Vágólapra másolva!
A labdarúgás a legtöbb országban nem naptári év szerint, hanem őszi-tavaszi rendszerben zajlik, ám ennek ellenére az egyéni trófeák nagy részét az esztendők szerint osztják, gondoljunk csak az Aranylabdára vagy a FIFA World Player díjára. Az Aranycipőt azonban a szezonok alapján ítélik oda, igaz, ebben csak a bajnoki gólokat veszik számításba. Ha a válogatottat és az európai kupameccseket is figyelembe vesszük, akkor 2009 legjobb topligás góllövője David Villa volt.

Az European Sports Magazines nevű szervezet által reaktivált Aranycipő-versenyben az sem mindegy, hogy az adott futballista melyik országban játszik, hiszen az öt topligában szerzett találatok duplán számítanak, így aztán rendre a legerősebb európai ligákban szereplők végeznek a lista élén. Az egyszerűség kedvéért így mi is csak ezt az öt bajnokságot (az angolt, a franciát, a németet, az olaszt és a spanyolt) vettük figyelembe, ugyanakkor nem csak a bajnokságban elért találatokat számoltuk össze, hanem az összes, tétmérkőzésen szerzett gólt, hogy megtaláljuk, ki volt a 2009-es esztendő gólkirálya.

Az idei verseny minden korábbinál szorosabb és erősebb volt, hiszen az elmúlt négy évben sohasem fordult elő, hogy mindhárom dobogós 40 gól fölé kerüljön - sőt a tavalyi esztendő kivételével ennyi találat mindig elég lett volna a győzelemhez. Most viszont 41 gól csak a második helyhez volt elég, ahol holtverseny alakult ki. A két ezüstérmes közül az egyik új név összeállításunkban, hiszen a bosnyák Edin Dzeko korábban nem szerepelt listánkon, a 2009-es esztendő azonban egészen fantasztikusan sikerült neki. A Wolfsburggal német bajnokságot nyert támadó a bajnokságban ontotta a gólokat - csak tavasszal 21 alkalommal talált be -, de hasonlóan eredményesen futballozott a válogatottban és a nemzetközi porondon is. Az ő esetében nagy kérdés az, hogy tudja-e tartani ezt a szintet - a vele holtversenyben végzett Lionel Messinél ehhez kétség nem férhet. A 2009-ben minden egyéni trófeát begyűjtő világklasszisnak nem sok hiányzott ahhoz, hogy az év gólkirályi címe is az övé legyen. Messi karrierje legeredményesebb esztendejét zárta, és a számokból az is jól látszik, hogy míg a Barcelonában szinte ellenállhatatlan volt, addig a címeres mezben elmaradt a várakozástól: a válogatottban az év során csupán három gólt lőtt.

A győztes David Villa viszont a nemzeti csapatban is egészen eredményesen játszott: 2009-ben 11 gólt szerzett a spanyol válogatottban. Ebből hármat a Konföderációs-kupán, ahol Dél-Afrika ellen még egy tizenegyest is kihagyott. De klubszinten is ellenállhatatlan volt: tavasszal 16, az ősszel pedig 12 találatot jegyzett a Primera Divisiónban. A kupasorozatokban már kevésbé remekelt, de ez részben annak is betudható, hogy a Valencia az UEFA-kupát, illetve az Európa Ligát nem vette olyan komolyan, gyakran tartalékosan állt fel, Villát nem küldve pályára. Könnyen lehet, ha Villa a nemzetközi kupaporondon többet játszik, akkor megdöntötte volna Samuel Eto'o tavalyi rekordját - így egyetlen góllal elmaradt tőle.

