Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája árnyékából kilépni készülő Európa Liga tavaszi felvonása remek meccsekkel indult, a Rubin-Hapoel párharc kivételével az összes találkozó szoros végeredménnyel zárult, úgyhogy garantált az izgalom a visszavágókon is. Az alábbiakban megmutatjuk mind a 15 csütörtöki meccs összefoglalóját, nézze meg Gera Zoltán találatát, Mirko Vucinic remek csavarását, Hatem Ben Arfa alapvonalról szerzett gólját, vagy a Valencia-kapus és a Standard-védők bénázását!

Gera Zoltán igazi Európa Liga-specialista lett, hiszen a Fulham utolsó három nemzetközi kupameccsén egyaránt gólt szerzett. A címvédő Sahtar ellen ráadásul a gólt megtoldotta egy pazar, sarkazós gólpasszal is, igaz, ahhoz hogy ebből az átadásból gólpassz legyen, kellett Bobby Zamora szenzációs, felsősarkos bombája is.


Szintén magyar érdekeltségű hőse volt a Bruges-Valencia meccsnek is, amelyen a győztes gólt a korábban Tatabányán és Debrecenben is megfordult Dorge Rostand Kouemaha szerezte, bár a 19 méteres lövését elég csúnyán bevédte Moyá kapus.


Nem Dzsudzsák Balázson múlt, hogy a PSV nem ért el legalább döntetlen Hamburgban, a magyar szélső legalább három pazar beadással lepte meg a társakat, de a többiek eltékozolták a helyzeteket. A HSV egy büntetővel végül egygólos előnyt szerzett, de a visszavágón ezt simán ledolgozhatják az eindhoveniek.


A játéknap rangadóját Amszterdamban játszották, ahol a négyszeres BEK/BL-győztes a legrangosabb sorozatban kétszer csúcsra ért Juventust fogadta, és bár a vezetést a hazaiak szerezték meg, az olaszok a Del Piero, Amauri tandem vezérletével fordítottak, és kedvező helyzetből várhatják a torinói meccset.


Az elmúlt hetekben megállíthatatlannak tűnt a Roma, és a Farkasok a Panathinaikosz ellen is jól álltak egészen a hajráig (Vucinic Vincze Ottót idéző gólja egészen látványosra sikerült), de a görögök Hrisztodopulosz és Djibril Cissé góljaival fordítottak, és ezzel két legyet ütöttek egy csapásra: előnyt szereztek a visszavágóra és véget vetettek a Roma húszmeccses veretlenségi sorozatának.


Szintén öt gólt hozott a Standard Liege-Salzburg összecsapás, amelyen a vendégek már két góllal is vezettek, de a belgák a duplázó Axel Witsel vezetésével felálltak a padlóról, és kicsikarták a győzelmet. Az öt gól közül külön felhívánk a figyelmet a második Salzburg-találara, amely előtt a furcsán pörgő labda nagyon becsapta az egyik hazai védőt, valamint a Standard második góljára, amelynél Camargo brutális erővel találta el a labdát.






Két Benfica-gólt láthattak a nézők Berlinben, a Hertha mégis reménykedhet, Javi García ugyanis a saját kapuját vette be, így a bajnokságban sereghajtó német csapat egy lisszaboni bravúrral még jegyet válthat a nyolcaddöntőre.


A BL-ből meglepetésre kiesett Liverpool a szintén az elitsorozatból érkező Unirea Urziceni ellen sokáig csak helyzetekig jutott, aztán a 81. percben N'Gog megszerezte az angolok gólját, de a román bajnok helyzete közel sem reménytelen.


Hiába szerezte Reyes a játéknap egyik legszebb gólját, az Atlético nem tudott előnyt szerezni a visszavágóra, a Galatasaray ugyanis szívós ellenfélnek bizonyult.


Egy másik hazai csapat, az Athletic Bilbao is csak döntetlenre volt képes, a Juhász Rolanddal felálló Anderlecht így jó esélyekkel várhatja a brüsszeli felvonást. A meccs után egyébként lezajlott egy harmadik félidő is, a spanyol csapat szimpatizánsai megtámadták a belga drukkereket, akik a pályára menekültek, a rendőrök öt huligánt vettek őrizetbe a balhé után.

Képek a balhéról:


A Marseille már az első meccsen hatalmas lépést tett a továbbjutást felé, mivel 3-1-re nyert Koppenhágában, a franciák góljai közül a második igazi mestermunka volt, Ben Arfa ugyanis majdnem az alapvonalról lepte meg a hazaiak kapusát.


A legsimább meccset Tatárföldön játszották, a BL-ből érkező Rubin Kazany ugyanis 3-0-val küldte haza az izraeli Hapoelt.


Jóval kiegyenlítettebb csatát vívott egymással a Lille és a Fenerbahce, és hiába lőtte a meccs gólját vagy 35 méterről a törököket erősítő Vederson, a franciák 2-1-es sikerével zárult a találkozó.


Két Grafite-gólra két gyönyörű találattal felelt a Villarreal, Marcos Senna szabadrúgásból, Ruben pedig akcióból lőtt a bal felsőbe, de mivel a spanyolok voltak otthon, a német bajnok örülhet jobban a döntetlennek.


A Werder Bremennek sem kell lemondania még a továbbjutásról, annak ellenére sem, hogy 1-0-ra kikapott Janssen bombagólja miatt a holland Twente pályáján.