk, magyaroknak is személyes ismerősnek számító nagyságok - például Lothar Matthäus, a válogatott egykori szövetségi kapitánya, akit a napokban a Ferencvárossal is szóba hoztak. "Még beszélgetek a Fradi vezetőivel" - mondta rejtélyesen az egykori német aranylabdás, talán nem tudván, hogy hétfőn már bejelentették, ki lesz a zöld-fehérek új szakvezetője.

Joan Laporta, az elmúlt idényben hat trófeát besöprő Barcelona klubelnöke - félretaszítva az őt a nyilatkozatban megakadályozni akaró biztonsági embereket - szívélyesen szóba állt velünk. "Puskás Ferenc hatalmas futballista volt, olyan lövéssel, amilyennel nagyon kevesen dicsekedhettek a sportág történetében. Sajnos sohasem játszott a Barca csapatában, ennek ellenére boldog vagyok, hogy díjat neveztek el róla. A futball világának egyik legbecsesebb díja ez" - mondta az elnök, majd "Hajrá, Barca!" kiáltással búcsúzott el tőlünk.

Iker Casillas, a Real Madrid kapusa először meglepetést színlelt: "Puskás-díj? Ez valami újdonság, ugye?" Aztán elmosolyodott, és azt mondta: "Pancho Puskás minden madridi labdarúgónak a példaképe, még egy kapusnak, tehát nekem is. Már régen megérdemelte volna, hogy díjat nevezzenek el róla."

Ronaldo ezzel a góllal hódította el a Puskás-díjat


Aztán elkezdődött a gála, Joseph Blatter beszédével. A FIFA 73 éves elnöke angol nyelvű mondandóját spanyol részletekkel fűszerezte, felhívva a figyelmet a tényre, hogy a FIFA-trófeának mind az öt jelöltje spanyol vagy Spanyolországban játszó labdarúgó. Azt mondta, hogy egy olyan sportágról van szó, amelyet 260 millióan űznek világszerte, így a családtagokkal együtt egymilliárd embert érint közvetlenül. "Hiszek abban, hogy a labdarúgás segít jobbá tenni a világot, éppen ezért nagy örömmel jelenthetem be azt a díjat, melyet idén először adunk át. Az év legszebb góljáért járó elismerés Puskás Ferenc nevét viseli, aki ugyan elment közülünk, de mégis mindenki ismeri, mert klasszis tudása és számos gólja mellett az ő személyisége, embersége példát mutat a fiatalságnak" - mondta Blatter.

Elsőként a Puskás-díjat adták át. Az emelvényre Puskás özvegye és a libériai George Weah, az egyetlen afrikai aranylabdás karon fogva érkezett. Utóbbi kifejezte örömét, hogy ő adhatja át az első Puskás-díjat, míg Puskás Ferencné, aki saját bevallása szerint először és utoljára vállalt szerepet a ceremónián, köszönetet mondott a díj létrehozásáért.

A FIFA futballbizottsága által kiválasztott tíz jelölt szépségdíjas találatát egyenként levetítették a közönségnek, amely leginkább Grafite góljánál morajlott fel. A győztes azonban a szurkolók szavazatai alapján Cristiano Ronaldo lett, aki a 30 méteres bombát még tavasszal a Manchester United színeiben mutatta be. A díjat Puskás Ferencné nyújtotta át a Real Madrid sztárjának.

A győztes Ronaldo így nyilatkozott: "Madridi játékosként duplán örülök az elismerésnek, hiszen a Real Madrid nevezetes szentélyében, a Sala de Trofeosban már számtalanszor volt alkalmam látni Puskás Ferenc fotóját és egyéb ereklyéit, s olvasmányaimból azt is tudom, mekkora labdarúgó volt ő. Névjegye a gól volt, s remélem, rám is így fognak emlékezni."

"Igazán felemelő érzés volt átélni ezt a mai napot, és különösen örülök, hogy a Real Madrid játékosa kapta meg először a díjat. Nagy megtiszteltetés, hogy felkértek az átadásra, de azt hiszem, a jövőben ezt már nem vállalom el" - mondta Puskás Ferencné a ceremónia után az MTI-nek.

Forrás: MTI

Két liverpooli játékos, Gerrard és Torres is bekerült az év csapatába

A Puskás-díj kiosztása után, a hivatásos labdarúgók (FIFPro) szavazatai alapján kihirdették az év csapatát, amely így fest: Casillas (Real Madrid) - Terry (Chelsea), Vidic (Manchester United), Evra (Manchester United), Daniel Alves (Barcelona) - Xavi (Barcelona), Iniesta (Barcelona), Gerrard (Liverpool) - Cristiano Ronaldo (Manchester United, majd Real Madrid), Torres (Liverpool). Mind a 11 játékos jelen volt a névsor kihirdetésén.

