Vágólapra másolva!
Az Arsenal és a Fiorentina ugyanolyan helyzetből várja a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóit: a 2-1-es idegenbeli vereséget követően mindkét csapat számára egy 1-0-s győzelem is elég lenne a továbbjutáshoz az FC Porto, illetve a Bayern München ellen. A londoniak sikere nem számítana meglepetésnek a portugál csapat ellen, a rossz formában lévő firenzeiektől viszont bravúr lenne a német rivális kiverése.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, keddi visszavágók:
Arsenal (angol) - FC Porto (portugál) 20.45 (tv: Tv2)
Fiorentina (olasz) - Bayern München (német) 20.45 (tv: Digi Sport)

A Fiorentina nincs csúcsformában: Cesare Prandelli csapata a legutóbbi tíz mérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni, márpedig most csak a győzelem ér továbbjutást. A szakember a hét végi, Juventus elleni vereséget követően máris a Bajnokok Ligájára koncentrált, véleménye szerint a Bayern München elleni visszavágó lesz a szezon legfontosabb találkozója.

A lila-fehérek nem számíthatnak az eltiltott Adrian Mutura, valamint az első találkozón kiállított Massimo Gobbira sem, őt a védelem bal oldalán alighanem a brazil Felipe pótolja majd. Prandelli ezzel a húzással szeretné semlegesíteni a Bayern egyik legveszélyesebb játékosát, Arjen Robbent. A középcsatár Alberto Gilardino lesz, mögötte Sztevan Jovetic kap helyet, a két szélen pedig Marco Marchionni és Juan Manuel Vargas.

A szárnyjáték alighanem sorsdöntő lehet a továbbjutás szempontjából, mert a bajoroknál a szélsőhátvédek személye jelent problémát. A hét végi bajnokin ugyanis a fiatal balhátvéd, Diego Contento megsérült, és nem tudja vállalni a játékot, így aztán Louis van Gaalnak nem sok alternatívája maradt a védelemben, mivel Martín Demichelis is kidőlt a sorból. Középen így Holger Badstuber lehet Daniel van Buyten partnere, a balhátvéd pedig minden bizonnyal a horvát Danijel Pranjic lesz, aki idén mindössze 13 percet játszott.

A Fiorentina eddig mindhárom hazai BL-mérkőzését megnyerte, Sébastien Frey szerint képesek arra, hogy kiharcolják a továbbjutást. "A Bayernnek remek képességű játékosai vannak, de csapatként mi jobbak vagyunk" - jelentette ki a francia kapus.

Az Arsenal szintén 2-1-re kapott ki az első mérkőzésen idegenben, ám az Ágyúsok ennek ellenére is favoritnak számítanak a Porto ellen. A portugál együttes ugyanis története során eddig hatszor lépett pályára Londonban, és mindannyiszor vereséget szenvedett - az Emiratesben 2008 novemberében 4-0-ra kapott ki. Ugyanakkor a Porto az egyenes kieséses szakaszban a legutóbbi 24 alkalommal, ha előnyt szerzett hazai pályán, mindig továbbjutott.

A portugálok a hét végi, Olhanense elleni hazai bajnokin több kulcsemberüket is pihentették, Raúl Meireles és Rolando sem játszott. Nem csoda, hogy a BL-re koncentráltak, elvégre a bajnoki címre már csak matematikai esélyük van. Az Arsenal ellenben még a Premier League elsőségére is hajt, és a csapat talán legfontosabb játékosa, Francesc Fabregas ennek lett az áldozata: a Burnley ellen megsérült, és nem tudja vállalni a játékot a Porto ellen. A helyét várhatóan Abou Diaby foglalja el a kezdő tizenegyben.

Forrás: AFP

Ha Almunia gólt kap, az Arsenalnak három gólt kell lőnie a továbbjutáshoz

"Ő a kapitány, a csapat lelke, fantasztikus játékos. Amikor nincs ott a pályán, nagyon megérezzük a hiányát. Ennek ellenére meg vagyok győzödve arról, hogy mindenki száz százalékot kiad majd magából" - nyilatkozta Fabregasról az Arsenal kapusa, Almunia.

A londoniaktól a szintén sérült William Gallas is hiányzik, így a védelem tengelyében megint a veterán Sol Campbell játszik, aki Portóban az angolok gólját szerezte. Megnyugtató lehet viszont az Arsenal hívei számára, hogy a kapuban nem Lukasz Fabianski, hanem Manuel Almunia áll majd: a lengyel kapus ugyanis az első meccsen igen csak bizonytalan volt. A Porto próbálkozott eddig legtöbbször kapura lövéssel a BL csapatai közül: játékosai 115 kísérletből 56-szor találták el a kaput, Almunia tehát nem fog unatkozni.

www.global-soccer.eu