Vágólapra másolva!
Nagy meglepetés lenne, ha a Bajnokok Ligája szerdai nyolcaddöntőiben nem az otthon szereplő csapatok jutnának tovább: a címvédő FC Barcelona Stuttgartban 1-1-es döntetlent ért el, a Girondins Bordeaux pedig 1-0-ra győzött az Olimpiakosz otthonában. Jens Lehmann, a Stuttgart veterán kapusa mégis úgy véli, van némi esélye csapatának a címvédő Barcelona ellen.

Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő, visszavágók, 20.45
FC Barcelona (spanyol) - VfB Stuttgart (német) (az első mérkőzésen: 1-1, tv: Digi Sport)
Girondins Bordeaux (francia) - Olimpiakosz (görög) (1-0, tv: Digi Sport)

"Nagyszerű mérkőzésre számítok. Hiába szól minden a vendéglátók mellett, nem fogunk feltett kézzel bevonulni a pályára" - nyilatkozta a 40 éves Lehmann a Barcelona-Stuttgart mérkőzés előtt. "Természetesen a Barcának jóval komolyabb esélye van a győzelemre, de optimisták vagyunk, ám én nem gondolok arra, hogy kieshetünk, ellenkezőleg - úgy vélem, meglepetést fogunk okozni."

Amennyiben szertefoszlanak Lehmann-nak a továbbjutásról szőtt álmai, úgy könnyen elképzelhető, hogy ez lesz az utolsó nemzetközi fellépése. "Egyelőre nem tudok újat mondani a jövőmmel kapcsolatban. Vannak elképzeléseim, de most csakis erre a meccsre koncentrálok" - tette hozzá a kapus, aki néhány napja úgy nyilatkozott, hogy esetleg kipróbálná magát az Egyesült Államok bajnokságában.

A Barcelona valóban kedvező eredményt, 1-1-es döntetlent ért el Stuttgartban, ám a németek nem játszottak rosszul, a helyzetek alapján akár győzhettek is volna. Ezzel együtt a visszavágón egyértelműen a Barcelona a favorit: a csapat tavaly a BL hasonló szakaszában az Olympique Lyont az idegenbeli 1-1-es döntetlen után 5-2-re győzte le.

Ugyan elméletben most egy 0-0 is a Barcelona továbbjutását jelentené, ám Josep Guardiola tisztában van vele, hogy a csapatának fő ereje a támadásokban van, ráadásul ezúttal megint összeállhat az ideális csatárhármas. A hét végi bajnokin Thierry Henry csak csere volt, Zlatan Ibrahimovic pedig eltiltás miatt nem játszott, de most mindketten ott lehetnek a kezdők között Lionel Messi mellett.

Az argentin világklasszis csúcsformában van, a Valencia ellen mesterhármast szerzett a hét végén (a másodikat a bajnokságban), de a Stuttgart edzője, Christian Gross szerint nem szabad, hogy játékosai csak Messivel foglalkozzanak. "A Barcelona nem csak Messiből áll, minden pillanatban maximálisan koncentrálni kell, és egy az egyben szinte mindegyik játékosukat nagyon nehéz megállítani" - mondta a svájci, aki szerint ugyanakkor a Barca kiverése nagyon nehéz feladat, de nem lehetetlen. Sőt Gross a keddi edzésen a tizenegyesrúgásokat is gyakoroltatta, arra gondolván, hogy a hosszabbítás is előfordulhat.

A másik szerdai párviadalban a Bordeaux-nak az idegenben szerzett előnyét kellene megőriznie az Olimpiakosz ellen, ami nem tűnik nehéz feladatnak - azonban a franciák nincsenek csúcsformában. Laurent Blanc csapata a görögök legyőzése óta nem nyert meccset, így veszélybe került a címvédése a Ligue 1-ben. "Az Olimpiakosz elleni meccs fordulópont lehet a csapat életében, az együttesnek vissza kell nyernie korábbi formáját" - mondta Blanc.

A Bordeaux elsősorban a védelmére alapoz, eddig a BL-ben hét mérkőzésen csak két gólt kapott, így aztán nem jött jól, hogy a hátsó alakzat egyik oszlopa, Marc Planus sérülés miatt kidőlt a sorból. Blanc a hét végi, Monaco elleni bajnokin több kulcsemberét is pihentette: Yoann Gourcuff, Maruan Csamak és Mathieu Chalmé is csak csere volt - a görögök ellen mindannyian kezdenek.

A vendég Olimpiakosz a bajnokságban csak a negyedik helyen áll, márpedig az elmúlt bő évtizedben a klub egyeduralkodó volt hazájában. A hét végén a Panathinaikosz elleni rangadó vár a csapatra, így aztán könnyen elképzelhető, hogy a focisták fél szemmel már az athéni derbire figyelnek majd. A Bordeaux továbbjutása esetén 2004 óta először fordulna elő, hogy a BL-ben két francia csapat is van a legjobb nyolc között.

www.global-soccer.eu