Vágólapra másolva!
Továbbra sem biztos, hogy a Premier League 2009-2010-es idényét 20 csapat fejezi be, hiszen könnyen lehet, hogy a sereghajtó Portsmouth már a jövő héten megszűnik. Az egyesület adóssága közel 60 millió font, ebben a szezonban már négy tulajdonosa volt, és most már egy újabb váltás is kevés lehet a megmeneküléshez.

A gazdasági világválság hatása a nemzetközi labdarúgásban is érezhető. A januári átigazolási időszakban a klubok a korábbiaknál jóval kevesebbet költöttek, és több patinás egyesület is jelentős adóssággal küzd.

Ám amíg a Liverpool vagy a Manchester United csak a bankoknak tartozik, addig Portsmouth - korábbi átigazolások után - más kluboknak, illetve az adóhatóságnak is, utóbbi pedig kevésbé türelmes, mint a pénzintézetek.

Négy tulajdonos fél év alatt

Pedig alig másfél évvel ezelőtt még rendben mentek a dolgok a Fratton Parkban: a csapat 2008-ban megnyerte az FA-kupát, így elindulhatott az UEFA-kupában. A diadalnak azonban súlyos ára volt, hiszen a győztes keret tagjai csillagászati összegekért érkeztek: a 2007-2008-as idényben a Pompey 52 millió eurót adott ki játékosvásárlásra, és az újonnan érkezett sztárok fizetése sem volt alacsony. Alig fél év múlva már mindez éreztette is a negatív hatását, gyorsan megkezdték tehát a keret kiárusítását, de a pénzügyi spirálból már nem tudtak kikeveredni. Az egyre kilátástalanabb gazdasági helyzeten a tulajdonosváltás sem segített - pedig abból volt néhány az elmúlt bő fél évben.

Az első még augusztusban, amikor a 2006 óta tulajdonos Alexandre Gaydamaktól egy arab üzletember, Szulajman al-Fahim vette meg a klubot. Közvetlenül azelőtt, hogy Gaydamak megegyezett volna vele, egy másik konzorcium is bejelentkezett a Portsmouth-ért, amely október 5-én megszerezte Al-Fahimtól az egyesület részvényeinek 90 százalékát. A Falcondrone nevű cégcsoportot szintén egy arab üzletember, bizonyos Ali al-Faradzs irányította, de túl sok pénzt ő sem fektetett az üzletbe, amit jól bizonyít, hogy a focisták az októberi fizetésüket csak hónapos késéssel kapták meg. Miközben a csapat új edzővel, Avraam Granttal küzdött a bennmaradásért, a fennálló tartozások miatt a liga kizárta az átigazolásokból a Portsmouth-t, pénz pedig továbbra sem volt, a fizetések decemberben és januárban is késtek.

Forrás: AFP/Olly Greenwood

A helyzet később tovább romlott: december 23-án az angol adóhatóság keresetet nyújtott be az egyesülettel szemben, majd január 5-én a Premier League vezetői bejelentették, hogy a televíziós jogdíjakból a Portsmouth-nak járó pénzt közvetlenül azon egyesületek között osztja fel, amelyeknek a Pompey tartozik (ilyen például a Chelsea, a Tottenham Hotspur és a Watford is). Január 26-án feloldották az átigazolási embargót, így Yoanes Kaboul és Mike Williamson eladásából hétmillió euró befolyt a kasszába, és a klub erősíthetett is, természetesen csak olyan játékosokkal, akikért nem kellett fizetnie (így érkezett Ricardo Rocha, Dusko Tosic és Quincy Owusu-Abeyie).

Februárban már a negyedik tulajdonos szembesült a gondokkal: az elnök immár a nepáli Balram Chainrai. Ő korábban kölcsönt adott Al-Faradzsnak, aki ezt nem tudta ezt visszafizetni, így a klub többségi tulajdonjoga Chainraira szállt.

A kizárás komolytalanná tenné a Premier League-et

Február 10-én a bíróság haladékot adott az egyesületnek, hogy kiegyenlítse az adóhivatal felé fennálló 12,1 millió fontos tartozását. A Portsmouth-nak a március 1-i meghallgatáson bizonyítania kellene, hogy képes záros határidőn belül befizetni a pénzt, mert ha nem így történik, akkor felszámolóbiztost rendelnek ki, és a klubot elárverezik - ami egyet jelentene a bajnokságtól való visszalépéssel.

Ez utóbbi fejlemény sokak számára elképzelhetetlen Angliában, pedig immár igen csak valós lehetőségnek számít. A Portsmouth kizárása azt jelentené, hogy a csapat eddigi eredményeit törölnék, ami a Premier League komolyságát kérdőjelezné meg. Azok a csapatok, amelyek ellen a Pompey eddig pontot szerzett, jól járnának: a Liverpool például vélhetően nem bánná mindezt, hiszen - ellentétben a többi éllovassal - kikapott David Jameséktől.

Hasonló eset történt Belgiumban is, ahol az Excelsior Mouscron decemberben ment csődbe. A tizedik helyen álló klubot a 20. forduló után kizárták, az eredményeit törölték. A Lokeren például hiába verte meg kétszer a mouscroniakat, elveszítette ezt a hat pontot, de három pontot az Anderlecht is. Jellemző, hogy a szituációval a belga szövetség sem nagyon tud mit kezdeni, mert hiába törölték a csapat eredményeit, az ellene szerzett találatok a góllövőlistán továbbra is számítanak, a lokereni David Janczyk tíz góljából négyet így olyan gárda ellen szerzett, amely már nem is szerepel a tabellán.

Nem csoda, hogy a csapatok többségénél azt szeretnék, ha a Portsmouth befejezné a bajnokságot. "A Premier League jó hírneve érdekében a ligának mindent meg kell tennie a Portsmouth megmentése érdekében. A nem megfelelő irányítás miatt meg lehet büntetni egy csapatot, mondjuk pontlevonással, de nem lenne fair, ha a szezon közben zárnák ki. Úgy vélem, létre kellene hozni valamiféle biztonsági alapot azért, hogy a bajnokság komoly maradjon. A szezon végén aztán jöhet a büntetés, ha szükség van rá" - mondta például Arsene Wenger, az Arsenal edzője.

A Portsmouth kérte a ligát, hogy engedélyezzék számára a játékosok eladását az átigazolási időszakon kívül is, de a Premier League erre nemet mondott, így a klub ebből nem remélhet bevételt.

A megmenekülést az ügyvezető igazgató, Peter Storrie szerint egy újabb befektetői csoport színrelépése jelenti, állítása szerint egy dél-afrikai konzorcium hajlandó lenne megvenni az egyesületet. Bonyolítja a helyzetet, hogy a továbbra is tíz százalékos tulajdonrésszel rendelkező Al-Fahim (aki összesen 43 napig volt az egyesület tulajdonosa) a minap kijelentette: részvényeit ingyen odaadja a klub szurkolói szövetségének. Mindez alaposan megnehezítheti a váltást, és március elsejéig kevesebb, mint egy hét van hátra.

www.global-soccer.eu