Vágólapra másolva!
Bár a múlt hét végén a Fáy utcában járt a Vasas Futball Kft. 99 százalékát megvásárolni szándékozó, luxemburgi bejegyzésű cégcsoport képviselője, a korábban január 15-ére ígért szerződés még mindig aláírásra vár. Hogy meddig, az egyelőre bizonytalan, pedig nagyon sürgős lenne, az új "tulajdonos" által erőltetett antalyai edzőtáborra ugyanis kedden be kéne fizetni a pénzt. 

A befektetőjelölttel november 16-án kötött előszerződést a Vasas, ettől január 16-ig állhatott volna el anyagi következmények nélkül a luxemburgi bejegyzésű svájci-olasz cégcsoport. Nem állt el, sőt, a múlt hét végén a Fáy utcába küldte megbízottját, Adriano Coppát, aki - szemben az elmúlt másfél év befektetőjelöltjeivel - még a sajtónak is nyilatkozott, kész tényként beszélve a Vasas megvételéről. A reménybeli tulajdonos nevét ugyanakkor még mindig nem lehet tudni, pedig az általa delegált szakmai stáb már átvette a csapat irányítását.

Jóllehet Markovits László klubelnök korábban január 15-re ígérte a szerződés aláírását, ezt a határidőt most eltolták egy hónappal. Markovits szerint azonban történtek olyan lépések, amelyek "visszafordíthatatlanná teszik a közeledési folyamatot".

"Legalábbis nagyon remélem" - fogalmazott hétfőn már óvatosabban a klubelnök, mint a múlt héten.

- Ezek szerint van esély rá, hogy mégsem születik megállapodás?
- Erre sajnos határozott igennel kell válaszolnom, de még mindig jóval nagyobb a sansza annak, hogy egy hónapon belül pecsét és aláírás kerül a szerződésre.

- Jelenleg milyen összegekkel és milyen jogi konstrukcióban finanszírozza a majdani befektető a csapatot? Úgy hírlik, fizeti Giovanni Dellacasa vezetőedzőt, a segítőjét és Mauro Bressan sportigazgatót, valamint állja az új játékosok igazolását is.
- A finanszírozás formája egyelőre a támogatás, és több tízmillió forintról van szó.

- Érkezett már egyetlen forint a befektetőktől?
- Még nem, és nagyon kellene már, mert lefoglaltuk az antalyai edzőtábort a csapatnak, január 25-én utaznánk, s holnap át kell utalnunk az összeget, különben meghiúsul a dolog. Azaz számoljuk a perceket. Mi a saját forrásainkból nem terveztünk törökországi edzőtábort, nem engedhetjük meg magunknak ezt a luxust, ehhez az új tulajdonos ragaszkodott.

- Aki még nem tulajdonos. De akkor ki vagy mi a státusa? Mire kötelezi őt az a megállapodás, ami még nem szerződés, de már több, mint előszerződés?
- Ha visszakozna, és eltűnne a ködben, akkor több tízmillió forintos kártérítést kellene fizetnie nekünk.

- Az edzőknek még nem kellett volna fizetniük?
- Nem, mert ők január elsejétől dolgoznak, s a bérük legkésőbb február 15-ig lesz esedékes. De azt már az új tulajdonosok állják.

- Miért vizsgálja most a BDO nevű könyvvizsgáló cég a 2009. novemberi és decemberi számlákat?
- Mert ezt kérte a befektető. Általában mindig az év vége a legizgalmasabb pénzügyi szempontból. Egyébként már eddig is költöttek a Vasasra a luxemburgiak, a BDO által elkészített, 37 oldalas átvilágítás is több millió forintba került, azt ők kérték és finanszírozták. Tehát még mindig nincs okom arra, hogy kételkedjek a szavuk hitelességében.