Vágólapra másolva!
Az ezredforduló egyik sztárcsapatának számító Lazio jelenleg kieső helyen áll az olasz bajnokságban, amiért a szurkolók elsősorban az elnök-tulajdonost, Claudio Lotitót okolják, elfelejtve, hogy nem is olyan régen ő mentette meg a klubot. Lotito bosszúvágya azonban komoly károkat okozott a csapatnak, az ultrák indulatai pedig már annyira elszabadultak,  hogy az elnököt nemrégiben úgy kellett kimenekíteni a díszpáholyból.

A Lazio a kilencvenes évek végén sztárcsapatnak számított Európában, Sven-Göran Eriksson edzővel a rómaiak 1999-ben KEK-et nyertek, egy évvel később bajnokságban is a csúcsra értek, és rendszeresen ott voltak a Bajnokok Ligájában is. A klub tulajdonosa, Sergio Cragnotti nem sajnálta a pénzt a cél érdekében, kirívóan magas összegekért olyan sztárokat igazolt, mint Christian Vieri, Juan Sebastián Verón, Claudio López vagy Hernán Crespo - utóbbit akkor világrekordnak számító 52 millió euróért.

A nagy költekezésnek azonban meglett a böjtje, hiszen az egyesület 2003-ra csődbe jutott (még úgy is, hogy 2002 nyarán 66 millió euró bevétele volt Crespo és Alessandro Nesta eladásából), adóssága több mint 200 millió eurót tett ki, és Cragnotti gazdasági bűncselekmények miatt börtönbe került.

Költségcsökkentés pozitív hatásokkal

Az új elnök és egyben tulajdonos, Claudio Lotito rövid idő alatt rendezte a sorokat a költségek drasztikus lefaragásával. Lotito fizetési sapkát vezetett be, és igyekezett viszonylag olcsón igazolni: 2004 nyarát követően négy éven keresztül egyetlen játékosért sem fizetett hétmillió eurónál többet. A legdrágább szerzemény a 2006-ban megvett csatár, Stephen Makinwa volt (6,3 millió). Noha a csapat nem maradt ki az olasz bundabotrányból, és a 2006-2007-es szezont hárompontos büntetéssel kezdte, de így is sikerült odaérnie a dobogóra, ami azt jelentette, hogy három év után ismét a BL-ben indulhatott. Ennek ellenére a klubvezetőség továbbra is nagyon ügyelt arra, hogy ne költekezze túl magát, aminek viszont az lett az eredménye, hogy a csapat már a csoportkörben kiesett a Bajnokok Ligájából, és a bajnokságban is csak 12. lett.

Lotito mintha csak ekkor kapott volna észbe, és 2008 nyarán 20 millió eurót költött a piacon, márpedig ilyen mértékű játékosvásárlásra utoljára a 2001-ben volt példa a klubnál. Ennek ellenére a bajnokságban továbbra is csak a középmezőnyben szerepelt a Lazio, a legutóbbi idényben tizedik lett a Serie A-ban, az Olasz Kupát viszont sikerült megnyernie.

A sikeredző, Delio Rossi azonban a diadal után elhagyta a klubot, és döntését azzal indokolta, hogy nem tud együtt dolgozni Lotitóval. Az új szakvezető Davide Ballardini első tétmeccsén a csapat megnyerte az Olasz Szuperkupát az Internazionale ellen, majd az első két bajnokiján is győzött, de innentől kezdve a Lazio eredményei folyamatosan romlottak.

Az elnök kérésére mellőzték a két legjobb játékost

Ballardini dolgát persze nem könnyítette meg, hogy Lotito miatt két kulcsjátékosára sem számíthatott. Az argentin középpályás, Cristián Ledesma, valamint a macedón csatár, Goran Pandev egyaránt pénzügyi vitába keveredett az elnökkel (a szerződésük meghosszabbításáról szóló tárgyalásokon mindketten fizetésemelést kértek), mire Lotito a tartalékok közé száműzte őket. Nélkülük és komoly erősítés híján pedig a gárda nem tudta hozni az eredményeket, ráadásul az olasz liga Pandevnek adott igazat, aki januárban ingyen távozott, és azóta remekel az Interben. Ledesma esetében viszont ugyanez a bizottság a Lazio javára döntött, így az argentin továbbra is a rómaiak játékosa, ám Ballardini a nehéz helyzet ellenére sem küldheti őt pályára.

Forrás: AFP
Pandevet ma már az Inter-szurkolók buzdítják

A csapat pedig szenved: hiába érkezett januárban Sergio Floccari, Thomas Hitzlsperger, André Dias és Giuseppe Biava, és kerültek be mindannyian a kezdő tizenegybe a legutóbbi fordulóban a Catania ellen, a rómaiak kikaptak. A Lazio öt forduló óta nyeretlen, kieső helyen áll, így nem meglepő, hogy az olasz sajtóban folyamatosan tartják magukat a Ballardini menesztéséről szóló hírek. A Corriere dello Sport azt is tudni véli, hogy Lotito első számú kiszemeltje az az Edy Reja, aki jelenleg a horvát Hajduk Splitnél dolgozik, de korábban a Napolinál ért el sikereket. Ha őt nem sikerül hazacsábítani Horvátországból, akkor a jelenleg csapat nélküli Luigi Cagni lehet a befutó.

Célkeresztben az egykori megmentő

A fentiek ismeretében aligha véletlen, hogy a klub szurkolói nem a játékosokat vagy az edzőt, hanem az elnököt okolják a csapat vesszőfutásáért. Úgy vélik, Pandev és Ledesma esetében személyes bosszúvágya miatt járt rosszul a klub (az argentinért januárban az Inter tízmillió eurót fizetett volna, ám Lotito nem ment bele az üzletbe). A Lazio első számú ultracsoportja, az Irriducibili rendszeresen Lotitót gyalázó nótákat énekel, és a legutóbbi, Catania elleni mérkőzésen az elnököt úgy kellett kimenekíteni a díszpáholyból.

Forrás: AFP

Az ultrák a legjobban annak örülnének, ha Lotito eladná az egyesületet, azonban az elnök határozottan cáfolta, hogy ez lenne a terve. "A Lazio nem eladó. Én rendelkezem a klub részvényeinek 67 százalékával, és eszem ágában sincsen feladni. Nem fogom eladni az egyesületet" - nyilatkozta Lotito, aki korábban többször is hangoztatta, hogy az amerikai profi sportligák mintájára a Serie A-ban is be kellene vezetni a fizetési sapkát.

A tulajdonosváltás már csak azért sem lenne egyszerű, mert a Lazio egyike annak a három olasz klubnak, amelynek részvényeit jegyzik a tőzsdén. Az elmúlt években csak egyetlen komoly kísérlet történt arra, hogy megvegyék a klubot, és annak magyar vonatkozásai is voltak. 2008 nyarán az olasz rendőrség tíz személy ellen adott ki elfogatóparancsot, és a körözöttek között ott volt a Lazio egykori kiváló csatára, Giorgio Chinaglia is, aki korábban azt állította, hogy a magyar gyógyszergyár, a Richter Gedeon nevében szeretné megvenni az egyesületet. A cég persze cáfolta a dolgot, mire Chinaglia az Investkredit nevű bankot nevezte meg befektetőként, de végül kiderült, hogy tulajdonképpen a Casalesi család, azaz a maffia megbízásából dolgozott.

www.global-soccer.eu