Társoldalunk:

Togo mégis indul az Afrika-kupán

2010.01.10. 7:50

A togói labdarúgó válogatott tagjai szombat éjjel úgy döntöttek, hogy mégsem utaznak haza, hanem részt vesznek az angolai Afrika-kupán.

Előzőleg a togói kormány hazarendelte a válogatottat, mert a csapat buszát pénteken fegyveresek támadták meg az angolai-kongói határvidéken. A terrorakciónak - melynek elkövetését a Cabindai Enklávé Felszabadító Erői (FLEC) nevű szeparatista szervezet vállalta magára - három halálos áldozata volt, s további nyolcan megsérültek. A gépfegyveres támadásban a jármű sofőrje, a szövetségi kapitány segítője és egy sajtószóvivő vesztette életét.

A csatár Tomas Dossevi elmondta, hogy megvitatták a helyzetet, és a halottak emlékére, illetve az angolai hatóságok megnyugtató nyilatkozatainak hatására a válogatott tagjai szinte egyhangúlag döntöttek a maradás mellett.

"Mindannyiunknak nagyon nehéz a szíve, nem örömünnep ez, de meg akarjuk mutatni játékunkat, értékeinket, és azt, hogy emberek vagyunk" - mondta a csatár, hozzátéve, hogy csalódottak az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) viselkedése miatt. A togóiak kérésének dacára a CAF nem engedélyezte a, hogy a Ghána ellen hétfőre beütemezett mérkőzést hátrább csúsztassák.

A togói futballisták többsége előbb úgy foglalt állást, hogy a történtek után nem akar maradni. Paulo Kassoma angolai miniszterelnök elszigetelt cselekménynek minősítette a véres merényletet, egyúttal hangsúlyozva, hogy garantált a részt vevő csapatok biztonsága.

A torna az eredeti menetrendnek megfelelően elkezdődik: vasárnap 20 órakor a házigazdák csapata Mali együttese ellen lép pályára Luandában. A B csoport, amelynek Togo is tagja, Cabindában lép pályára.

KAPCSOLÓDÓ CIKK