Vágólapra másolva!
Radikális változásokat vezetne be a futballban Louis van Gaal. A Bayern München csapatának vezetőedzője két játékvezetőt plusz videobírót alkalmazna, megszűntetné a bedobásokat és a büntetőket, valamint szorgalmazza a technika használatát a lesek eldöntésénél.

"Őrület, hogy nem használjuk ki a technikát" - mondta Louis van Gaal csapata Fiorentina elleni Bajnokok Ligája-mérkőzése előtt. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szabályalkotói a napokban jelentették ki: nem lesz chippel elátott labda, amelynek segítségével pontosan meg lehet határozni, hogy a labda átment-e a gólvonalon, vagy sem.

Az 58 éves holland szakember szerint egy játékvezető már nem képes átlátni az elmúlt tíz évben rendkívül felgyorsult játékot, és igazságtalannak tartja, hogy büntetők döntsenek a hosszabbításos meccsek végén.

"Bedobások helyett szabadrúgást alkalmaznék, ami látványosabbá tenné a játékot. Ezen kívül két játékvezetőre volna szükség, mindkét térfélen egyre. Más sportokhoz hasonlóan itt is alkalmazhatnánk harmadik bírót, aki monitoron figyelné a játékot. Ugyancsak fontos lenne az emberi hibákat a technika használatával kiváltani a lesek megítélésénél" - sorolta az ötleteit Van Gaal.

A Bayern-tréner szerint a büntetőrúgás intézménye is elavult: "A tizenegyespárbaj lutri. A hosszabbításban mindkét csapatból ötpercenként le kellene hívni egy játékost, egészen addig, míg meg nem születik a győztes gól. Fontos, hogy a jobb csapat nyerjen, és ne a jobb játékosokkal rendelkező, mint most a büntetőknél."

A Bayern a Fiorentina elleni BL-nyolcaddöntő első mérkőzését egy lesgóllal nyerte meg, amiről az edző úgy nyilatkozott: "Ez nem jó így. Talán egy rossz ítélet miatt jutunk majd tovább."