Vágólapra másolva!
35 percen át mintha a pályán sem lett volna Milánóban a Manchester United  a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első mérkőzésén, a végén mégis az angol futballcsapat örülhetett, miután Wayne Rooney duplájának köszönhetően 3-2-re verte az AC Milan együttesét. A nap másik mérkőzésén a Lyon 1-0-ra győzött a Real Madrid ellen.

Eredmény, BL-nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
AC Milan (olasz) - Manchester United (angol) 2-3 (1-1)
Milánó
v.: Benquerenca (portugál)
Milan: Dida - Bonera, Nesta, Thiago Silva, Antonini (Favalli, 38.) - Beckham (Seedorf, 72.), Pirlo, Ambrosini - Pato, Huntelaar (Inzaghi, 77.), Ronaldinho
MU: Van der Sar - Rafael (Brown 91.), R. Ferdinand, Evans, Evra - Nani (Valencia, 64.), Fletcher, Carrick, Scholes, Park - Rooney
gól: Ronaldinho (3.), Seedorf (85.), illetve Scholes (36.), Rooney (66., 74.)
sárga lap: Ronaldinho (93.), illetve Rooney (44.), Carrick (63.)
piros lap: Carrick (94.)

A nyolcaddöntők keddi játéknapján a tavalyi döntős Manchester United az AC Milan otthonában lép pályára. A hazaiaknál egyedül Borriello nem épült fel, helyette Huntelaar kezdett, a másik oldalon Vidi és Giggs a nagy hiányzó, míg a jobb oldalon se Neville, se Brown nem kezdett, Sir Alex Ferguson végül Rafael da Silvának szavazott bizalmat.

A Manchester United kezdte a mérkőzést, de a harmadik percben a Milan máris megszerezte a vezetést. Evra szabálytalanságát követően Beckham ívelt középre egy szabadrúgást, a jobbról jövő labdát Evra sután próbálta kitessékelni a 16-oson belülről, így Ronaldinho helyzetbe került, lövése Carricken irányt változtatva a kapu közepébe pattant (1-0).

Marcello Lippi a mérkőzés előtt úgy nyilatkozott, az 1-0-s eredmény diadal lenne a Milannak, ám a hazai együttes nem akart ennyivel megelédeni. A 7. percben ismét Ronaldinho villant, egy gyors lövőcsel után Rio Ferdinand mellől tüzelt, Van der Sar védett. Tíz perc alatt kiderült, Rafael nem a legjobb megoldás a jobbhátvéd szerepére, mert Antonini is bolondot csinált azon az oldalon a védőkből, lövése már "bekkesre" sikeredett, elment a jobb kapufa mellett.

Az angol védelem botladozását a gyorslábú Milan-csatárok kihasználhatták volna, a 18. percben Ronaldinho mozdulatsorát Ferdinand nem tudta követni, de hiába rúgta bokán a brazilt, elmaradt a szabadrúgás. A másik oldalon Ronney 16 méteres lövése centikkel kerülte el a bal sarkot.

Tízpercnyi kiegyenlített játék után Ferdinand gondolta úgy, ideje labdát ajándékozni az ellenfélnek, Huntelaar azonban nem tudott élni az alkalommal, lövését blokkolták. A 34. percben a meccs legnagyobb helyzetét is kihagyta a Milan, ezúttal a középpályán elveszített labdával Huntelaar léphetet ki, de 16 méterről nem találta el a kaput.

Forrás: AFP

A 36. percben váratlanul egyenlített a Manchester United, Fletcher jobbról az alapvonal közeléből lőtt középre, az érkező Scholes 8 méterről jobbal lyukat rúgott, de a labda a bal térdére pattanva a jobb kapufa érintésével a hálóba vágódott (1-1). Öt perc múlva ismét Ronaldinho villant, három ember közül kihozta a labdát, majd 24 méterről kemény lövést eresztett meg, Van der Sar csak öklözni tudott, a védők pedig kétségbeesetten szabadítottak fel.

A félidő utolsó említésre méltó helyzetét a Milan jegyezte, a 43. percben Beckham 33 méteres szabadrúgása szállt a kapu fölé.