A Puskás-díj rövid története

A FIFA elnöke, Sepp Blatter október 20-án jelentette be, hogy új díjat alapítottak Puskás Ferenc emlékére, az egykori Aranycsapat klasszisáról elnevezett trófeát minden évben a legszebb gólt szerző labdarúgó kapja.

A díjról szóló szerződést Blatter és Puskás Ferenc özvegye írta alá a szintén a magyar legendáról elnevezett felcsúti futballakadémián. A FIFA futballbizottsága, melynek Franz Beckenbauer az elnöke és korábbi világklasszis játékosok a tagjai, összeállított egy tízes listát, amelyre a szurkolók szavazhattak a FIFA hivatalos honlapján. A gálára mind a tíz jelöltet meghívták, de csak a voksoláson győztes találatot hirdetik ki, a sorrendet nem. Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont, így legalább élvonalbeli bajnoki találkozón kell születnie, hogy jelölt lehessen. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti.

Forrás: MTI

"Ez is megvan" - mutatja Ronaldo

A Puskás-díj ötlete Csorba Istvántól származik. Blatter szerint három éve keresték meg a FIFA-t az elképzeléssel, amelyet egyértelműen támogatott, de szerzői és névhasználati jogok miatt csak idén sikerült valóra váltani a terveket. A Puskás-díj eszmei atyja időközben elhunyt, de lánya jelen lesz a zürichi gálán.

"Hogy miért éppen Puskás? A futballtörténelemben van, aki több gólt szerzett nála, de a FIFA számára a személyiség is rendkívül fontos tényező, mert példaképeket szeretnénk a fiatalok elé állítani" - mondta az október 20-i bejelentés alkalmával Blatter. "Puskás pedig példa nélküli tehetsége mellett fantasztikus ember volt a pályán kívül is, azaz a díjjal nemcsak a góljait, hanem a személyiségét és a játékhoz való hozzáállását is elismerjük."

A Puskás-díj átadásán jelen volt Bajnai Gordon miniszterelnök, Orbán Viktor, a Puskás Ferenc Akadémia alapítója, továbbá a legendás játékos özvegye és Kisteleki István, a magyar szövetség elnöke is.

A Puskás-díj odaítélésének feltételei:
- gyönyörű gól legyen (ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy fej fölüli lövésből született gól)
- a mérkőzés fontossága (felnőtt válogatott találkozón, konföderációk által kiírt sorozatokon és élvonalbeli nemzeti bajnoki találkozókon elért gólok számítanak, a fontosabb gól a jobb)
- a gól nem a másik csapat hibájából, vagy szerencsével született
- a gólszerző nem viselkedhetett sportszerűtlenül a meccsen, illetve nem doppingolhatott
- csak azok a gólok számítanak, amelyek 2008 júliusa és 2009 júliusa között estek.

Lionel Messi lett az év legjobbja

Lionel Messit, az FC Barcelona argentin válogatott futballistáját választották 2009 legjobb játékosának a szövetségi kapitányok és válogatottak csapatkapitányainak szavazatai alapján. A Barcelona a 22 éves középpályás vezérletével nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a klubvilágbajnokságot és a spanyol bajnokságot, a Király-kupát, a spanyol Szuperkupát és az európai Szuperkupát is. Messi idén az Aranylabdát is megnyerte. A nőknél ismét Marta diadalmaskodott, a brazil játékos karrierje során - rekordot jelentő módon - negyedik alkalommal hódította el a FIFA elismerését.

Forrás: MTI

Marta negyedszer diadalmaskodott, Messi tavaly és tavalyelőtt is második volt

"Szeretném mindenkinek megköszönni, aki rám szavazott" - mondta a díj átvétele után a dél-amerikai támadó. "Ez az elismerés azért különösen fontos a számomra, mert játékostársaim és az edzők szavaztak rám. Szeretném megosztani mindezt a csapattal, a Barcelona tagjaival, nekik is köszönhetem ezt a magas kitüntetést. Ennél csodálatosabban nem is fejeződhetett volna be ez az esztendő."

A voksoláson 147 válogatott szakvezetője és csapatkapitánya vett részt. Messi 1073 pontot kapott, a tavalyi győztes Ronaldo 352-vel lett második, Xavi pedig 196-tal a harmadik.