Vágólapra másolva!
Négy mérkőzéssel megkezdődtek a labdarúgó Európa Liga nyolcaddöntői, az odavágók magyar szempontból egyik legérdekesebb mérkőzését Hamburgban játszották, ahol a Juhász Rolanddal felálló Anderlecht 3-1-es vereséget szenvedett. A Liverpool kikapott a Lille otthonában, a Wolfsburg 1-1-et játszott Kazanyban, míg az Atlético 60 percet emberelőnyben játszva nem bírt a Sportinggal.

Eredmény, Európa Liga, nyolcaddöntő, első mérkőzések:
Hamburg (német) - Anderlecht (belga) 3-1 (2-1)
Hamburg
v.: Laurent Duhamel (francia)
Hamburg: Rost - Rincón, Rozehnal, Mathijsen, Aogo - Elia (Trochowski, 78.), Jarolím, Zé Roberto, Jansen - Van Nistelrooy, Petric
Anderlecht: Proto - Gillet, Juhász, Mazuch, Deschacht - Legear, Kouyaté, Biglia, Van Damme, Kanu (Suarez, 77.) - Lukaku
gól: Mathijsen (23.), Van Nistelrooy (40.), Jarolím (76.), illetve Legear (45.)

A hazaiak kezdőcsapatában először kapott lehetőséget Van Nistelrooy, de a legutóbbi, PSV Eindhoven elleni mérkőzéshez képest változásnak számított, hogy a csapatkapitány Jarolím is játékra jelentkezett. Trochowski meglepetésre csak a kispadon foglalt helyet, posztján Elia lépett pályára.

A vendégeknél a védelem tengelyéből természetesen nem hiányozhatott Juhász Roland, Lukaku a hétvégi pihenő után ismét a kezdőcsapatban találta magát, belga részről egyedül a sérült Boussoufa hiányzhott.

Az 5. percben Lukaku szerzett labdát a középpályán, 30 méteres vágta után lőtt, Rost eldőlve védett. Az első negyedórában meglepetésre az Anderlecht tűnt magabiztosabbnak, a hosszú indítások szinte mindig eljutottak Lukakuhoz, csupán a rövidpasszos játékba csúszott hiba, nem is kevés.

Forrás: AFP

A 23. percben is a csetlés-botlás hozta az első Hamburg-helyzetet, Mazuch utolsó emberként lyukat rúgott, ám mire Van Nistelrooy ziccerben kapura fordult volna, Juhász tökéletes ütemben szögletre mentett. A sarokrúgást azonban már nem úszta meg az Anderlecht, a kivágott labdát követően a kapufánál álló védő nem igyekezett túlságosan, így a középpályáról visszatett labda nem találta lesen Mathijsent, aki 10 méterről okosan a jobb alsó sarokba gurított (1-0).

http://rd3.videos.sapo.pt/play?file=http://rd3.videos.sapo.pt/AR00jJOzDuMrdZN27A1k/mov/1


A 30. percben Legear bal oldali szabadrúgását követően Rost öklözött kivetődve. Ritkán jutott el a vendégek kapujáig a Hamburg, de az mindig életveszélyt jelentett. A 34. percben Jansen a 16-os bal oldaláról tálalt Petric elé, aki ballal alig lőtt a jobb kapufa mellé.

A 37. percben Legear jobbról ívelt át az ötös túloldali sarkára, Van Damme okosan letette a labdát, ám Kanu jobbal, majd ballal is az előtte áll bekkbe bombázott.

A 40. percben ismét megvillant a Hamburg: Petric fejesét Elia az ötös és az alapvonal találkozásánál továbbpöckölte Van Nistelrooynak, aki nagyon éles szögből, ballal begyömöszölte a labdát a kapuba Proto és a kapufa mellett (2-0).

http://rd3.videos.sapo.pt/play?file=http://rd3.videos.sapo.pt/1NqDZ6FgS6feZDpfQZNN/mov/1


A félidő utolsó momentuma a vendégeké lett, Rozehnal szabálytalankodott Bigliával, a szabadrúgást Legear pazar muzdulattal, védhetetlenül csavarta a jobb felső sarokba (2-1).

http://rd3.videos.sapo.pt/play?file=http://rd3.videos.sapo.pt/ZdcD1Qr9zsvJSOCpfTSm/mov/1


A második félidőt Jansen és Van Nistelrooy akciója vezette be, de a holland centerezését Proto kivetődve megkaparintotta. Az 56. percben Van Nistelrooy ugyan közelről gólt szerzett, de a játékvezető - helyesen - les miatt nem adta meg a gólt.

Forrás: AFP

A 66. percben Petric vágtázott keresztbe a támadótérfélen, 20 méterről, ballal lőtt, Proto kapus bravúrral védte a középre tartó bombát. A másik oldalon Biglia veszélyeztetett, de Rost mentett. Aztán Petric villanhatott volna is, ám Juhász ziccerben gyönyörűen szerelte.

A 76. percben váratlanul ismét kettőre növelte előnyét a Hamburg, Gillet röviden, középre kifejelt labdáját Jarolím kapásból, 23 méterről a jobb sarokba lőtte (3-1).

http://rd3.videos.sapo.pt/play?file=http://rd3.videos.sapo.pt/IJ3y3uCsRswskr6ZT36J/mov/1


Feléledt a Hamburg, ám a 85. percben majdnem a vendégek szereztek gólt: Lukaku jobb oldali beadását Legear nagy helyzetben a kapu előtt keresztbe ellőtte. Egy perc múlva Van Damme beadását ismét Legear lőtte meg keményen, Rost bravúrral öklözött.

A mérkőzést végül 3-1-re a Hamburg nyerte, de az idegenben szerzett gól miatt izgalmas visszavágó vár a csapatra Brüsszelben.

További eredmények:
Rubin Kazany (orosz) - Wolfsburg (német) 1-1 (1-0)
gól:
Noboa (29.), illetve Misimovic (67.)

Atlético Madrid (spanyol) - Sporting Lisboa (portugál) 0-0
piros lap:
Grimi (31., Sporting), Tonel (89., Sporting)

Lille (francia) - Liverpool (angol) 1-0 (0-0)
gól:
Hazard (84.)