A kameruni csatár idén 31 gólig jutott, amivel a legjobb tíz között végzett, viszont találatainak számán jól látszik, hogy az év második felében már nem a spanyol, hanem az olasz bajnokságban szerepelt, ahol a jelek szerint nehezebb betalálni. Az Eto'óval klubot cserélő Zlatan Ibrahimovic eggyel lőtt több gólt nála az év során, a svéd klasszisnál a nemzetközi gólok száma alacsony: 2009-ben a BL-ben mindössze egyszer talált be, de a válogatottban szerzett két góljával sem nagyon dicsekedhet. Didier Drogba egy jobb tavaszi teljesítménnyel akár a dobogóra is felléphetett volna, azonban a Chelsea elefántcsontparti támadója az év első felében a Premier League-ben mindössze négyszer talált be.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Messi halmozta idén a trófeákat

Az egyes kategóriák legjobbjait nézve meglepő, hogy az európai kupaporondon Cristiano Ronaldo mellett Francesco Totti volt a legeredményesebb. Mindketten tíz alkalommal találtak be, a nagy különbség az, hogy míg a portugál az összes gólt a Bajnokok Ligájában érte el, addig Totti az Európa Ligában ontotta a gólokat, annak is a selejtezőjében: tíz góljából kilencet az MFK Kosice és a La Gantoise ellen lőtt - ami azért nem ugyanaz a szint. Ezzel együtt Totti teljesítménye elismerésre méltó, hiszen úgy szerzett 27 gólt az év során, hogy sem a nemzeti kupában, sem a válogatottban nem talált be - utóbbiban nem is lépett pályára. Címeres mezben Villa mellett Luís Fabiano volt az év legeredményesebb topligás játékosa, mindketten 11 gólig jutottak a válogatottban - a brazil ebből ötöt a Konföderációs-kupán szerzett, amivel ő lett a sorozat gólkirálya.

A tavalyi élmezőny tagjai közül a legnagyobb visszaesést Luca Toni produkálta, aki 2009-ben mindössze hétszer talált be - igaz, ősszel szinte egyáltalán nem játszott, mivel Louis van Gaal mellőzte őt a Bayern Münchenben. Igaz, klubtársa, Miroslav Klose sem lehet büszke az éves teljesítményére, ő ugyanis rendszeresen pályára lépett mind a klubjában, mind a válogatottban, mégis csak 13 találatig jutott. Az ősszel például egyetlen gólt sem ért el a Bundesligában. De Emmanuel Adebayornak sem jött be a 2009-es év, a togóinak csak a nyári klubváltás után volt egy jobb időszaka, amikor hatszor is betalált, ez az összes 2009-es góljának pontosan a fele.

Korábbi győztesek:
2005 - Luca Toni 38 gól
2006 - David Villa 38 gól
2007 - Cristiano Ronaldo 33 gól
2008 - Samuel Eto'o 44.

Az idei végeredmény:

A játékos neve előtt az idén szerzett góloknak a száma, utána sorrendben a bajnoki mérkőzéseken, a nemzetközi és a hazai kupamérkőzéseken, valamint a válogatottban elért találatok száma olvasható.

43David Villa(spanyol, Valencia)283111
41Lionel Messi(argentin, FC Barcelona)23873
41Edin Dzeko(bosnyák, Wolfsburg)28445
37Didier Drogba(elefántcsontparti, Chelsea)18757
36Mario Gomez(német, Stuttgart, Bayern München)25245
33Diego Forlán(uruguayi, Atlético Madrid)282-3
32Zlatan Ibrahimovic(svéd, Internazionale, FC Barcelona)26132
31Samuel Eto'o(kameruni, FC Barcelona, Internazionale)233-5
30Cristiano Ronaldo(portugál, Manchester United, Real Madrid)171021
30Luís Fabiano(brazil, Sevilla)132411
30Wayne Rooney(angol, Manchester United)21126
29Grafite(brazil, Wolfsburg)2234-
28Fernando Torres(spanyol, Liverpool)20215
27Francesco Totti(olasz, AS Roma)1710--
26Giampaolo Pazzini(olasz, Sampdoria)19-61
26Frank Lampard(angol, Chelsea)13346
26André-Pierre Gignac(francia, Toulouse)17324
25Alberto Gilardino(olasz, Fiorentina)145-6
24Gonzalo Higuaín(argentin, Real Madrid)212-1
23Diego Milito(argentin, Genoa, Internazionale)221--
23Jermaine Defoe(angol, Tottenham Hotspur)17-15
22Sergio Agüero(argentin, Atlético Madrid)164-2
21Thierry Henry(francia, FC Barcelona)13413
20Robin van Persie(holland, Arsenal)10442
20Robbie Keane(ír, Tottenham Hotspur)11-27

www.global-soccer.eu