Vágólapra másolva!
A svájci Nyonban kisorsolták a Bajnokok Ligája negyed- és elődöntőinek párosítását, a nyolc között összekerült az 1999-ben emlékezetes döntőt játszó Bayern München és Manchester United, valamint a 2006-ban szintén a fináléban találkozó Arsenal és Barcelona. Biztos, hogy lesz francia elődöntős, mivel a Lyon és a Bordeaux egymás mellé került, a sorsolás nyertese pedig az Inter lett, amely a CSZKA Moszkvával találkozik a nyolc között, igaz, az esetleges továbbjutás után az Arsenal vagy a Barca ellen harcolhat a döntőért.

A nyoni sorsoláson a Real Madrid egykori legendás csatára, Emilio Butragueno képviselte a döntőnek helyt adó spanyol fővárost, Butragueno bánatára a kilencszeres BEK/BL-győztes Real nem tudja megszerezni a tizedik győzelmet, miután a 16 között kiesett a Lyon ellenében.

A zsinórban hét bajnoki címet begyűjtő Lyon a hazai egyeduralkodását megtörő Bordeaux-val találkozik a negyeddöntőben, így biztosan lesz francia csapat az elődöntőben. A bajnokságban ősszel Samak góljával Lyonban nyert a Girondins, amely 28 forduló után két ponttal gyűjtött többet az ötödik helyezett Lyonnál.

A franciák szerették volna elkerülni az egymás elleni csatát. "A sorsolás előtt beszélgettem Jean-Michel Aulas-val, a Lyon elnökével és abban mindketten egyetértettünk, hogy nem szeretnénk egymás ellen játszani. A mi előnyünk, hogy otthon játszhatjuk a visszavágót, az övék pedig a jóval nagyobb tapasztalat" - fogalmazott Jean-Louis Triaud, a Bordeaux elnöke.

Kollégája, a lyoni Jean-Michel Aulas a nemzeti sikerre helyezte a hangsúlyt: "Nagyon furcsa párosítás, de legalább elmondhatjuk, hogy 2004 után biztosan lesz francia csapat a legjobb négy között."

A Bayern és a MU legemlékezetesebb csatájára 1999-ben kerül sor, amikor a barcelonai döntőben a bajorok szinte végig vezettek Basler szabadrúgásgóljával, a Scholes és Keane nélkül felálló angolok viszont csak szenvedtek. Aztán a 91. percben a csereként beállt Sheringham egyenlített, majd Solksjaer 93. szerzett góljával fordított a Manchester United, megszerezve ezzel a klub második BEK/BL-sikerét.

A münchenieknek a 2000/2001-es idényben sikerült a visszavágás, amikor a negyeddöntőben 3-1-es összesítéssel léptek túl a Uniteden, és meg sem álltak a végső győzelemig. A felek az azt követő szezonban is randevúztak, a második csoportkörben Münchenben 1-1, Manchesterben 0-0 lett a végeredmény.

"Rendkívül nehéz, de vonzó párosítás. A Manchester United jelenleg az egyik legjobb formában lévő klubcsapat. A legjobb játékunkat kell majd nyújtanunk ahhoz, ha tovább akarunk jutni" - kommentált Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München elnöke.

Az Arsenal és a Barcelona 2006-ban vívta a sorozat utolsó meccsét, a párizsi Stade de France-ban Sol Campbell fejesével a Lehmann kiállítása miatt emberhátrányban játszó Ágyúsok szereztek vezetést, és az előny egészen az utolsó negyedóráig kitartott. Ahogy 1999-ben a MU-nak, úgy a Barcának is a cserék hozták a meg a győzelmet, Henrik Larsson gólpaszt adott Eto'ó-nak, majd Belletti éles szögből ellőtte a labdát Almunia lábai között, így Puyol emelhette magasba a BL-serleget.

"Úgy gondolom, a negyeddöntők közül ez a párharc hozza majd a leglátványosabb futballt. Mindkét csapat nyílt stílusban játszik, és legfőbb erénye a labdatartás" - mondta Txiki Begiristain, a Barcelona sportigazgatója.

Az Inter és a CSZKA közös múltja a 2007/2008-as BL-csoportkörben vívott meccsekre korlátozódik, akkor Moszkvában két argentin légiós, Crespo és Samuel góljával nyert 2-1-re az olasz csapat, amely hazai pályán 0-2-ről fordított Ibrahimovic és Cambiasso két-két találatával.

Ernesto Paolillo, az Inter igazgatója a művűfel és a naptárral is számol: "Nehéz párosítás. Elsősorban azért, mert Oroszországban még csak most kezdődött el a bajnokság, így a CSZKA futballistái sokkal pihentebbek, másodsorban pedig hazai környezetben ők műfüvön játszanak, ami kedvezőbb a kevésbé technikás csapatnak."

Az olaszok nagykövete, Luis Figo örül, hogy nem a tavalyi döntősök valamelyikét kapták: "Ebben a szakaszban már nem lehet válogatni, de azért jobb, hogy nem a Manchester Uniteddel vagy a Barcelonával találkozunk."

A nyolc között már nem volt kiemelés, azonos országbeli csapatok is összekerülhettek, az elmúlt években rendre össze is akadtak például az angol klubok, akik közül most ketten jutottak el a negyeddöntőig, az Arsenal és a Manchester United. Az angolok mellett a franciák is két csapattal képviselték magukat a 8 között, összesen hat ország klubjai várhatták a sorsolást, utoljára 1999-ben fordult elő, hogy ennyire színes volt a paletta.

A negyeddöntős csapatok között négy olyan volt, amely még nem nyerte meg a legrangosabb kupasorozatot: az Arsenal, a Lyon, a Bordeaux és a CSZKA Moszkva. A Bayern, MU, Barcelona, Inter négyes viszont már tudja, milyen érzés Európa csúcsára érni, igaz, az olasz csapatnak csak idősebb drukkerei emlékezhetnek a nagy diadalra, hiszen a kék-feketék 1965 óta hasztalanul próbálnak felülni a trónra.

A negyedöntő párosítása:
Olympique Lyon (francia) - Girondins Bordeaux (francia)
Bayern München (német) - Manchester United (angol)
Arsenal (angol) - Barcelona (spanyol)
Internazionale (olasz) - CSZKA Moszkva (orosz)

Az első mérkőzéseket március 30-án és 31-én rendezik, míg a visszavágókra egy héttel később kerül sor.

Az elődöntő párosítása:
Bayern München (német)/Manchester United (angol) - Olympique Lyon (francia)/Girondins Bordeaux (francia)
Internazionale (olasz)/CSZKA Moszkva (orosz) - Arsenal (angol)/Barcelona (spanyol)

Az elődöntős párharcok első mérkőzéseit április 20-án és 21-én rendezik, a visszavágókra egy héttel később kerül sor, míg a finálét május 22-én a madridi Santiago Bernabéu-stadionban játsszák.