Vágólapra másolva!
A Sport Állandó Választott Bíróság két ügyben is az Újpestnek adott igazat a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) szemben.

Az Újpest FC honlapjának csütörtöki híre szerint a 2008/2009-es szezon 30. fordulójában, 2009. május 29-én lejátszott Újpest-Fehérvár bajnokin történt szurkolói rendzavarások miatt lefolytatott fegyelmi eljárás határozatait a bíróság megváltoztatta, és az eljárást megszüntette. Így az ügyben eddig született valamennyi - a zárt kapus büntetést elrendelő és a kétmillió forint pénzbüntetést alkalmazó - határozat a hatályát vesztette.

A bíróság szerint az MLSZ megsértette a fegyelmi szabályzatban "az eljárás lefolytatására nyitva álló 5 napos jogvesztő határidőt, ezért az ügyben eddig született valamennyi határozat sérti az MLSZ fegyelmi szabályzatát". Ez azt jelenti, hogy tavaly nyáron jogellenesen kötelezték az Újpestet arra, hogy a 2. fordulóban zárt kapuk mögött rendezze a Kecskemét elleni mérkőzését.

Az Újpest-Fehérvár bajnokin a lefújását követően a hazaiaktól Mario Bozic, míg a vendégektől Goran Vujovic összeverekedett, a játékvezető mindkettőjüket kiállította. A Fehérvár védője, Marko Andic próbált közbeavatkozni, amikor egy sárga mellényben szolgálatot teljesítő rendező felpofozta és ellökte őt. Az újpesti közönség ezután a pályára rohant, majd a vendégszurkolókra támadt, de a rendőrség visszaszorította a tömeget. Ezt követően a biztonsági emberek szinte kiverték a szektorból a fehérváriakat.

Az Újpest-Fehérvár bajnokin történt szurkolói rendzavarás:


Az MLSZ büntetése után az Újpest arra hivatkozva fellebbezett a határozat ellen, hogy a szövetség nem várta meg az írásos rendőrségi jelentést és videofelvételt, ennek hiányában pedig nem dönthetett volna az ügyben. A fellebbviteli bizottság ezt elutasította, ezt követően fordult a klub a Sport Állandó Választott Bíróságához.

Egy másik ügyben is helyt adott a bíróság az Újpest FC kereseti kérelmének: a 2009. október 30-án lejátszott Debrecen-Újpest FC bajnokival kapcsolatban kiszabott 300 ezer forint pénzbüntetést is megváltoztatta, s a lila-fehér klubot felmentette a fegyelmi vétség elkövetésének vádja alól. A bíróság egyelőre szóban hirdette ki az ítéleteket.

Forrás: MTI

Az Újpest FC honlapja szerint a zárt kapus mérkőzés súlyos anyagi és erkölcsi kárt okozott a klubnak és a szurkolóknak. Hogy a megnyert pereket miként érvényesíti az Újpest az MLSZ-szel szemben - újabb perrel, kártérítési igénnyel vagy közös megegyezéssel -, arról csak akkor döntenek a fővárosi klubnál, miután megkapták az írásos határozatot - tájékoztatta az [origo]-t Nemes Károly, az Újpest FC kommunikációs igazgatója.

Az MLSZ csak akkor kíván nyilatkozni az ügyről és annak további menetéről, miután kézhez kapta az írásos ítéletet.