Társoldalunk:

Ki lőtte az év gólját - Ronaldo, Torghelle vagy az angol női focista?

2009.12.25. 9:27

Ronaldo 30 méterről bombázott, Iniesta erőből csavart, Dzsudzsák az oldalvonalról tekert, Smith női meccsen a félpályáról tüzelt, Gera fordulásból vette be távolról a kaput, Palermo 45-ről fejelt, Kiss Máté a jobb pipát lőtte ki, Rudolf cselek után nyesett, Tévez nagy vágta után után célzott hibátlanul, Torghelle szélről emelt a kapuba. Szavazzon az év legszebb góljára!

A gólok többsége úgy került be a top10-be, hogy 2009-ben már megnyert egy-egy korábbi - heti vagy szezonális - gólszépségversenyt. Kivétel Gera Zoltán fordulásos bombája és Torghelle Sándor közelmúltban szerzett emeléses találata, amelyeket az [origo] nevezett be az év végi gólszépségversenybe.

Nézzünk rögtön egy olyan gólt, amely már sok boldogságot okozott szerzőjének. Cristiano Ronaldo április 15-én - még a Manchester United színeiben -, a Porto elleni BL-negyeddöntő visszavágóján több mint 30 méterről lőtt bombagólt, amivel csapata 1-0-ra diadalmaskodott. Az azóta a Real Madridhoz szerződött portugál támadó ezzel a találattal elsőként hódította el a FIFA Puskás Ferencról alapított díját, amelyet a minap vett át Zürichben. Vajon az [origo] olvasói egyetértenek a FIFA.com 5 millió szavazójával (ennyien szavaztak a nemzetközi szövetség tíz kiválasztott góljára), vagy másé lesz az év gólja?


Egy héttel később, április 22-én a Barcelona 4-0-ra verte a Sevillát, s a hazaiak spanyol csillaga, Andrés Iniesta már a 3. percben megmutatta, hogyan kell remek technikával csavarni és egyúttal erősen meglőni a labdát: 22 méterről pompás gólt szerzett. Iniesta ezzel a góllal megnyerte a 2008-2009-es Primera División-szezon gólszépségversenyét!


Dzsudzsák Balázs
augusztus 16-án két pazar gólt lőtt a PSV Ajax elleni rangadóján, olvasóink alig tudták eldönteni, hogy melyik legyen a hét legszebbje. Végül az oldalvonal mellől becsavart szabadrúgásgólja nyert.


S hogy nem csak a férfiak tudnak nagy gólt lőni, azt egy angol játékos bizonyította a női Európa-bajnokságon. Kelly Smith az Anglia-Oroszország (3-2) mérkőzésen a félpályáról vette be remek lövéssel az ellenfél kapuját. A gólt követő heti szépségversenyünkön többek között Torrest, Robbent és Arsavint is legyőzve diadalmaskodott - egyáltalán nem érdemtelenül.


Gera Zoltán
a Manchester Unitednek lőtt varázslatos góljával idén már két közönségdíjat is besöpört: olvasóink először az előző szezon legszebb magyar góljának választották, majd a 2008-2009-es Premier League-gólok közül is a legszebbnek találtatott. Hogy nem a véletlen műve volt az álomgól, azt Gera ősszel ismét bizonyította, amikor a másik manchesteri csapat, a City kapuját is remekbe szabott lövéssel vette be. Csapata kiesett ugyan a Ligakupából, a légiós távoli bombája azonban sokáig emlékezetes maradhat.


Fejesgóllal ritkán lehet gólszépségversenyt nyerni, kivéve, ha valaki 45 méterről talál be fejjel az ellenfél kapujába. Október 4-én Martin Palermo így tett a Velez Sarsfield kapusának a kirúgása után, s a látványos góllal egyszer már el is nyerte a szurkolók szimpátiáját, akik a fejest hét góljának választották. A Boca Juniors 3-2-re megnyerte az argentin bajnokit.


A magyarok nemcsak eredményesen, de szépen is játszottak az egyiptomi U20-as világbajnokságon. A csehek elleni nyolcaddöntőben Kiss Máté nem talált magának társat labdavezetés közben, így elengedett egy hatalmas bombát, amely a jobb felső sarokban kötött ki. A gól nem csak a magyarok drukkereknek tetszett, a FIFA.com olvasóinak az 5-ös tetszési indexén 4,9-et ért el Kiss nagy gólja, ami azt jelentette, hogy övé lett a vb legszebb találata.


Rudolf Gergely
pazar cselek után szerzett gólja még a Sky Sports szerint is az egyik októberi Bajnokok Ligája-hét legszebbje volt. A Loki gólgazdag meccsen 4-3-ra kapott ki a Fiorentinától (1:10-től látható).


Carlos Tévez
körbefutotta a 16-os bal oldalát, majd kilőtte a bal pipát az angol Ligakupa Manchester City-Arsenal (3-0) mérkőzésén. Az argentin csatár december elején szerzett gólja olvasóink szerint még Ibrahimovicénál is pimaszabb volt.


Torghelle Sándor
nem számít nagy gólgyártónak a Bundesliga II-ben, 11 mérkőzésen háromszor talált be ősszel, ám a róla kialakult képpel (nagy küzdő, de nem technikás) ellentétben igenis képes szép gólokat lőni. Tavaly augusztusban volt egy szépségdíjas ollózása, egy éve pedig a jobbszélről emelt felejthetetlen mozdulattal a kapuba. A minap a Kaiserslautern ellen egy szinte ugyanilyen átemeléses góllal zárta a 2009-es évet.