Nyílt sisakos játékkal kezdődött a második félidő, alaposan egymásnak estek a csapatok, az első nagy felhördülést a Milan okozta. Az 53. percben Pirlo úgy negyven méterről tűzött rá egy szabadrúgást, Van der Sarnak nagyot kellett tornáznia, hogy ne férjen be a jobb felsőbe. Az 56. percben ismét Pirlo akciózott, begyötört egy labdát, amelyről Pato alig maradt csak le.

Többet tett a Milan a második gólért, a 60. percben Ronaldinho ívelt, Van der Sar ismét a helyén volt. Három perccel később Rooney küzdötte be magát az olaszok 16-osán belülre, gyenge lövése Dida kezében halt el. Egy kőkemény belépő után talán a második sárgáját is megkaphatta volna Rooney, de pályán maradhatott, és ha már így történt, fejelt is egy gólt. A csereként frissen beállt Valencia iramodott el a jobb oldalon, pompás beadására Rooney emelkedett a legmagasabbra és bólintott a bal sarokba (1-2).

Forrás: AFP

A 74. percben ismét Rooney villant, Fletcher bal oldali beadására csodálatosan mozdult, Nesta és Thiago Silva kővé dermedve nézte, ahogy a csatár 6 méterről a kapuba fejelt (1-3). Minden mindegy alapon a 77. percben érkezett Inzaghi is, ám a gólt nem ő, hanem egy másik cserejátékos, Seedorf szerezte, aki a 85. percben sarokkal vette be Van der Sar kapuját (2-3). Egy perc múlva Inzaghi lőtt 16 méterről, de nem találta el a kaput.

A 90. percben még Ambrosini játszotta magát tisztára, de végül lövése egy védőről szögletre pattant. A beívelt labdát Nesta ziccerből csúnyán mellé fejelte.

A 3-2-es manchesteri siker nem sok jót ígér a Milannak a március 10-i, angliai visszavágóra, igaz, az első félidőben mutatott 35 percnyi parádés játékkal az Old Traffordon is lehet keresnivalója.

Eredmény, BL-nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
Olympique Lyon (francia) - Real Madrid (spanyol) 1-0 (0-0)
Lyon, Stade Gerland
v.: Atkinson (angol)
Lyon: Lloris - Réveillere, Cris, Boumsong, Cissokho - Toulalan, Makoun - Govou, Pjanic (Källström, 78.), Delgado (Bastos, 89.) - Lisandro (Gomis, 81.)
Real Madrid: Casillas - Arbeloa, Sergio Ramos, Raúl Albiol, Marcelo (Garay, 46.) - Granero, Xabi Alonso, M. Diarra - C. Ronaldo, Kaká, Higuaín (Benzema, 64.)
gól: Makoun (47.)

A nap másik mérkőzésén a Lyon a Real Madridot fogadja, a hazaiaknál ott volt a kezdőcsapatban az egymérkőzéses eltiltását letöltő Makoun, spanyol részről viszont csak a kispadon kapott helyet a nyáron Lyonból Madridba szerződő Benzema.

Az első félidő nyomasztó Lyon-fölényben telt el, de hiába dolgozott ki számtalan helyzetet a hazai együttes, képtelen voltak betalálni Casillas kapujába. Govou kétszer, Lisandro Lopez egyszer hibázott, Boumsong egy szögletet követően fejelt a léc fölé. A legnagyobb lehetőség azonban Delgado lábában volt, aki 23 méterről, kapásból bődületesen megdöngette a jobb kapufát.

A második félidőt góllal kezdte a Lyon, Makoun használta ki, hogy újra pályán lehet, kicsit vezetgette a labdát, majd az ötösön ácsorgó Casillas felett 25 méterről hatalmas gólt ragasztott a bal pipába (1-0). Aztán Casillas adta el a labdát, de Lisandro Lopez némi forgolódás után 18 méterről elvétette a célt.

A másik oldalon Cristiano Ronaldo veszélyeztetett, de Lloris bravúrral ütötte szögletre az amúgy is kapu mellé tartó labdát. Aztán Govou veszélyes beadását az ötösről indítást érően vágták ki a védők, Higuain az ötösig száguldott vele, de emelését Lloris kifutva bravúrral védte.

A végeredmény 1-0 lett, vereségével a Real Madrid még bizakodhat a hazai visszavágó előtt.