Vágólapra másolva!
Kialakult a negyeddöntő párosítása az Afrika-kupán, ahol eddig elmaradtak a nagy szenzációk: a csoportkörben többé-kevésbé a papírforma érvényesült. A torna színvonala azonban alacsonyabb a vártnál, és az afrikai labdarúgással kapcsolatos ábrándokkal is végképp le kell számolni.

Az Afrika-kupáról korábban nagyon sokan mondták, hogy a torna azért népszerű az európai nézők számára, mert az ottani válogatottak sokkal támadóbban futballoznak, kevésbé köti őket a taktika. Az utóbbi években azonban ez már egyre kevésbé igaz, más kérdés, hogy az idei sorozat nyitómérkőzése még a hőskort idézte: a házigazda Angola hiába vezetett 4-0-ra Mali ellen, a végeredmény 4-4 lett. Ugyanebben a csoportban azonban olyan mérkőzést is játszottak, amely megmutatta, hogy már Afrikában is az eredmény a legfontosabb.

Kísértett az Ausztria-NSZK

Az eredmények alakulása miatt Algéria és Angola találkozóján mind a két válogatottnak tökéletes eredmény volt a döntetlen. Ennek megfelelően a 90 perc nagy része eseménytelenül telt, amint a csapatok megtudták, hogy a másik mérkőzésen Mali vezet, és így egy döntetlennel mindketten továbbjutók, nem erőltették a támadásokat. A találkozó kísértetiesen emlékeztetett az 1982-es vb-mérkőzésre, amikor az NSZK és Ausztria játszott biztosra: akkor a nyugatnémetek 1-0-s győzelme azt jelentette, hogy a két csapat együtt jutott tovább, a szenvedő fél pedig éppen Algéria volt.

Algéria és Angola döntetlenje azt jelentette, hogy az előzetesen titkos esélyesnek tartott Mali kiesett, eddig ez a torna legnagyobb meglepetése. Persze sejteni lehetett, hogy a házigazda Angola továbbjutása esetén vagy a vb-résztvevő Algériának vagy Malinak búcsúznia kell, azonban játékerő alapján inkább a mali együttes tűnt jobbnak. A kudarc következményeként a csapat sztárja, Frédéric Kanouté rögtön lemondta a válogatottságot. A Sevilla 32 éves csatárának döntésében valószínűleg az is közrejátszott, hogy Algéria ellen meglepetésre csak a kispadon kapott helyet.

Kamerunnál a védelem, Ghánánál a középpálya a gyenge pont

A favoritok közül eddig Egyiptom nyújtotta a legmeggyőzőbb teljesítményt. Egyedüliként megnyerte mindhárom találkozóját, és a játékosokban láthatóan nagy a bizonyítási vágy az elbukott vb-selejtezők után. A negyeddöntőben azonban már nehezebb dolguk lesz Ahmed Hasszánéknak, hiszen a legjobb négy közé jutásért Kamerun lesz az ellenfelük. Samuel Eto'o és társai eddig meglepően gyengén játszanak, elsősorban a védelemben akadnak problémáik, ahol a veterán Rigobert Songon bizony nagyon meglátszik a kor. A középhátvéd az utolsó, Tunézia ellen csoportmeccsen kimaradt a kezdő tizenegyből, de ez sem segített a csapat védekezésén, mert így is két gólt kaptak a kameruniak.

Elefántcsontpartnak és Ghánának eddig nem kellett sokat mutatnia, hiszen Togo kizárásával csoportjukban csak Burkina Faso maradt ellenfélnek. A ghánaiak számára nagy érvágást jelenthet Michael Essien sérülése, miután a középpályáról amúgy is hiányzik a korábban alapembernek számító Stephen Appiah és Sulley Muntari. A csapat még Burkina Fasóval is alaposan megszenvedett, így a folytatásban Angola kis szerencsével és a közönség támogatásával akár ki is verheti Ghánát. Nigéria viszont nagyot javult az első, Egyiptom elleni vereséget követően, ráadásul a címvédővel a torna eddig legszínvonalasabb találkozóját játszotta. Amennyiben a nigériaiak Zambiát legyőzve bejutnak az elődöntőbe, úgy a szakvezető, Shaibu Amodu is állása is megmarad.

Kapuk nélkül nehéz edzeni

Sok szövetségi kapitány panaszkodik, hogy a nem megfelelő körülmények egyre nagyobb problémát jelentenek a játékosoknak, akik Európában tökéletes pályákhoz, ideális edzéslehetőségekhez szoktak. Malawi hivatalosan is tiltakozott, hogy az Angola elleni találkozót megelőzően nem tréningezhetett a luandai stadionban, míg a ghánaiak ugyan edzhettek ott, de a stadionból hiányoztak a kapuk.

"Labdarúgóként szükségünk van a megfelelő táplálkozásra és a jó edzéskörülményekre, de ez Afrikában nem mindig elérhető. Számomra ez nem probléma, mert én Kamerunban nőttem fel, és hozzászoktam ehhez, de a Franciaországban született és mindig is Európában szerepelt társaimnak már sokkal nehezebb a dolguk" - mondta a kameruniak középpályása, Geremi.

A negyeddöntő párosítása:
Angola - Ghána
Elefántcsontpart - Algéria
Egyiptom - Kamerun
Zambia - Nigéria

www.global-soccer.eu